ОСВІТА

Вступна кампанія у Дніпропетровську розпочалася студентськими протестами

З  бурення у трудовому і студентському колективі Дніпропетровського державного аграрного університету викликало розпорядження Кабміну, за яким його майновий комплекс мають передати зі сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства до Міністерства освіти і науки. Також запланована реорганізація Дніпропетровської державної фінансової академії, Академії митної служби України та аграрного університету шляхом приєднання до новоутвореного Дніпропетровського державного економічного університету. За словами ректора агроуніверситету Анатолія Кобця, про плани об’єднання він дізнався лише напередодні засідання уряду. «Коли я звернувся до Мінагрополітики, мені сказали, що це жарт. Питання не було узгоджене у відповідному департаменті і з заступниками міністра, — сказав Анатолій Кобець.

— Ми не бачимо логіки в цьому об’єднанні. Знищення аграрної освіти — не державницький підхід».

Дніпропетровський державний аграрний університет торік відзначив 90-річчя. За радянських часів він був у п’ятірці кращих сільськогосподарських вишів країни. Та й нині — серед десяти кращих. З 1997 року — це навчально-науковий виробничий комплекс, до складу якого увійшли шість коледжів, наукові та виробничі підприємства, десятки філій кафедр у провідних агрогосподарствах. Тут готують фахівців аграрної галузі для кількох областей,  ВНЗ має широкі міжнародні зв’язки та відомі у світі наукові школи. Тож приєднання ДДАУ до фінансової та митної академії, які ще кілька років тому були технікумами, має досить дивний вигляд.

Як розповів голова університетської профспілки Леонід Рудаков, про таку новину майже дванадцятитисячний колектив дізнався… з Інтернету. «Рішення Кабміну для нас стало громом серед ясного неба і викликало великий резонанс серед викладачів і студентів. Тим паче, що це сталося перед початком вступної кампанії. Нам дзвонять батьки абітурієнтів і питають, куди будуть подавати документи», — каже Леонід Миколайович.

«Студентство відреагувало на новину негативно. Ми обирали виш як аграрний, а не економічний. Нам обіцяють, що буде краще, але не пояснюють, як саме, — говорить голова комітету студентського самоврядування Владислав Яцук. — Мінагрополітики нас не ображало, а у вишах Міносвіти, ми знаємо, були проблеми з фінансуванням».

І якщо у фінансовій та митній академіях ініціативу Міносвіти сприйняли спокійно (адже приєднання до економічного університету, який наразі не існує, підвищує їх статус), то аграрне студентство, не дочекавшись, що до його думки  прислухаються, збурило Дніпропетровськ. Із гаслами: «Ми проти об’єднання!», «Нема Аграрки — нема хліба!», «Сільській молоді — аграрний виш» тощо студенти та викладачі у перший день вступної кампанії пікетували Дніпропетровську облдержадміністрацію і мітингували біля своєї альма-матер, де відбувалася зустріч із першим заступником міністра освіти і науки Євгеном Сулимою.

Студенти-аграрії виступають проти реорганізації вишу. Фото автора

Під час спілкування із викладачами, представниками профспілок та студентського активу Євген Сулима зазначив, що створення нового навчального закладу  надасть нове дихання вишу і додаткові можливості відкривати більше нових спеціальностей, завдяки яким можна буде розвивати аграрний напрям в окремому інституті. Крім того, об’єднаними зусиллями можна буде залучати нових партнерів і інвесторів та розвивати наукову складову. Із залу представнику Міносвіти зауважили, що все це виш має й нині. Люди хотіли пояснень нелогічного об’єднання непрофільних вишів, закулісного прийняття рішення, переживали за вступну кампанію, студентські стажування та практику. На запитання, що зекономить держава від цієї реорганізації й завдяки чому, Євген Сулима відповів, що в основі лежить не оптимізація, а укрупнення. Він також повідомив, що реорганізацію ще не розпочато: до серпня структуру нового вишу мають відпрацювати робочі групи, а потім на конференції повідомлять про результати, новий трудовий колектив обере нового ректора.

Однак аргументи Євгена Сулими колектив не переконали. Тим паче, що наразі в агроуніверситеті жодних офіційних механізмів об’єднання навчальних закладів немає. Тож викладачі побоюються скорочення, а студенти запитують, що в них буде записано в дипломах. Адже «ветеринар» чи «агроном» з «економічного університету» може викликати у роботодавця підозру, що диплом куплений. Переймаються ситуацією і закордонні партнери  аграрного вишу. Зокрема на ім’я ректора Анатолія Кобця надійшли листи від директора Альянс Франсез Алексії Кіс-Марк, директора Анжерської вищої інженерної сільськогосподарської школи Стефана Брошье (найпотужніший аграрний виш у Європі, який закінчував Франсуа Міттеран), першого аташе Посольства Франції в Україні Фредеріка де Туше та інших. Вони висловлюють підтримку і занепокоєність щодо подальшої співпраці з Дніпропетровським агроуніверситетом. «Якщо ДДАУ перестане існувати, то і договори, укладені з міжнародними партнерами, не існуватимуть. Студенти автоматично втратять уже цього року можливість пройти професійне стажування за кордоном, де вони вчаться за новими технологіями», — переймається старший викладач кафедри філології, координатор українсько-французьких зв’язків Галина Чичкань. А за словами першого проректора ДДАУ Дмитра Онопрієнка, в разі реорганізації виш втратить усі довгострокові договори із 17 університетами різних країн світу.

Нині акції протесту викладачів і студентів дніпропетровського агроуніверситету тривають.

ПРЯМА МОВА

Дмитро КОЛЄСНІКОВ,
голова Дніпропетровської облдержадміністрації:

— Процес реорганізації вищих навчальних закладів потребує ретельної підготовки, докладного вивчення всіх чинників, які впливають на якість навчального процесу, а також відкритого та прозорого обговорення за участі всіх зацікавлених сторін. Моя позиція полягає в тому, що подібні рішення не варто ухвалювати поспіхом. Коли йдеться про долю закладів вищої освіти, рішення мають бути виваженими і продуманими.