№150 (7548)

  • «Армія дронів» об’єднує десятки компаній

     Війна щодня ставить нові виклики. Один із ключових — військові технології. Україна мусить бути на крок попереду ворога та берегти кожного нашого воїна. Такі можливості дають безпілотники. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у виступі на форумі, присвяченому річниці проєкту «Армія дронів».

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Єврокомісія хоче відшкодовувати витрати на експорт зерна

     Продовження експорту українського зерна та ситуація на аграрному ринку в Європі та світі після відмови росії продовжити чинність зернової угоди стали головною темою засідання Ради ЄС з питань сільського господарства, яка відбулася у Брюсселі. Профільні міністри країн-членів ЄС збираються запропонувати Єврокомісії надання субсидій для продовження транспортування українського збіжжя шляхами солідарності суходолом. Про це журналістам під час пресконференції розповів єврокомісар Януш Войцеховський.

  • Академік Олександр Усенко : «Хірургії треба вчитися все життя»

     В інституті імені О. Шалімова за рік виконують майже 7 тисяч складних хірургічних операцій. За пів століття діяльності він здобув авторитет не лише в Україні, а й далеко за її кордонами.
    Лікарі надають допомогу навіть тим пацієнтам, яким вже відмовили в інших клініках, бо випадок дуже складний, а здоров’я тане день у день. Чи варто везти у столицю, якщо прогноз невтішний?

  • Олег ГРОМОВ

    Націоналізація проросійських банків не забариться

     Нещодавно Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений у парламенті Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану», яким дозволено націоналізацію таких установ.
    Цим нормативним актом запроваджено механізм виведення з ринку банків, власниками яких є підсанкційні особи. Проте фактично під чинність цього закону підпала поки що лише одна фінансова установа — Sense Bank, або «Сенс Банк» (багатьом відомий як колишній «Альфа-Банк»).

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Недооцінені коноплі

    «І якщо, приміром, 2021 року ми посіяли їх на 240 гектарах, фактично вибравши дозволене, то 2022-го зі зрозумілих причин не наважилися на це. А цього року взяли в обробіток лише 10 гектарів — бодай для того, щоб сертифіковане насіння, яке купуємо в Інституті луб’яних культур Національної академії аграрних наук, не втратило схожість. Адже не хочемо втрачати статус виробника технічних конопель. Він дався нам непросто, бо процес отримання необхідних дозволів украй заорганізований і нешвидкий. Є проблеми й із технікою для збирання врожаю. У попередні роки нам позичав комбайн фермер із Житомирщини Володимир Якимчук, який уже щонайменше 10 років культивує технічні коноплі. Нині ж він на фронті. Якби переробка конопляної трести була бодай у межах 50 кілометрів, питань не було б. А так ми її просто задисковуємо в поле», — розповідає агроном підприємства Руслан Гладчук..

  • Віктор КОЗОРІЗ

    Благодійність і марнотратство

     Дивно, як під час війни можуть уживатися ці, здавалось би, несумісні явища. З одного боку бачимо тисячі волонтерів, благодійників і просто небайдужих людей, які збирають кошти для підтримки наших захисників: купують їм автомобілі, дрони, тепловізори та інше необхідне й часто дороге обладнання. З іншого — небачене марнотратство, переплати і сумнівні витрати бюджетних коштів, яких так не вистачає для посилення нашої обороноздатності та безпеки.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    На кону — мирне життя

     Область  належить до тих, які особливо потерпають від московитських обстрілів. Останнім часом їх кількість значно зросла: немає дня, щоб не лунали вибухи, постріли насамперед у прикордонних громадах уздовж понад 550-кілометрового відрізка державного кордону.  За останні два місяці в області зафіксовано майже півтори тисячі обстрілів з різних видів озброєння, і їх кількість неухильно зростає.