Приїзд українського Президента до Страсбурга на сесію ПАРЄ став його першим закордонним візитом. На думку Президента ПАРЄ Анн Брассер, це стало промовистим символом того, що нова українська влада шанує і дотримується європейських цінностей та демократичних стандартів Ради Європи.

Петра Порошенка чекали з нетерпінням. У холі Ради Європи зібралися представники української діаспори, депутати ПАРЄ, працівники Ради Європи. Попри надзвичайно щільний графік (у Страсбурзі Президент перебував близько чотирьох годин), Петро Порошенко зупинився, щоб поспілкуватися із співвітчизниками. Українці вітали Президента Державним гімном.

«Ніхто не міг повірити, що в миролюбній і гостинній Україні у ХХІ столітті звучатимуть слова «анексія», «окупація», «бойовики», — так почав свій виступ Петро Порошенко. — Але ми бачимо, що знайшлася сила, яка принесла війну в Україну. Росія, яка 20 років тому навзамін вивезення ядерної зброї обіцяла Україні гарантувати і відстоювати її безпеку, стала агресором і зруйнувала баланс безпеки не лише в регіоні, а й у всьому світі».

Петро Порошенко переконаний, що без повернення Україні Криму нормалізація відносин з Росією неможлива. «Але нам потрібен діалог заради збереження людських життів, тому я і запропонував план мирного врегулювання ситуації на сході України», — сказав він. І розповів депутатам ПАРЄ, що, попри одностороннє припинення вогню силами АТО, за тиждень бойовики вбили 18 українських військовослужбовців. Він запевнив депутатів ПАРЄ, що Україна готова залучити спостерігачів від Росії до контролю зобов’язань, які взяла на себе українська сторона, оголосивши одностороннє припинення вогню. Проте, заявив український Президент, хоча його план мирного врегулювання підтримав увесь світ, «він запрацює лише за підтримки Росії». Петро Порошенко закликав Росію «підтримати мирний план дією, а не словами». «Посильте охорону кордону, перестаньте направляти в Україну найманців і військову техніку», — звернувся Президент до російської влади з трибуни ПАРЄ. Він переконаний, що ідеї сепаратизму «були навіяні в Україну зовні», і закликав російські ЗМІ зупинити потік брехні й ненависті.

трибуни ПАРЄ Петро Порошенко виклав своє бачення шляхів урегулювання на Донбасі. Фото з сайту djyimg.com

Петро Порошенко вважає, що у потребах тих регіонів, які охоплені конфліктом, «немає нічого особливого». «Більше повноважень, фінансової незалежності, право спілкуватися мовою своєї нацменшини, — це все дає їм програма децентралізації влади, яку я сформулював у конституційних змінах і які зареєструвала Верховна Рада», — сказав глава нашої держави.

Виступу Президента на сесії ПАРЄ передували дебати щодо гуманітарної ситуації на сході України. За даними міжнародних організацій, в Україні налічується 46 тисяч переміщених осіб. Проте Комісар з прав людини РЄ Нільс Мужнієкс заявив, що немає точної об’єктивної цифри, скільки людей були змушені покинути територію окупованого Криму, а також охоплені збройним конфліктом Донецьку та Луганську області, тому що в Україні немає єдиної централізованої системи обліку переміщених осіб. На думку Нільса Мужнієкса, який нещодавно побував в Україні, потік тимчасово переміщених осіб із цих територій надалі зростатиме. «Для того щоб зупинити гуманітарну кризу в Україні, необхідно усунути ті причини, які змушують людей залишати свої домівки», — сказав Комісар з прав людини РЄ.

На думку депутата-соціаліста Андреаса Гросса, новій українській владі слід показати свою волю до проведення конституційної реформи та децентралізації влади в Україні, аби «жителі східних регіонів відчули, що їх не забули». «Україна — дуже різноманітна країна, її населяють представники різних етнічних груп, але необхідно, щоб ця країна залишалася цілісною і єдиною», — наголосив Андреас Гросс.