В експозиції виставки «Документальні свідчення партизанської війни», що розгорнуто в Центральному державному архіві громадських об’єднань України — маловідомі архівні та фотодокументи. Вони мають міжнародний характер — крім українських експонатів, уміщено також матеріали з російських та білоруських архівів.

Слід зазначити, що комплекс документів з історії партизанської боротьби у тилу ворога почав формуватися ще за часів війни. Керівництво Центрального та Українського штабів партизанського руху неодноразово віддавало розпорядження щодо накопичення і збереження документів про партизанський рух та окупаційний режим, ведення щоденникових записів про бойову та диверсійну діяльність партизанських загонів і з’єднань. Тому  збереглося чимало матеріалів, що висвітлюють хід партизанської боротьби зсередини.

Зокрема, на виставці представлено постанови Державного комітету оборони СРСР, ЦК ВКП(б) та ЦК КП(б)У, оперативні плани дій партизанських загонів, доповідні записки про хід боротьби з окупантами, шифротелеграми і радіограми, агітаційні листівки, що поширювали серед місцевого населення тощо. Більшість документів довго мали грифи «Таємно» і «Цілком таємно». На багатьох із них — підписи та резолюції відомих державних, партійних та військових діячів, зокрема Й. Сталіна, М. Хрущова,  Г. Жукова, М. Ватутіна, Р. Малиновського тощо.

Документи дають змогу відтворити процес зародження партизанського руху, створення його керівних органів, взаємодію з фронтами армії, співпрацю українських і білоруських партизанів, допомогу українських партизанів у розгортанні руху опору в сусідніх країнах.

Імена перших учасників радянського руху опору можна дізнатися з наказів про затвердження особового та командного складу Путивльського та Чернігівського партизанських загонів за підписами С. Ковпака та  Ф. Орлова.

Особливу увагу привертають архівні документи, які висвітлюють організаційні засади партизанської боротьби в тилу німецьких військ — постанови Державного комітету оборони СРСР про створення Центрального та регіональних штабів партизанського руху, визначення територіальних меж їх діяльності, структури штатів.

Інформаційно насиченими є архівні матеріали, які ілюструють безпосередньо хід та результати бойових дій партизанів на окупованій території України, агітаційну та пропагандистську діяльність учасників руху опору і на початковому етапі війни, і після великого перелому, що намітився внаслідок поразки німецьких військ під Сталінградом.

Уперше широкому загалу презентують німецькі документи — графіки та діаграми з огляду розвитку партизанського руху на окупованій території СРСР, складеного головним командуванням ні  мецької сухопутної армії, які свідчать про зростання партизанського руху на теренах України.

Разом з архівними документами експозиція презентує також фотоматеріали періоду Великої Вітчизняної війни — світлини, на яких зафіксовані не лише головні очільники партизанського руху опо  ру, а й пересічні бійці.

Партизани Сумського з’єднання під командуванням С. Ковпака біля підбитої німецької поліцей-  ської машини. Прикордоння Білорусі – України. 1943 рік. Фото надане автором

А ТИМ ЧАСОМ

Семен Руднєв розповів про похід ковпаківців

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

У Сумах вийшов збірник документів і матеріалів, присвячений 70-річчю початку легендарного Карпатського рейду ковпаківців та визволенню Сумщини від фашистських загарбників.

Це друге уточнене і доповнене видання, яке підготував відомий краєзнавець Олександр Рубанов. Він зумів закінчити рукопис раніше, ніж зупинилося його серце. Сталося це рік тому, тож книжка — своєрідний пам’ятник самому автору.

Видання особливо цінне і по-своєму ексклюзивне. Адже у збірнику подано повний текст щоденника комісара Сумського партизанського з’єднання Семена Васильовича Руднєва, який він вів із 7 травня до 25 липня 1943 року (загинув 04.08.1943 р.) і який має значну історичну цінність.

З нотаток комісара постає повна та об’єктивна картина легендарного походу від Путивля до Карпат. Відсутність будь-якого штучного глянцю дає змогу неупереджено поглянути на почасти непрості взаємини Семена Руднєва із Сидором Ковпаком, окремі факти у військовій біографії загону. Героїчні і трагічні події під час партизанського рейду вдало доповнюють та ілюструють численні історичні документи.

 17 березня 1944 року партизан-ковпаківець поет Платон Воронько в архівній записці зазначив: «Це все, що залишилося від записів Руднєва. Це короткі записи такої велетенської внутрішньої напруги винятково цікавої людини, які читаєш із завмираючим серцем».

Збірник видано в рамках обласної програми підтримки місцевого книговидання. Він уже викликав неабиякий інтерес у науковців, дослідників історії партизанського руху, краєзнавців, учителів, усіх, хто цікавиться справжньою історією України. Шкода тільки, що накладу 300 примірників явно замало для такої цікавої книжки.