ЗНО-2012

Чи ефективне нововведення від центрів оцінювання якості освіти?
 

Регіональні центри оцінювання запровадили ноу-хау в попередженні учасників ЗНО щодо заборони використання мобільних телефонів та інших електронних пристроїв під час тестування. Так, після початку тестування з іноземних мов абітурієнтам розіслали SMS-повідомлення такого змісту: «Моніторимо Інтернет, мобілки — анулюємо роботи», «Не втрать усе! РЦОЯО». У понеділок, на тестуванні з української мови та літератури, абітурієнти отримали інше SMS: «Ні — мобілці на ЗНО». 

Днями до редакції «УК» звернулася мама абітурієнтки, що проходить ЗНО. Як  з’ясувалося, далеко не всі учасники незалежного оцінювання та їхні батьки зрозуміли, що в цьому разі є підставою для анулювання результатів тестів. Чи може стати такою причиною просто факт отримання повідомлення (скажімо, якщо дитина лишила увімкнений телефон удома й, відповідно, він прийняв SMS)? Оскільки нововведення спровокувало певну паніку серед абітурієнтів у й без того напружений для них період, ми вирішили з’ясувати його особливості.

Найбільше  «телефонних» неприємностей було зафіксовано на тестуванні з математики. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Хто забув вимкнути  звук?

За роз’ясненням кореспондент «УК» звернувся до Київського регіонального центру оцінювання якості освіти. Як повідомила його директор Світлана Сакаєва, «правилами передбачено, що в пункті тестування забороняється користуватися будь-якими допоміжними матеріалами, зокрема й мобільними телефонами. Більше того, протягом роботи над тестами телефон забороняється навіть мати при собі — незалежно від того, ввімкнений він чи ні,  — уточнила вона.  — Якщо ж учасник ЗНО, пішовши на тести, лишив увімкнений телефон удома, і в цей час на телефон прийшла SMS від РЦОЯО, це зовсім не означає ануляцію результатів. Лише у випадку, коли під час тестування був звуковий сигнал, що повідомив про отримання SMS,  телефон вилучається та складається відповідний акт. Тільки за наявності такого акта про порушення процедури результат тестів анулюється. Проте якщо абітурієнт лишив телефон удома або під час реєстрації вказав телефон батьків, ми не можемо вживати жодних заходів. За нашою статистикою, в перший день, коли ми робили розсилку, було 80% прийнятих SMS під час роботи над ЗНО. Втім, треба зазначити, що сюди потрапили й ті, хто вийшов раніше, — цього ми не бачили. Але під час останнього тестування  доходило вже лише 30%», — повідомила Світлана Сакаєва. 

В Українському центрі оцінювання якості освіти також підтвердили проведення SMS-розсилки. Проте повідомити детальнішу інформацію відмовилися, мотивуючи це тим, що будь-яку відповідь вони надають лише за наявності письмового інформаційного запиту. 

На думку директора МБО «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» Ігоря Лікарчука, реалізуючи ідею з розсиланням SMS, «організатори ЗНО розписалися у власному безсиллі. Адже такий розвиток подій було нескладно передбачити: щось подібне трапилося торік у Росії, — пояснив Ігор Леонідович. — Тож не треба було чекати, доки півень дзьобне в тім’ячко, а працювати на випередження ситуації, тобто щороку вносити зміни в саму процедуру проведення ЗНО. Крім того, затрачені зусилля не матимуть жодного ефекту, крім піару та зіпсованих нервів абітурієнтів. Адже телефон можна поставити в режим «без звуку», тимчасово замінити SIM-карту та багато чого іншого. Отож слід просто визнати, що абітурієнти перехитрили центри оцінювання», — констатує фахівець. 

За повідомленнями спостерігачів, зловживання мобільними телефонами було зафіксовано під час тестування з математики: переважна частина помічених порушень стосувалася саме застосовування чи наявності мобілок, що заборонено правилами проведення ЗНО. Крім того, як стало відомо «УК», під час зовнішнього оцінювання з математики вперше від часу впровадження незалежного оцінювання стався прикрий інцидент: невдовзі після початку ЗНО з математики у Всесвітню  павутину було викладено всі тести. На думку  Ігоря Лікарчука, цей факт вимагає спеціального розслідування: «УЦОЯО варто було б  провести його або власними зусиллями, або звернутися до компетентних органів. Про результати обов’язково і негайно варто повідомити громадськість. Водночас факт замовчування цього інциденту з боку УЦОЯО може багато про що свідчити. У тому числі й про витік інформації. Але це лише моє припущення, і я щиро хочу, щоб воно не підтвердилося», — наголосив Ігор Леонідович.

Оскарження подається в письмовій формі

Насамкінець нагадаємо, що 30 травня було завершено обробку бланків відповідей та визначення результатів першого тесту ЗНО — з хімії. За інформацією УЦОЯО, розпізнано, ідентифіковано та перевірено 100% робіт, на тестування з’явилося понад 90% зареєстрованих абітурієнтів. Результати 11 учасників тестування анульовано через порушення правил. У разі якщо абітурієнт не згоден із своїм результатом, протягом трьох днів він має право подати апеляцію, надіславши її поштою на адресу УЦОЯО. За інформацією Українського центру оцінювання якості, оскарження подається в письмовій формі на ім’я директора УЦОЯО та розглядається впродовж десяти днів спеціальною комісією. За бажання абітурієнт має право бути присутнім на засіданні апеляційної комісії.