№174 (7572)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Уряд виконує всі взяті на себе зобов’язання

    Учора в Україні була сумна дата — День пам’яті захисників і захисниць, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тому промову перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль почав з таких слів: «Згадаємо їхні імена, їхній подвиг, їхню хоробрість. Схиляємося перед їхнім героїзмом і зробимо все, щоб самопожертва наших воїнів ніколи не була забута. Наш спільний обов’язок — побудувати Україну, гідну пам’яті Героїв. Вшануємо їхню пам’ять хвилиною мовчання».

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    ЄС має бути готовим прийняти нові країни-члени до 2030 року

     Європейська рада збирається підтримати початок переговорів про вступ до ЄС України і Молдови. Тим часом ЄС має бути готовим прийняти нових членів до 2030 року. Про це у виступі на Міжнародному стратегічному форумі  у словенському місті Блед заявив президент Європейської ради Шарль Мішель. Міжнародний стратегічний форум у Бледі проводять щороку з 2006-го під егідою уряду Словенії як платформу для висловлювання думок та поглядів щодо сучасного суспільства та його майбутнього. 

  • Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: «Мені стане енергії й далі будувати нове для країни»

    Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров народився 1991 року, за кілька місяців до проголошення Незалежності України — події, яку наближали мільйони українців. Він представник того покоління, яке народилося лише з генетичною пам’яттю про радянський союз. Хоч багатьом із цього покоління пощастило не мати її взагалі. Бо те, як вільно, неупереджено, наполегливо молодь будує нову Україну, дає надію на те, що їй вдалося позбутися тягаря минулого. 

  • Віктор КОЗОРІЗ

    Вічна пам’ять і слава героям

     У День Незалежності України та напередодні на Харківщині пройшли заходи з ушанування військовослужбовців ЗСУ, правоохоронців, волонтерів, працівників органів державної влади і місцевого самоврядування та інших осіб, які роблять вагомий внесок у захист територіальної цілісності нашої держави.
    Одним з найпомітніших заходів стало урочисте вшанування військовослужбовців 113 окремої бригади територіальної оборони, яка має харківську прописку. 

  • Роман КИРЕЙ

    Рожева радість із Золотоноші

     Якось у дитинстві мені довелося скуштувати місцевого кавуна з Черкащини. Запам’яталася й назва сорту — вогник. Кармінно-червоний, соковитий, ніжний, до запаморочення солодкий. Його аромат відчуваю й досі як найяскравіший спогад дитинства. Вирощували ті кавуни тоді в Золотоніському та колишньому Чорнобаївському районах.
    На жаль, зі збільшенням виробництва цієї ягоди в південних регіонах країни, зокрема на Херсонщині, культивувати баштанні культури, крім гарбузів та кабачків, у Шевченковому краї майже перестали. Кажу «майже», бо окремі ентузіасти цієї справи таки залишилися. 

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Hеmр Fеsт і відновлення України

     Однією з яскравих аграрних візитівок Сумщини тривалий час залишаються коноплі. Саме тут, на Слобожанщині, їх почали культивувати одними з перших в Україні, а нині значною мірою завдяки традиційному Hemp Fest, що вшосте пройшов на базі Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН в селі Сад під Сумами, лідирують серед областей, здобувши світове визнання за наукові розробки.

  • «Ваш борщ зі мною на все життя»

     Ірина Світлик родом з Вінниччини, а останні 12 років живе в селі Веряця, яке входить до Королівської громади на Берегівщині (Закарпаття). Учителька історії та правознавства за фахом, вона добре знає, як багато зла століттями заподіювали росіяни українцям. І тому від самого початку широкомасштабної російсько-української війни почала допомагати фронту. Допомагати тим, що як господиня вміє найкраще — готувати для військових їжу.