СИТУАЦІЯ

"Тіньова" заробітна плата підвищує соціальне розшарування у суспільстві. Першочергові кроки уряд має зробити саме у напрямку легалізації платні і трудових відносин. На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час "круглого столу" "Соціальне навантаження в Україні: сучасний стан та перспективи".

Одним із інструментів детінізації є перегляд розподілу соціального навантаження. "Страхові внески в Україні сплачуються в таких пропорціях: роботодавці - 91,3%, застраховані особи - 8,7%. Такого співвідношення немає в жодній розвиненій країні, адже вони прямо стимулюють роботодавців до тінізації трудових відносин та виплат зарплат у конвертах", - зазначив віце-прем'єр-міністр.

На його думку, резервів у вигляді підвищення навантаження на фонд оплати праці Україна вже не має. Загальний розмір страхових внесків становить 41,21%, з них 37,61% сплачують роботодавці, а 3,6% - наймані працівники. Подальше їх підвищення стимулюватиме роботодавців до ухилення від сплати внесків, повідомляє прес-служба урядовця.

Сергій Тігіпко також зауважив, що високий рівень соціального навантаження в Україні, на відміну від країн Європи, не є показником успішності реалізації соціальних програм. "Нам необхідно терміново звернути увагу на ефективність соціальних програм, які реалізуються, на впровадження нових програм зайнятості безробітних та сільського населення, адресної соціальної підтримки", - підсумував високопосадовець.