Засідання Національної ради реформ Президент Петро Порошенко присвятив питанню боротьби з корупцією. Законодавча база для перших видозмін у країні є. Наступний крок для антикорупційних реформаторів — створення відповідної інфраструктури та формування гідних кадрів. Петро Порошенко заявив, що українці чекають понад усе на реалізацію владою саме цієї реформи.

Президент попередив, що потрібно забезпечити швидкий та ефективний старт роботи Національного антикорупційного бюро та до кінця року сформувати антикорупційну прокуратуру. Окремо він привітав рішення Верховної Ради делегувати представників до комісії, яка визначатиметься з керівництвом спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Успішні досягнення глава держави відзначив у роботі волонтерського десанту в Міноборони. Одне з них: перехід на систему допорогових електронних закупівель. «Закон про посилення прозорості у сфері відносин власності прискорює створення дієвої системи запобігання корупції. Він посилює фінансовий контроль за активами і доходами посадовців. Доступ до реєстрів власників рухомого й нерухомого майна відкриється на початку жовтня, і ми не допустимо перенесення цього терміну», — пояснив глава держави.

Слідчий ізолятор, застава, воля

«Війну проти корупції ми почали, але відчутних перемог у ній ще не здобули. Зараз наше завдання — провести огляд сил, уточнити й деталізувати план спільного генерального наступу», — закликав членів Нацради Президент.

Він переконаний, що замало викривати, звільняти й затримувати корупціонерів, як, власне, й порушувати проти них кримінальні справи. «Ці звіти ми більше не прийматимемо. Український народ справедливо вимагає суворого і невідворотного кримінального покарання за корупційні дії. Корупціонери мають опинитися за ∂ратами», — резюмував глава держави.

Важливу роль саме в цьому процесі відіграють судді. Аби вони в роботі стали на «шлях істинний», Петро Порошенко попросив народних депутатів надіслати на аналіз до Венеціанської комісії разом із проектом змін, напрацьованим Конституційною комісією, пропозиції громадських організацій щодо радикального оновлення суддівського корпусу.

А ще він порекомендував Верховній Раді на одному з найближчих пленарних засідань ухвалити закон, який заборонить відпускати під заставу державних службовців, передовсім найвищого рангу, яким висунуто підозру в корупції. «Одна-дві ночі в слідчому ізоляторі, потім — під заставу, потім — на волі... Це не той крок, який має бачити Україна», — передає слова Президента його прес-служба.

Що ще передбачає антикорупційна реформа? Запобігання корупційним правопорушенням, усунення можливостей і підстав брати хабарі. До переліку відповідей глава держави додав «інформування» та «виховання», маючи на увазі зміну парадигми у громадян та бізнесу: корупція небезпечна й етично неприйнятна. «Толерантність до корупції в суспільстві має бути нульова», — резюмував він.

До речі, результати антикорупційних дій мають відчути не лише українці, а й закордонні партнери нашої країни, аби інвестори почали активно вкладати гроші в українську економіку.

Стосовно проекту закону про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу (щодо фінансування політичних партій), про це йшлося окремо. Після його підтримки парламентаріями в другому читанні Президент пообіцяв підписати документ без зволікань. «Для країни дешевше утримувати партії бюджетним коштом, ніж зазнавати колосальних збитків від політичної корупції, спричиненої матеріальною залежністю партійних проектів від олігархічних структур», — вказав Петро Порошенко.

Міністра економічного розвитку і торгівлі він попросив пришвидшити дерегуляційні зміни: «Що менша роль держави в економіці і житті людини, то менше можливостей у посадовця вимагати хабар».

У цьому контексті висунуто вимогу незабаром чесно й прозоро приватизувати державні підприємства. Їхні збитки — це державні фінансові втрати. На думку Президента, проблема в тому, що «прибутки фінансують корупцію». Він вважає себе вихованцем економічної школи, згідно з якою держава апріорі не може бути ефективним власником.

Наступний пункт — оплата праці державних службовців. Україну глава держави назвав не настільки заможною країною, щоб мати «дешевих посадовців». «Корупційні ризики від такої політики надто високі. Або ми навчимося чесно говорити з людьми, або ми самі переходимо по цей бік тіньової економіки», — пояснив він.

А обурений Петро Порошенко тим, що ініційований ним проект змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності якимось чином зник в архівах Верховної Ради. Не краща ситуація з підтримкою парламентом питання суддівської недоторканності.

ДФС має тиждень на план

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Мін’юсту перевірити Державну фіскальну службу стосовно виконання закону «Про очищення влади». Його слова передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ: «Щоб допомогти ДФС очиститися, я звернувся до міністра юстиції відправити керівника департаменту і комісію Мін’юсту до служби, щоб повністю перевірити виконання закону про люстрацію».

У штаті цієї структури — близько 60 тисяч осіб. Найближчим часом глава уряду чекає від керівника ДФС конкретного плану створення нової системи служби.

Окремо він розповів про ухвалення нового законодавства щодо декларування доходів і витрат державних посадовців. Згідно з нормами, майно, яке прямо чи опосередковано використовують такі особи, має бути задекларовано. Він також висловив сподівання, що незабаром розпочне роботу й Національне антикорупційне агентство. Щоправда, слід уточнити підслідність різних органів у кримінальному і кримінально-процесуальному законодавстві, а потім проголосувати у ВР відповідний законопроект, який є частиною плану лібералізації візового режиму з ЄС.