Таким був головний меседж Президента Володимира Зеленського на його двосторонніх зустрічах під час робочого візиту до Брюсселя. Він був насичений переговорами з керівництвом ЄС та НАТО. Шкода, що у програмі майже не знайшлося часу для спілкування Президента із журналістами, і всі проанонсовані брифінги перетворилися на короткі заяви для преси. Представники лише двох ЗМІ отримали змогу поставити запитання під час спільної пресконференції Володимира Зеленського та Генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Проте загалом можна стверджувати, що європейська столиця відкрила новому Президентові України свої дружні обійми. Європейські топчиновники запевнили, що ЄС залишатиметься поряд з Україною доти, доки вона прямуватиме шляхом системних реформ.

ЄС готовий сприяти виконанню мінських угод і мирному врегулюванню на сході України всіма засобами. Фото з сайту president.gov.ua

Пріоритети й завдання

Про це під час спільного брифінгу говорив і Президент Європейської Ради Дональд Туск. Він наголосив, що ЄС завжди буде готовий допомогти Україні посилювати демократію та верховенство права, боротися з корупцією, стабілізувати економіку і продовжувати реформи енергетичного сектору. Він розповів журналістам, що під час зустрічі з Володимиром Зеленським вони обговорювали загрози для безпеки України. «Євросоюз і надалі підтримуватиме суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України. Ми засуджуємо рішення Росії про надання російського громадянства українцям на Донбасі та жителям Криму, оскільки це суперечить мінським угодам», — наголосив він, запевнивши, що наша країна може сміливо покладатися на ЄС, який залишатиметься її найкращим другом і союзником.

Володимир Зеленський підтвердив відданість української влади курсу на європейську інтеграцію, яка, за його словами, «забезпечує внутрішні зміни в державі та імплементацію реформ і зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС». Він запевнив, що разом з командою налаштований змінювати на краще життя в Україні, а ініційовані ним дострокові вибори до Верховної Ради покликані пришвидшити процес перезавантаження політичної системи.

«Окремим надважливим напрямом буде активізація боротьби з корупцією, забезпечення ефективної діяльності антикорупційних органів, судова реформа та створення електронного урядування. Серед своїх пріоритетних завдань бачу також протидію російській агресії та консолідацію міжнародної підтримки в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України», — зазначив Володимир Зеленський.

Допомога для Донбасу

Під час переговорів з очільницею європейської дипломатії Федерікою Могеріні Володимир Зеленський подякував за збереження постійної уваги Ради ЄС із закордонних справ до питання підтримки України та безпекової ситуації на сході, а також підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої країни. Про це повідомляє департамент пресслужби АП.

Євросоюз готовий сприяти виконанню мінських угод і мирному врегулюванню на сході України всіма засобами, зокрема підтримати інклюзивний підхід Президента Володимира Зеленського до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Про це йдеться в інформації, яку поширила пресслужба Служби зовнішніх дій ЄС. «Федеріка Могеріні наголосила, що Євросоюз готовий підтримати виконання мінських домовленостей усіма доступними способами», — йдеться в повідомленні. Як зазначає документ, Високий представник ЄС висловила незмінну підтримку ЄС Україні у її демократичних перетвореннях.

Федеріка Могеріні й Володимир Зеленський обговорили можливі шляхи до повного виконання мінських домовленостей усіма сторонами, зробивши наголос на відповідальності Росії. Вони заявили про неприйнятність указу президента РФ, який передбачає спрощену процедуру надання російського громадянства українцям, які проживають на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також тим, що проживали в Криму до 2014 року.

Глава європейської дипломатії підтвердила соціально-економічну підтримку ЄС регіону Азовського моря, де, як очікують, цього літа відбудуться додаткові заходи за підтримки ЄС.

«Європейський Союз чекає, що Росія негайно звільнить 24 українських військовослужбовців та поверне Україні три захоплені кораблі», — наголошено в повідомленні.

Високий представник ЄС та глава держави обговорили необхідність продовжувати процес реформ в Україні на користь інтересів українських громадянам та в контексті виконання Угоди про асоціацію — найоб’ємнішої серед угод, які Євросоюз колись укладав із третіми країнами.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»