ІМПРЕЗИ

Конкурс професійної майстерності кухарів перетворив Рівне на «смачну» столицю України

У Німеччині — ковбаски, в Польщі — журек, в Італії — піца, в Україні — борщ із пампушками. І перелік фірмових страв, за якими можна безпомилково ідентифікувати країну, можна продовжувати.

Всеукраїнський конкурс професійної майстерності кухарів на кілька днів перетворив Рівне на «смачну» столицю України. І як тільки «розминулися» тут, у одному з найпрестижніших рівненських ресторанів, рукотворні гастрономічні шедеври із 15 українських регіонів? Кожен, звісно, презентував саме ту родзинку, яка є в кухні регіону. Об’єднана Європа давно вже міряє себе регіональними мірками: кожен регіон, наче коштовний камінчик у калейдоскопі, прагне чимось привабити до себе. Традиційна кухня — чудова нагода не лише виокремитися з-поміж інших, це ще й воістину золотий ключ до сердець туристів та імпульс для розвитку ресторанного бізнесу.

Володарка гран-прі конкурсу березнівчанка Валентина Карповець. Фото автора

Саме тому мудрі шведи створили проект європейської мережі регіональної кулінарної спадщини: тут кожну країну представляють її регіони через традиційну кухню.

— Нині європейська мережа регіональної кулінарної спадщини об’єднує 750 колективних членів із 25 країн, — розповідає регіональний координатор проекту Олександр Муран. — Рівненщина — перша і поки що єдина українська і єдина з-поза меж Євросоюзу область, що входить до мережі. Це спільний проект влади та бізнесу, що працює за принципом «із поля — до столу»: страви, які подають у відповідних закладах, що мають логотип мережі, виготовлені з продуктів, які теж вирощені в цій місцевості. Тобто проект розвиває внутрішній ринок натуральних продуктів, у перспективі дає роботу фермерам і, звісно ж, стимулює рестораторів. А ще відкриває простір для розвитку кулінарного туризму — ця ніша в Україні з її унікальною кухнею ще не заповнена.

Понад 50 відсотків наповнення проекту лежить на плечах рівненських кооператорів: 8 ресторанів краю є дійсними членами цієї престижної міжнародної мережі. Вони вже встигли прийняти транзитних туристів Євро-2012, які знайшли їхні адреси в електронних довідниках. Адже подорожуючи будь-якою країною, ми ставимо собі запитання: що я там можу побачити і які страви там їдять?

Цілком конкретну відповідь на останнє запитання дали кооперативні кухарі з усієї держави — такий собі загальнонаціональний майстер-клас на Рівненщині.

Скажімо, батько та син Данилюки з Івано-Франківщини (кухарське мистецтво дедалі впевненіше стає чоловічою справою) презентували гарбуз, запечений з перепілками, грушу з маковою начинкою, варену у вині, та салат селянський з гарбузом та білими грибами. Дарма що синові — лише 24, він дав фору й іменитим кухарям, достойно передавши колорит Прикарпаття. До речі, саме Івано-Франківщина вслід за Рівненщиною торує шлях до європейської мережі регіональної кулінарної спадщини.

Майстер-кухар Марія Батурин із сонячного Закарпаття  створила неповторну композицію «Свято молодого вина», житомирці витримали свою композицію в поліських лісових мотивах, а одесити — звісно, в морських.

Та композиція з Рівненщини «Острів скарбів» (від шеф-кухаря березнівського ресторану «Случ» Валентини Карповець) здивувала навіть бувалих у бувальцях членів журі! «Острів…» цілком виправдав свою назву: яких тільки рукотворних скарбів тут не було: величезний 15-кілограмовий сом, фарширований іншими видами риби (судаком, сьомгою, фореллю), запечений індик з «хвостом» із смачних рулетів, та корабель, виготовлений із тіста (який же острів скарбів без корабля?). Звісно, що ніхто не встояв перед цією красою та смакотою: гран-прі конкурсу отримала саме Валентина Карповець із рівненської поліської глибинки.

