Актуальними завданнями для уряду сьогодні є забезпечення своєчасних виплат заробітних плат і безперебійна робота всіх систем життєзабезпечення країни. А єдиним шляхом подолання кризи в Україні є діалог між обома сторонами конфлікту. На цьому наголосив, відкриваючи урядове засідання, виконувач обов’язків Прем’єр-міністра, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. 

Перед початком засідання в середу Микола Азаров попрощався з членами  уряду і представив виконувача обов’язків Прем’єра, а Сергій Арбузов  повідомив, що всі міністри продовжують роботу саме як виконувачі обов’язків. Згідно з Конституцією України, у такому статусі вони мають право працювати не більш ніж 60 днів.

Також в. о. Прем’єр-міністра висловив співчуття родинам загиблих і вибачився перед постраждалими журналістами.

«Сподіваюся, що розслідування усіх справ буде швидко завершене. Маю надію, що більше не буде жертв і постраждалих у протистояннях», — додав він.

На час, поки тривають перемовини між сторонами протистояння, уряд, за словами Сергія Арбузова, вбачає своє завдання у нівелюванні негативного впливу політичної кризи на економіку та гарантуванні медичної допомоги постраждалим з обох боків. Він наголосив, що попри запеклий політичний конфлікт, уряду вдалося зберегти керованість економікою, а всі платежі здійснюються вчасно.

Соціалка  не страждає

Громадяни вчасно отримують виплати з бюджету, а платежі відбуваються за розкладом: «Станом на 27 січня Пенсійний фонд виплатив пенсії майже 14 мільйонам громадян. На ці цілі протягом місяця було спрямовано понад 21 мільярд гривень. Це цілком задовольнило січневу потребу в коштах. Крім того, Державне казначейство повністю профінансувало видатки на виплату державних соціальних допомог за січень», — повідомив Сергій Арбузов.

І додав, що витрати з бюджету на допомоги малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства перевищили 3,4 мільярда гривень. «Люди очікують своєчасну виплату пенсій, стипендій, допомог. Незахищені верстви населення не повинні стати заручниками політичної ситуації», — зазначив він.

Згідно зі статистикою, за 20 днів січня 2014 року на 23 мільйони гривень, або майже на 3%, зменшилася заборгованість з виплати заробітної плати.

Водночас в окремих регіонах заборгованість зросла. Зокрема в Києві — на 13,5 млн грн, Волинській області — на 1,1 млн грн, в Івано-Франківській і Вінницькій областях — на 0,3 та 0,5 млн грн. 

Місцеві органи виконавчої влади мають проаналізувати причини зростання заборгованості і забезпечити її кардинальне зменшення, поставив завдання виконуючий обов’язки Прем’єра. 

Держава справно виконує соціальні зобов’язання  перед найменш захищеними. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Зима  за розкладом

У поточній роботі уряду неабияку увагу доводиться приділяти сезонним проблемам. Тож забезпечення безперебійної діяльності об’єктів житлово-комунального господарства, своєчасне розчищення доріг, оперативний ремонт електромереж, пошкоджених внаслідок снігопадів та сильного вітру, — також серед пріоритетів.

Сергій Арбузов доручив профільним посадовцям організувати  належну роботу з усіх зазначених напрямів. І завважив: необхідною передумовою для цього є розблокування адміністративних будівель, щоб органи влади у регіонах могли належним чином виконувати свої функції.

В. о. Прем’єр-міністра також звернув увагу на те, що фінансово-банківська система країни продемонструвала достатній запас міцності. «Банки забезпечені ліквідністю, Національний банк надійно контролює ситуацію на грошово-кредитному ринку, розширив свою присутність на валютному ринку і  забезпечуватиме  його в подальшому», — зазначив він.

Позбутися листів очікування

Нинішній очільник уряду зазначив, що допомогти Україні належно підтримувати економіку могли б інвестиції, проте за умов політичної нестабільності інвестори зазвичай ставлять свої гроші в «лист очікування». У зв’язку з цим Сергій Арбузов звернув увагу на необхідність подальшого залучення іноземних інвестицій у країну. Він дав протокольні  доручення міністрам економічного розвитку, фінансів та доходів і зборів активізувати діалог з інвесторами.

У питанні стратегічного розвитку Сергій Арбузов висловив сподівання на пожвавлення світової економіки, а також повернення до програми реформ Президента, які передбачають дерегуляцію, боротьбу з корупцією та підвищення енергозбереження.

Значним чинником фінансової стабільності України він назвав домовленості президентів України та Росії. Зокрема про надання кредиту нашій країні. «Ми вже отримали перший транш у 3 мільярди доларів і очікуємо вже найближчим часом отримати другий транш розміром  2 мільярди доларів», — повідомив Сергій Арбузов.

Коментуючи співпрацю з Китаєм, в. о. Прем’єр-міністра нагадав, що нещодавно за підтримки Президента України було підписано понад два десятки договорів, меморандумів і контрактів у фінансовій, виробничій та енергетичній сферах на багатомільярдні суми.

Крім того, за словами Сергія Арбузова, уряд виконує міжнародні зобов’язання, зокрема щодо транзиту газу: «Україна ще раз підтвердила статус надійного партнера Євросоюзу в питаннях постачань енергоносіїв», — наголосив він.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про  внесення змін до Закону України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» (проект закону);

♦ Про внесення зміни до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (проект закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»  (проект закону);

♦ Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про співпрацю у сфері оборони та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України ( проект закону);

♦ Про затвердження робочого проекту «Модернізація і ремонт магістрального газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород» (розпорядження уряду);

♦ Про  призначення стипендій Президента України для видатних спортсменів та тренерів України з олімпійських видів спорту (проект Указу Президента).