№176 (7574)

  • Військово-лікарські комісії: хабарників покарають

     Незабаром правоохоронці мають завершити перевірку роботи військово-лікарських комісій (ВЛК), яка триває у всій країні. Але кілька попередніх висновків уже є. Їх за підсумками обговорення на засіданні Ради національної безпеки і оборони оприлюднив у щоденному зверненні до нації Президент Володимир Зеленський.  

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Євросоюз хоче зробити допомогу Україні довгостроковою і передбачуваною

     Країни-члени ЄС можуть до кінця року ухвалити рішення про створення окремого Фонду допомоги Україні, з якого відбуватиметься фінансування військової допомоги Києву на найближчі роки. Про це повідомив високий представник ЄС із питань зовнішньої та оборонної політики Жозеп Боррель після завершення неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС, яка відбулася в Толедо.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    З гарним настроєм у новий рік

     Полтавська ЗОШ №24 вирізняється з-поміж 526 шкіл області дбайливим ставленням до здоров’я учнів. Тут ще 2008 року розробили програму для дітей, суть якої — постійний рух. Вона передбачає використовувати парти-конторки, масажні килимки, офтальмологічні тренажери. Тобто на уроках діти навчаються й оздоровлюються водночас. Коли сприяє погода, шкільні заняття проводять на лоні природи, у так званих зелених класах. Із 2015 року в школі застосовують дерев’яні палиці для підтримування хребта, ароматерапію, кварцування класів.

  • Роман КИРЕЙ

    Чи можливе безпечне навчання в умовах воєнного стану?

     Перед початком нового навчального року освітяни Черкащини збиралися на традиційні серпневі конференції. Вони обговорили питання розвитку освіти, її реформування, особливості роботи в умовах воєнного стану та завдання на 2023—2024 навчальний рік. На першому плані була безпека дітей. Ішлося про шляхи реформування освітніх закладів, інформаційну прозорість освіти, підтримку ментального здоров’я, якісне харчування, взаємодію з громадськими організаціями, можливість формування ефективних лідерів, контроль якості освіти. 

  • Україна в умовах побудови нового світопорядку. Пошук місця в системі координат

     Історики стверджують: усі війни людства схожі між собою, проте абсолютно різні. Із цією тезою варто погодитися, бо психологічна парадигма будь­якої війни та сама. Фрідріх Ніцше слушно додав відповідь на це запитання в одну із своїх відомих цитат: «І найсильніші, й найслабші — всі прагнуть єдиного: поширення своєї влади якнайдалі».

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Місія — повернути життя

     Одразу після визволення правобережної частини Херсонщини на відновлення електропостачання її населених пунктів вирушили бригади Рівнеобленерго.
    Відтоді безперервно працюють вахтовим методом. Найбільше моральне задоволення, кажуть енергетики, отримують, коли в українські села разом зі світлом повертається життя.

  • Павло КУЩ

    Гарячим буде й вересень

     На порозі осені ситуація на фронті на окремих напрямках і загалом змусила згадувати народну мудрість про доцільність підрахунку курчат. Тобто судити про перебіг справи варто за кінцевим чи бодай проміжним результатом.
    Згадаймо, як у червні кремлівські ідеологи чимдуж розганяли токсичні небилиці про неприступну оборону загарбників на наших тимчасово окупованих територіях і начебто безнадійність українського контрнаступу. Але вже ближче до осені значно гучнішим став скрегіт зубів ворожих пропагандистів, крізь який вони шамкотять про «отріцатєльноє наступлєніє».

  • Відбудова Каховської ГЕС: потреба країни чи примха технократів?

     Каховська ГЕС, яку розпочали будувати на початку 1950­х років, за потужністю істотно поступалася Дніпрогесу, але створюване водосховище стало незрівнянно більшим. За нормального підпірного рівня (16,0 м) його площа становила 2155 квадратних кілометрів, а об’єм — 18,2 кубічного кілометра. На цій території було кілька десятків сіл і тут буяла природа. Більша частина території, що пішла під воду, являла собою внутрішню дельту Дніпра —  Великий Луг. Ця територія була важлива й тому, що саме на дніпровських берегах колись були розташовані запорозькі січі.