ЩЕПЛЕННЯ

Експерти надали Прем’єру кілька пропозицій із підвищення довіри населення  до імунопрофілактики

Останніми роками українці ставляться до вакцинації з пересторогою. І хоча для цього були об’єктивні причини, проте здебільшого недовіру населення до імунопрофілактики спричиняють коментарі псевдофахівців і недостовірна інформація, яка спричинена породженням недобросовісної конкуренції, а іноді такого собі конспірологічного свавілля в ЗМІ та Інтернеті. Як наслідок, заручниками такого інформаційного сміття стають довірливі громадяни, які, вчасно не зробивши щеплення собі та своїм дітям, наражаються на небезпеку. Саме питання підвищення довіри до системи імунопрофілактики стало центральним під час зустрічі глави уряду Миколи Азарова з експертами та представниками громадських організацій у сфері охорони здоров’я.   

Прем’єр зазначив, що в багатьох провідних країнах світу діють жорсткі норми імунізації. Якщо дитині не зроблено необхідних щеплень, вона випадає зі сфери державного соціального забезпечення: не має права відвідувати дитячий садок чи школу. «Щеплення обов’язкові, і ніхто це не ставить під сумнів. У нас зовсім інша система. В деяких областях лише 40% дітей пройшли імунізацію. Щоправда, в деяких — 99%», — зауважив Микола Азаров. 

Низький рівень імунізації спричинений переважно тим, що на ринку вакцин існує конкуренція, і не завжди у боротьбі за споживача використовують цивілізовані методи. Замість того, щоб запропонувати вакцину вищої якості, з меншою кількістю ризиків за доступною ціною, у нас часто розповсюджують недостовірну інформацію про товари конкурентів. Фактично, населення дезінформують.

Наслідки від цього можуть бути дуже серйозними, адже зменшується довіра до профілактики тих захворювань, від яких захищає саме імунізація. «Це може привести суспільство до небезпечної межі, після чого розпочнеться поширення інфекційних захворювань. Ось така ціна дезінформації. Дуже висока ціна, яку суспільство може заплатити за недостовірну інформацію», — підкреслив Микола Азаров.

Експерти зазначали, що саме держава має контролювати якість і надійність вакцин. Для цього запропоновано створити профільний незалежний державний орган, наприклад, національну комісію при Кабінеті Міністрів, яка б відповідала за весь процес.

Та й лікарі-імунологи мають щорічно проходити щось на кшталт переатестації, адже на фармринку постійно з’являються нові препарати. Бувають і випадки, коли саме дії лікарів, а не вакцина, спричиняють побічні ефекти на здоров’я пацієнта. Наприклад, перед щепленням лікар має обов’язково перевірити, чи здорова людина. У разі хвороби щеплення може серйозно зашкодити здоров’ю. На жаль, цим правилом медики подекуди нехтують. Така професійна недбалість ставить під сумнів усю ідею імунізації. Тому запропоновано запровадити спеціальне медичне страхування на випадок завдання медичної шкоди пацієнту.     

Фахівці наголосили на тому, що кожний проблемний випадок вакцинації потрібно ретельно вивчати, адже часто медичний препарат не буває причиною ускладнень. Натомість ЗМІ висвітлюють такі випадки з позиції «винуватості» вакцини, подаючи коментарі людей, далеких від теми. У цьому контексті Прем’єр заявив: «З питань вакцинації у ЗМІ мають виступати тільки експерти — загальновизнані спеціалісти в галузі імунопрофілактики, які відповідатимуть за кожне сказане слово».

Крім того, експерти констатували, що багато людей не володіють достовірною інформацію про наслідки відмови від щеплення. Адже є інфекційні хвороби, що можуть залишити неімунізовану людину не тільки інвалідом на все життя, а й вбити. Тому запропоновано ввести у старших класах спеціальний курс, на якому молодим людям надавали б інформацію про інфекційні хвороби та інші небезпечні захворювання. Як влучно зазначила одна з експертів, потрібно відійти від культури «лікувати» і почати виховувати культуру «не хворіти».