№179 (7577)

  • Нова ветеранська політика: реформа дає перші результати

     Одна з десяти пріоритетних реформ уряду називається «Гідність та повага». Ідеться про нову ветеранську політику. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду констатував, що в межах цієї концепції стара бюрократична система військово-лікарських комісій відходить у минуле. Він зауважив, що реформу ще не завершено, але вже є перші результати: ВЛК стало вдвічі більше, до оглядів залучено майже 820 цивільних лікарень; запрацювала електронна черга, якою вже скористалися 45 тисяч воїнів; «довідки ходять за військовими» — понад 80% військових частин підключено до електронного документообігу, значно спрощено процес оформлення довідки про обставини поранення захисника.

  • Олег ГРОМОВ

    Віддавати все­таки доведеться

     Як відомо, в Україні діє Єдиний реєстр боржників. Коли банки отримують відповідну постанову державного або приватного виконавця на арешт коштів боржника на виконання судових рішень або припису нотаріуса, вони зобов’язані її виконати. Тож не дивно, що дедалі частіше ЗМІ пишуть, що українцям обмежують доступ до їхніх банківських рахунків, зокрема й через комунальні борги. «Урядовий кур’єр» вирішив з’ясувати, скільки таких рахунків було заарештовано та як це відбувається.

  • Віктор КОЗОРІЗ

    Мікрогранти для підприємців дають позитивні результати

     За чотири місяці чинності програми на Харківщині нею скористалося понад 350 підприємців, які подали заяви і бізнес-плани на отримання мікрогрантів. 77  них успішно захистили свої бізнес-проєкти і отримали безповоротну фінансову допомогу від держави на загальну суму понад 9 мільйонів гривень. Нещодавно комісія Харківського обласного центру зайнятості розглянула чергові бізнес-проєкти, 12 з яких отримали позитивні рекомендації. 

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Молочні дотації

     Директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак наголосив, що фінансова підтримка передбачена вперше за останні роки. Зумовлено це агресією російської федерації проти України, яка призвела до значного скорочення поголів’я корів у домогосподарствах сільського населення, суб’єктах малих форм господарювання. Щоб загальмувати ці негативні тенденції, кошти надають у межах програми розвитку АПК області на період до 2027 року, затвердженої позаторік 27 липня рішенням Сумської обласної ради. Торік, на жаль, зі зрозумілих причин її не вдалося профінансувати. 

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    У прихистку природної оази

     125 років тому, у 1990-ті, купець другої гільдії Іван Асмолов висадив обіч вулиці Троїцької в Сумах перші дерева майбутнього дендропарку, який нині названо його ім’ям. Дендропарк став перлиною садово-паркового мистецтва. Чимало жителів Сум і гостей міста знають цю частину обласного центру, що розлогими кронами розкинулася поблизу вулиці Троїцької і вабить  у будь-яку пору року.