Перший закордонний візит нового президента завжди потрапляє в поле особливої уваги журналістів. Адже він демонструє пріоритети зовнішньої політики, яку визначає глава держави. Тож здійснивши перший робочий візит до Брюсселя, Володимир Зеленський підтвердив: курс на євроінтеграцію України залишається незмінним, а партнерство з ЄС і НАТО розвиватиметься й надалі.

Нові друзі й незмінні пріоритети

Стартові переговори у Брюсселі президент Володимир Зеленський провів із головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Вони були закриті для преси, і журналісти мали змогу зняти лише протокольну церемонію зустрічі та рукостискання. Проте Жан-Клод Юнкер, відомий любитель неформальних підходів у дипломатії, дуже тепло зустрів українського президента й, відкинувши суворий протокол, по-дружньому його обійняв. Коли політики йшли коридором, один із журналістів вигукнув: «Пане Юнкере, ви не скучаєте за Порошенком?» — «У мене є новий!» — відповів голова Єврокомісії. «А новий ліпший за старого», — підіграв жарту Володимир Зеленський.

Під час зустрічі Володимир Зеленський і Жан-Клод Юнкер обговорили широке коло питань взаємодії України та Євросоюзу, засвідчили обопільну зацікавленість сторін у подальшій розбудові співпраці за всіма напрямами, що становлять взаємний інтерес. Президент наголосив на незмінності закріплених у Конституції України пріоритетів, передусім стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО, а також готовності нашої держави дотримуватися взятих зобов’язань зокрема у відносинах з міжнародними фінансовими інституціями.

Глава держави подякував європейській стороні за допомогу у стримуванні російської агресії проти України, розв’язанні соціальних, гуманітарних та інших проблем, які вона спричинила. «Наша мета залишається незмінною: звільнення Донбасу виключно політико-дипломатичними засобами», — заявив Володимир Зеленський, відзначивши важливість продовження та посилення санкційної політики ЄС щодо РФ.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер одразу проникся симпатією до Володимира Зеленського, назвавши його своїм новим другом. Фото з сайту president.gov.ua

Безпека і високі стандарти

Дотримуватися стратегічного зовнішньополітичного курсу на вступ України в ЄС і НАТО Володимир Зеленський пообіцяв на пресконференції, яка відбулася після його зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. На запитання, наскільки далека Україна від членства в Альянсі, президент відповів: «Як ми далеко від цього, залежить не тільки від України. Але ми робитимемо все, щоб наблизити цей час. Бо НАТО — це передусім безпека країни та певний рівень підготовки військових».

Єнс Столтенберг запевнив, що Альянс залишається вірним своїй політиці відкритих дверей. Він додав, що жодна третя сторона не впливає на рішення країни та членів НАТО на питання розширення Альянсу. 

Володимир Зеленський заявив, що підвищення рівня життя українців, викорінення корупції та модернізація всієї держави — мета процесу реформ в Україні. «Але це можливо зробити, лише гарантувавши національну безпеку», — наголосив він.

Окремо глава держави зауважив, що Україна готова виконувати мінські домовленості, проте передусім «ми повинні бути здатні захистити себе, стати сильнішими економічно, політично і у військовому плані».

Як відомо, останнім часом Будапешт на знак протесту проти ухвалення нового закону України про освіту блокує майже всі формати комісії Україна — НАТО, крім засідань на рівні послів держав-членів. У Брюсселі Володимир Зеленський висловив сподівання, що незабаром вдасться розблокувати всі формати цієї співпраці з Альянсом. Єнс Столтенберг наголосив, що Україна — надійний партнер  НАТО.

«Ви робите внесок у наші місії в Афганістані та Косові, навіть якщо у вас проблеми вдома. Багато навчань ми проводимо разом. Це засвідчує велику відданість України питанням національної безпеки», — наголосив генсек. Він повідомив, що під час зустрічі з Володимиром Зеленським ішлося про конфлікт на сході України, «який продовжує забирати життя». Єнс Столтенберг запевнив, що НАТО й надалі підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України.

Генсек НАТО повідомив, що Альянс надаватиме Україні потужну підтримку в різних галузях обсягом понад 40 мільйонів євро зокрема на кібербезпеку й медичну реабілітацію.

«Пане президенте, у вас є потужний мандат на впровадження ключових реформ, життєво необхідних для безпеки та процвітання всіх українців, а також наближення України до НАТО», — наголосив Єнс Столтенберг.

Польща залишається нашим адвокатом у ЄС

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом заявив, що не планує виступати на боці колишніх власників ПриватБанку. «Щодо ПриватБанку, я захищатиму тільки державу, тільки громадян. Мене ці ігри колишніх власників в судах не цікавлять. Я не збираюся бути на їхньому боці», — цитує слова Володимира Зеленського департамент прес-служби АП.

У межах візиту до Брюсселя Володимир Зеленський зустрівся із президентом Польщі Анджеєм Дудою. «Ми маємо зберегти нашу єдність, щоб наш спільний голос було почуто й враховано у загальноєвропейському контексті. Ми маємо спільне розуміння глибини загроз, які несе для всієї Європи Росія, і разом боремося за те, щоб ЄС залишався єдиним і солідарним з Україною в боротьбі проти агресії», — зазначив Володимир Зеленський під час брифінгу, який відбувся після переговорів двох президентів.

Інший важливий напрям співпраці, на його думку, — взаємодія України та Польщі на європейському рівні у питаннях енергетичної безпеки, збереження стратегічної ролі української ГТС та протидія «Північному потоку-2».

Останнім часом між Варшавою та Києвом виникало чимало напружених моментів через різні трактування трагічних сторінок спільної історії. «Я налаштований на сприйняття процесу примирення й недопущення домінування тематики складних моментів історії українсько-польських відносин на порядку денному стратегічного партнерства України та Польщі», — заявив Володимир Зеленський. Він подякував Анджею Дуді за запрошення відвідати Варшаву з візитом у день відзначення річниці початку Другої світової війни.

Учора Володимир Зеленський зустрівся з очільницею європейської дипломатії Федерікою Могеріні та президентом Європейської ради Дональдом Туском і обговорив з ними підготовку до саміту Україна — ЄС, який відбудеться в Києві на початку липня.