ЗАВДАННЯ

На місцях готують об’єкти ЖКГ до перевірок і шукають можливості знизити  тарифи для населення

Роботу всеукраїнської селекторної наради віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул присвятив трьом питанням, які найбільше впливають на якість життя громадян країни. Це підготовка до опалювального сезону 2013-2014 років, стан реалізації державних програм доступного житла та хід реалізації проекту «Адміністративні послуги: спрощений доступ через Укрпошту». До представників низки міністерств, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Укрпошти, керівників регіональних органів влади та представників банківських установ посадовець звернувся з лаконічним посилом: «Регіони мають пришвидшити надання проектів до державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки».

Олександр Вілкул переконаний, що ці ініціативи мають передовсім працювати на зменшення споживання природного газу та енергозбереження. «Виділення фінансування залежить безпосередньо від дій місцевих органів влади», — пояснив він.

Орієнтовний показник

На розгляді Кабміну вже перебуває й розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо реалізації регіональних та місцевих програм енергоефективності». У цьому контексті Олександр Вілкул нагадав про окреме президентське доручення. Воно полягає в тому, щоб за три роки вдвічі — на 4,2 мільярда кубічних метрів — зменшити споживання природного газу за рахунок його заощадження при транспортуванні тепла та за рахунок його заміщення альтернативними енергоносіями. «З 2010 по 2013-й підприємствами ЖКГ цей показник скорочено на 10% — з 11,1 до 10 мільярдів кубічних метрів, — констатував віце-прем’єр. — Завдання цього опалювального сезону — скорочення споживання природного газу ще на 5%. Для цього в регіонах триває ремонт та реконструкція котелень, зокрема заміна застарілих котлів на сучасні, а також спалюють менше природного газу».

За його словами, наразі реконструйовано 338 з 663 котелень, встановлено 601 котел (а заплановано тисячу). Нині проведено капітальний ремонт 645 котлів, решту тисячу оновлять до початку опалювального сезону.

Олександр Вілкул заявив: «Для досягнення істотної економії газу до кінця 2015 року потрібно замінити на сучасні понад 4 тисячі старих котлів та модернізувати понад 6 тисяч. Встановити 750 блочно-модульних котелень та 4 тисячі теплоутилізаторів».

До наступного опалювального сезону влада має й час на модернізацію 471 кілометра тепломереж. Отже, до кінця 2015-го планується видозмінити майже 8 тисяч кілометрів тепломереж — наразі роботи проведено на 250 кілометрах.

У цьому розрізі, завдання учасників селекторної наради: систематизувати роботу в регіонах, де встановлюються котли, які працюють на альтернативних видах палива, зокрема торфі і пелетах.

Модернізація тепломереж не менш важлива, ніж ремонт котелень. Фото Укрiнформу

Увагу кожному зверненню

Віце-прем’єр жорстко висловився й щодо підвищення більшістю регіонів тарифів на послуги ЖКГ, а потім поставив завдання Мінрегіону та облдержадміністраціям за два тижні (до серпневого засідання уряду) перевірити та проаналізувати на місцях економічну обгрунтованість таких тарифів.

Він також говорив про те, що 2013-го на реалізацію державних програм доступного житла із держбюджету виділено понад 750 мільйонів гривень. Вже 1800 родин отримали нове житло. Однак проблема в тім, що більшість українців не обізнані із суттю цих програм. Він звернув окрему увагу керівників Херсонської та Кіровоградської областей: «Укладайте угоди на компенсацію відсоткових ставок за іпотечними кредитами! Нам необхідно супроводжувати кожну людину, яка звернулася по допомогу щодо придбання доступного житла».