ПОЗИЦІЯ

Прем’єр-міністр розповів про заходи уряду, спрямовані на дотримання профіциту платіжного балансу  

Темами традиційного спілкування Прем’єр-міністра Миколи Азарова з користувачами соціальної мережі Фейсбук стали найактуальніші питання, якими нині живе держава.  Безперечно, лідером тут стали торговельні проблеми, що виникли у вітчизняних експортерів під час перетину митного кордону з Російською Федерацією. 

Суперечки нікому не потрібні

Глава уряду висловив переконання, що Україна і Росія вже найближчим часом зможуть врегулювати всі спірні питання, пов’язані з роботою митної служби. Для вирішення цього питання було привернуто увагу всього керівництва країни. Телефоном з російським колегою спілкувався Президент Віктор Янукович, до Росії терміново вилетіла українська урядова делегація на чолі з віце-прем’єр-міністром Юрієм Бойком.

«Він зустрівся з першим віце-прем’єр-міністром Росії Ігорем Шуваловим. Досягнуто домовленості про те, що з початку цього тижня представники митних служб обох країн відпрацюють всі питання, які на сьогодні належать до розряду невирішених, — сказав Микола Азаров. — Одне слово, триває абсолютно нормальна робота з урегулювання тих питань, які потребують додаткового погодження та розгляду». В тому, що такі рішення буде знайдено, Микола Азаров абсолютно впевнений.

Водночас його здивувала реакція деяких українських політиків, які «з радістю та ентузіазмом розігрували тезу про нібито торгові війни між Україною і Росією».

«Можу відповідально заявити, що ніяких воєн не буде. А цим політикам я б порадив подумати: невже в наших національних інтересах будь-які торгові війни з нашим найбільшим партнером?» — закинув опонентам Микола Азаров, додавши, що такі війни не відповідають й інтересам Росії.

«Тому ми повні рішучості докласти всіх зусиль для врегулювання наявних спірних питань. А наші люди повинні робити з усіх цих подій відповідні висновки», — завершив тему Микола Азаров.

Микола Азаров задоволений, що в Україні виготовляють, зокрема, й сучасні тепловози. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

ВВП має зрости

На цьому тлі фінансово-економічна стабільність — не лише науковий термін. «Можу авторитетно заявити: ніякий дефолт Україні не загрожує. Уряд уживає цілу низку заходів, які дали б змогу вже зараз вийти на профіцит платіжного рахунку», — заявив Микола Азаров.

Він зазначив, що, згідно з даними Держстату, за липень зафіксовано зростання ВВП на рівні близько 2,5%. «Це дуже втішний показник. А загалом за сім місяців вирівнявся показник ВВП. Думаю, що ми до кінця року вийдемо на невелике, але таки його зростання. Це дуже важке завдання, та думаю, що ми з ним упораємося», — зазначив глава уряду.

Великою мірою цьому сприяє відродження великих промислових об’єктів, у чому Прем’єр переконався під час робочої поїздки на Луганщину, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Перебування там залишило у Миколи Азарова позитивні враження про зміни на краще. Насамперед він відзначив активне відродження найбільшого підприємства в області — Луганського тепловозобудівного заводу.

Зокрема главі уряду було продемонстровано новий зразок 3-секційного вантажного магістрального тепловоза. «Дуже тішить, що, крім розширення виробничої діяльності, завод розробив і створив новий зразок тепловоза, який вже пройшов понад 6 тисяч кілометрів», — сказав Микола Азаров.

Коли економія  шкодить

Не забарилася й прем’єрська реакція на вибух в одному з житлових будинків Луганська. Так, найближчим часом буде проведено перевірку житлових будинків, де встановлено індивідуальне опалення. Відповідні вказівки було дано у зв’язку з почастішанням вибухів газу в житловому секторі.

«Попередній уряд активно проводив кампанію встановлення індивідуального опалення. І тепер ми маємо дуже складну ситуацію, коли в будинках, де нема необхідної вентиляції, витяжки, було встановлено газове обладнання, і за останні кілька років відбулося понад 20 аварій», — підкреслив Микола Азаров, назвавши переобладнання непристосованих приміщень міною уповільненої дії.

Крім того, це призводить до значного погіршення рентабельності централізованих котелень. «Уявіть, вона опалює кілька багатоквартирних будинків, третина жителів перейшла на індивідуальне опалення, а дві третини продовжують отримувати гарячу воду та опалення від цієї котельні. А потужності котельні залишилися ті самі, витрати залишилися ті самі, а платежі котельня отримує на третину менше. Ось приклад, коли абсолютно недалекоглядне рішення призвело не лише до економічних втрат, а й, на превеликий жаль, до трагедій», — заявив Микола Азаров.

Тож перевірці підлягатимуть усі будинки, де встановлено індивідуальне опалення, а також буде проведено роботи з поліпшення системи вентиляції.

Це питання безпосередньо пов’язано і з тарифним питанням. Уряд був змушений втрутитися в безчинства місцевих органів влади, які ухвалили необгрунтовані рішення з підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, і домігся їх скасування. «Після втручання уряду більш ніж у 20 населених пунктах було скасовано рішення про підвищення тих чи інших тарифів», — уточнив Прем’єр.

Проблема тарифів не така проста, як здається на перший погляд. У деяких випадках підприємства намагаються вийти на беззбиткову роботу найпростішим шляхом підвищення тарифів.

«Наше ж завдання — створити такі умови, за яких підприємства передусім зменшать невиробничі витрати, реально займуться енергозбереженням. І лише після проведення всіх цих заходів можна брати розрахунки і дивитися об’єктивні чинники, які можуть бути враховані під час прийняття рішень, — сказав Микола Азаров, зазначивши, що одним із таких чинників, наприклад, є зростання зарплати. — Заробітна плата — складова частина будь-якого тарифу, і на підприємстві вона може підвищуватися або за рахунок економії інших витратних статей або за рахунок наших людей».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»