№186 (7584)

  • Держбюджет­ 2024: доктрина перемоги

     Президент Володимир Зеленський на пленарному засіданні Верховної Ради з нагоди 27­ї річниці прийняття Конституції України запропонував до загальнонаціонального обговорення основні орієнтири майбутньої Української доктрини, що є дороговказом на найближчу перспективу. Це філософія перемоги, глобальність української безпеки, політика героїв, політика справедливості в Україні і трансформація за десять років. Тому у проєкті державного бюджету України на 2024 рік уряд забезпечив урахування цих п’яти орієнтирів Української доктрини. 

  • У готовності до надзвичайних ситуацій

     Нині актуальне питання готовності центральних і місцевих органів виконавчої влади до дій в умовах надзвичайної ситуації на об’єктах критичної інфраструктури, зокрема забезпечення сталої роботи транспортної інфраструктури, паливно­енергетичного комплексу та проведення опалювального сезону 2023—2024 років. На цьому наголосив віцепрем’єр­міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, головуючи на засіданні Державної комісії з питань техногенно­екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

  • Олег ГРОМОВ

    Укрзалізниця: які зміни потрібні?

     У вітчизняному медійному просторі почастішали дописи про начебто заморожений прогрес у галузі залізничного транспорту й те, що попри воєнний час необхідно докорінно реорганізовувати Укрзалізницю. Нагадаємо, що, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна мала впровадити фундаментальні принципи, за якими функціонує європейський залізничний транспорт. Перший з них — недискримінаційний доступ до інфраструктури (відповідно до статті 4 директиви ЄС 2001/14).

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Бізнесу — підтримка, державі — податки

     Левову частку бюджетів територіальних громад нині формує ПДФО,  зокрема із грошового забезпечення військовослужбовців та правоохоронців. І саме військове ПДФО уряд,  схваливши зміни до Бюджетного кодексу, пропонує повністю спрямувати до держбюджету для фінансування сектору безпеки і оборони та розвитку оборонно­промислового комплексу.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Чи на часі займатися відходами?

     За роки проживання у сумській багатоповерхівці звик до ранкового розкладу винесення відходів. До честі комунальників, вони доволі пунктуальні в будні й вихідні — приїжджають у визначений час, виконують звичну роботу. Мешканці навколишніх будинків звикли до специфічного гуркоту сміттєвоза, а ось над тим, куди саме він доставляє специфічний вантаж, навряд чи замислюються. Уже майже десяток років тому сміттєвий полігон настільки переповнили, що довелося поспіхом шукати та облаштовувати новий. Проблему тоді вдалося розв’язати, хоч не назавжди.

  • Дерев’яні церкви Дрогобиччини: нова атракція і туристський маршрут

     В Україні понад 2500 дерев’яних церков. Якщо ви не знали, то це найбільше у світі. Кожен такий храм унікальний, вражає конструкцією і красою. Але ця витончена краса може поринути в небуття. За останні роки згоріло, було зруйновано внаслідок недбальства величезну кількість цих споруд.