— Сома ми піймали у Случі, а індичку виростили в нашому райкоопзаготпромі — тобто все натуральне, наше, — поділилася секретом переможниця. — Переконана: якби перепусткою до Євросоюзу була національна кухня, то Україна давно була б там. Причому на перших ролях.

Краще, здається, й не скажеш! Звісно, що володарка Гран-прі запросила на «Острів скарбів» усіх конкурсантів: поліський сом, який може слугувати колоритною перепусткою до ЄС, виявився неперевершеним! 

       

Таким гастрономічним шедеврам не лише Євросоюз позаздрить!

ДОВІДКА «УК»

Європейська мережа регіональної кулінарної спадщини – серйозна альтернатива фаст-фуду, від якого Європа активно відмовляється. За концепцією продовольчої безпеки ЄС, до 2015 року 20 відсотків усіх харчів мають бути натуральними. Рівненщині ж випала почесна місія започаткувати ринок натуральних продуктів в Україні. Поки що він не сформований, але для українців це питання близького часу.

КОМЕНТРІ

Микола ЛЮДВІДЧУК,
голова журі, перший заступник
голови правління Укоопспілки:

— Кооперативна кухня є найкращою в усіх регіонах України — це загальновідомо. Тому я щиро дякую людям, які талантом і працею своєю звеличують споживчу кооперацію, пропагують ко?оперативну ідею.  Саме люди є нашим золотим фондом.

Без перебільшення, історичні події в споживчій кооперації відбулися за останні півтора року. Укооп?спілка стала членом дуже авторитетних міжнародних кооперативних організацій: спочатку вступила до Ліги національних кооперативних організацій країн СНД, а з січня 2012 року  стала членом Єврокооп. Крім того, Донецька і Запорізька облспоживспілки повернулися до Укоопспілки.

Нещодавно, на XXI (позачерговому) з’їзді прийнято програму подальшого реформування споживчої кооперації України, яка, по-перше, спрямована на припинення розпаду системи і забезпечення її цілісності. Адже не секрет, що за останні 20 років втрачено понад 80% активів кооперації, тобто майна. По-друге, програма передбачає перетворення споживчої кооперації України на сучасну бізнес-структуру. Найбільшою проблемою сьогодні є невикористання нашої головної переваги — потенціалу роздрібної торгівлі та ресторанного господарства. Тому програма, зокрема, передбачає створення єдиного центру закупівель, який стане локомотивом кооперативної економіки.

Петро БАРАШ,
голова правління Рівненської облспоживспілки:

— Маємо високу честь представляти Україну в європейській мережі регіональної кулінарної спадщини: це спільний проект влади та бізнесу, спрямований на популяризацію регіону в світі.

Такі ж конкурси – іспит на відповідний професійний рівень, який ми просто зобов’язані витримувати і вдосконалювати. До того ж відбувається він, так би мовити, під завісу Міжнародного року кооперативів, оголошеного Організацією Об’єднаних Націй. Це означає прискіпливу увагу урядів різних держав до кооперативів та справи, яку вони роблять. Що ж стосується Рівненщини, то ми майже в кожному районі маємо сучасний заклад ресторанного господарства, який є його візитівкою. Переконаний: із розвитком туристичного потенціалу нашого краю, що є одним із пріоритетів влади, потужний імпульс  отримають і наші ресторатори.  

СМАЧНОГО!

Салат «Селянський» з гарбузом та білими грибами
(від наймолодшого кухаря конкурсу Назара Данилюка)

Беремо листя салату, кримську (синю) цибулю, спеціальний сорт гарбуза, який їдять сирим, білі гриби (відварені), насіння гарбуза (полущене та підсмажене). Усе це змішуємо і поливаємо соусом.

Соус: французька та козацька гірчиці в рівних пропорціях, соєвий соус та свіжий мед.