Час від часу в суспільстві спалахують скандали, які стосуються роботи пенітенціарної системи. Навіть попри оприлюднення деяких ганебних фактів система залишалася глухою до всіх цих проблем. Останні законодавчі зміни спрямовані на те, щоб після відбування покарання ті, хто спіткнувся в житті, отримали шанс повернутися до нормального існування.

Умови перебування наших громадян у місцях позбавлення волі — болюче питання, яке за минулої влади системно замовчувалось. Натомість новий уряд зробив кілька дуже важливих кроків на виправлення цієї ситуації. Передусім було оприлюднено звіт Європейської комісії з питань катувань за минулий рік. Так вдалося пролити світло на проблеми, які виявилися настільки серйозними, що декого з керівників установ, які мали стосунок до фактів порушення прав людини, відсторонили від роботи.

— Хочу поінформувати, що відбулося відповідне службове розслідування, створено спеціальну комісію, яка має перевірити, чи дотримуються прав людини в установах відбування покарань, — розповів міністр юстиції Павло Петренко під час брифінгу в Кабінеті Міністрів. — До цієї комісії, крім працівників Мін’юсту, увійшли представники громадськості. Фактично вперше в Україні у представників громадськості з’явилася можливість контактувати безпосередньо з ув’язненими. Днями відбулося перше засідання цієї комісії, під час якого ми мали конструктивний діалог із представниками правозахисних організацій, адвокатськими компаніями та тими людьми, які опікуються правами людини в України.

Засуджені зможуть більше спілкуватися з рідними та близькими. Фото з архіву редакції

Також Мін’юст прийняв відповідні рішення стосовно подальшої роботи цієї комісії. Вона працюватиме в постійному режимі й матиме широкі повноваження щодо перевірки умов утримання громадян. А також прийняття тих чи інших висновків і рекомендацій із притягнення до відповідальності співробітників і керівництва відповідних установ. Ця комісія створила приблизно вісім робочих груп, які здійснюватимуть вибіркову перевірку всіх установ відбування покарань.

Щодо фактів, викладених у звіті Європейської комісії проти катувань, то за результатами перевірок, проведених протягом поточного місяця, від виконання обов’язків відсторонено керівників трьох установ: Дніпропетровського й Одеського СІЗО і Криворізької установи виконання покарань №3.

А за виявленими фактами матеріали передано до Генпрокуратури. В цих установах фактично відбулася ротація керівного складу.     

— Ми прийняли рішення, що всі кандидатури на посади керівників будь-яких установ Державної пенітенціарної служби погоджуватимуть із цією комісією, — зазначив Павло Петренко. — Так само аналізуватимуть усі факти причетності цих людей до порушень, які засвідчено у звіті Європейської комісії проти катувань.

Міністр нагадав, що за ініціативи уряду парламент ухвалив закон щодо внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу. Цей закон адаптує норми нашого законодавства до європейських стандартів. Серед іншого такі зміни: затримані та засуджені мають право на вільний вибір лікаря, державних чи приватних клінік, за кошти родичів або самого ув’язненого.  Так само на рівні закону було передбачено розширення можливостей спілкування засуджених з родичами.

— Більшість людей, які потрапляють за грати, потім або не можуть повернутись до нормального життя, або цей процес проходить дуже важко, — зазначає Павло Петренко. — Фактично людина, яка потрапила в цю репресивну машину, залишається у криміналітеті. Тому заходи, яких уже вжито, й ті, які ще планують, спрямовані на одне: щоб люди, які в житті спіткнулись, отримали шанс повернутись до нормального існування. Ця система повинна працювати на перевиховання, а не знищення людини.