№ 177 (7575)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Школярі повернулися до навчання

     Розпочався вже другий навчальний рік в умовах повномасштабної війни. І промову перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль почав з таких слів: «Майбутнє України — це діти, яким попри війну маємо дати найкращу освіту та можливості реалізувати себе і свій потенціал. Хочу подякувати всім вчителям, викладачам, вихователям і педагогічним працівникам, які працюють і будують майбутнє України. Побажати сил та витримки всім за те, що попри безліч викликів продовжують самовіддано виконувати свою роботу. 

  • Польський юрист і фотограф Адам Касперкевич: «Жодного зі злочинів проти культури в Україні не можна залишити непокараним»

     Нещодавно в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г.Короленка відкрили фотовиставку журналіста, фотографа та юриста з польського міста Ченстохова Адама Касперкевича «Libricide. Фотодокази воєнних злочинів Росії проти українських бібліотек».
    На виставці представлено понад два десятки фотодокументальних світлин, на яких автор зафіксував зруйновані та пошкоджені бібліотеки у громадах Харківської області. 

  • Павло КУЩ

    Трамвай збудувати — не виборця купити

     Вересень для жителів на тимчасово окупованих рашистами територіях України розпочинається трохи несподівано. Зокрема окупаційні адміністрації міст та районів ОРДЛО спантеличили тамтешній люд категоричною забороною продавати алкоголь у День знань. Такий відкритий урок боротьби з пияцтвом серед старшокласників і студентів вимушений, проте дуже актуальний: алкоголізацію молоді та всього населення в «республіках» критичною проблемою вважають навіть самі окупанти.

  • Олександр КРЮЧКОВ

    «Із поля бою бачу краще, ніж зі штабу»

     Часто заходжу у фейсбуці на сторінки бойових бригад ЗСУ. Саме звідти можу почерпнути найсвіжішу інформацію, як воюють українські захисники та захисниці. Нещодавно, наприклад, натрапив на хронологію війни 25 опдбр.  Засмутила розповідь про роковини загибелі колишнього її комбата майора Віталія Бохонка, який під час важкого бою поблизу селища Зайцеве Бахмутського району Донецької області 25 липня 2022 року зазнав важкого поранення. 

  • Олег ГРОМОВ

    Дунайське добросусідство

     Відколи агресивна росія вийшла із зернової угоди та блокує українські комерційні судна, сусідня Румунія стала для нашої держави надійним партнером і своєрідним зерновим хабом. Через нього Україна вивозить різними шляхами, зокрема й дунайським річковим, до порту Констанца пшеницю та іншу сільгосппродукцію, яка потім прямує в чимало країн.
    «Урядовий кур’єр» зібрав думки посадовців і експертів про можливості співпраці України й Румунії в подальшому ефективному експортуванні зерна.

  • Війна — не привід для занепаду

     Попри всі складнощі воєнної пори економіка Одеської області демонструє певну позитивну динаміку. В Одеській облдержадміністрації кажуть, що в першому півріччі 2022 року промисловість області працювала на 55—60% довоєнних показників, а в першому півріччі 2023-го — вже на 70—80%. Позитивні зрушення передусім помітні на переробних підприємствах, особливо з виробництва харчових продуктів, виробів з деревини та легкої промисловості.

  • Кадрові питання

     Президент України

    звільнив