РАРИТЕТ

Корпус цього музичного інструмента зроблено з мідної гільзи корабельного снаряда, а м'який тембр забезпечує теляча шкура, яку натягнуто на нього понад сто років тому.

На початку минулого століття чоловіка з роду Сіпакових забрали в солдати. Він і виготовив з корабельного снаряда музичний інструмент. З тих часів велика родина Сіпакових використовувала його у своєму сімейному сільському оркестрі, який згодом став фольклорним народним колективом. Так розповідає директор Біловодського районного будинку культури Павло Руднєв. Він і сам сьогодні грає на раритетному барабані й співає в народному ансамблі "Козаченьки".

- Недавно виступали в Луганську. Так городяни від нашого ансамблю не відходили. І весь час розпитували, що це за чудо-барабан,- похваляється Павло Руднєв. - Люди відчувають, що у нас надзвичайні інструменти.

- У барабана тембр дивовижний. Не знаю, може, це йде від матеріалу,- розмірковує він. - Але тільки з цим барабаном відчуваєш живу енергетику, азарт, повноту життя, дух предків.

Учасники народного ансамблю "Козаченьки", до якого тепер уже увійшли не лише Сіпакови, а й інші біловодчани, впевнені: барабан послужить ще кільком поколінням.