Нині в реєстрі Держказначейства України 77 399 розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, які мають звітувати на порталі «Є-data». Він має найбільшу базу даних щодо публічних фінансів в Україні. Станом на 11 лютого на порталі зареєстровано лише 30% їхньої загальної кількості. Така маленька цифра зумовлена тим, що більшість розпорядників бюджетних коштів у містах не мають облікових систем та інтернету. Для них у межах проекту передбачено допомогу міжнародних донорів, зокрема німецько-українського проекту GIZ. Про це під час «круглого столу» в Києві повідомила заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова.

Інструмент контролю

На думку Оксани Маркарової, запуск порталу  «Є-data» — без перебільшення електронна революція в Україні, яка докорінно змінює бюджетний процес, адже відтепер громадяни стануть не пасивними, а активними учасниками цього процесу завдяки інструментам контролю, які пропонує система. Ця електронна революція унеможливлюватиме корупцію і сприятиме ефективнішому бюджетуванню та управлінню державними коштами. Система «Є-data»  охоплює не тільки державний бюджет, а й місцеві кошториси, що важливо для розвитку територіальних громад.

За даними Мінфіну, у січні щоденно цей портал відвідувало 28 тисяч користувачів. А в останні дні місяця їхня кількість сягала понад 50 тисяч відвідувань щодня. На порталі «Є-data» база казначейства містить понад 13 мільйонів транзакцій. А розпорядники, державні та комунальні підприємства вже внесли на портал понад 2,4 мільйона договорів, актів, звітів.

У Сумах місцеві активісти, беручи з «Є-data» інформацію по транзакціях, створили форум і контролюють владу. Ідея порталу — кожен має змогу порівняти товари, закуплені в областях: наприклад, вартість канцтоварів в Одесі та у Львові», — розповів керівник проекту «Є-data» Олександр Щелоков.

Щоденно портал відвідують десятки тисяч користувачів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Назустріч прозорості 

Водночас фахівці зазначають, що цей портал поки що має слабку пошукову систему. Тому її удосконалюватимуть активісти, що дасть змогу знаходити численну інформацію за розпорядниками, товарами, рухом коштів між областями та виходом коштів з публічної сфери на комерційні банки.

Згідно з даними порталу, до п’ятірки його найпрозоріших власників службових кабінетів увійшли департамент житлового господарства Харківської міської ради (розмістив 9300 документів) та чотири представники Дніпропетровської області: управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради (5784 документи), управління освіти та науки Дніпропетровської міської ради (4913), відділ освіти і науки Нікопольської міської ради (4824), відділ освіти виконкому Центрально-Міського району у міськраді Дніпропетровська (4598). 

До реалізації проекту «Є-data» долучилися приблизно 50 компаній і об’єднань громадських  активістів, IT-фахівців, волонтерів. Нині заповнюють найважливішу частину — публікують звітність про витрати коштів державних і комунальних підприємств. Передбачено, що 30 червня нинішнього року тестовий режим проекту буде завершено. Після цього оприлюднять списки аутсайдерів розкриття інформації на «Є-data», а відповідні органи отримають право накладати санкції на таких суб’єктів.

Наступним етапом проекту стане впровадження другого модуля — системи «Прозорий бюджет», концепцію якого 11 лютого нинішнього року затвердив Кабінет Міністрів України. Ця система повністю автоматизує бюджетний процес і унеможливить вплив людського чинника. Система «Прозорий бюджет» дає змогу всім (починаючи з бухгалтера) через систему запитів брати безпосередню участь у формуванні бюджету.

Старт тестової експлуатації публічної частини цієї системи заплановано на серпень 2016-го, а завершення процесу його інтеграції на портал «Є-data» — у 2018-му.

ДОВІДКА «УК»

Офіційний портал публічних коштів України «Є-data», на якому публікують трансакції Державного казначейства та звітність розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, створено згідно із Законом «Про відкритість використання публічних коштів» у вересні 2015 року. Єдиний веб-портал використання публічних коштів — це офіційний державний інформаційний ресурс у мережі інтернет, доступ до його інформації вільний та безоплатний. Портал «Є-data» внесено до міжнародного переліку відкритих інформаційних порталів усього світу.