«УК» продовжує інформувати про те, на що згідно з місцевими бюджетами витрачатимуться гроші в областях та містах. Про планування видатків на Вінниччині, Миколаївщині, Чернігівщині, в тому числі в Миколаєві та Чернігові, читайте у матеріалах наших кореспондентів.

Вінниччина.  Є гроші на розвиток

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

Згідно з ухваленим сесією Вінницької обласної ради бюджетом на нинішній рік серед пріоритетних напрямків — розвиток галузей охорони здоров’я, освіти, культури, забезпечення соціального захисту населення. Так, на подальше впровадження медичної реформи області передбачено 56 мільйонів гривень. Ще більша сума державної допомоги очікується на добудову та оснащення новітнього хірургічного корпусу в обласній клінічній лікарні ім. Пирогова. У головному фінансовому документі враховано зростання мінімальної заробітної плати, що відбуватиметься протягом року, закладено кошти на реалізацію державних та регіональних програм. Наприклад, будівництво доступного житла (3 мільйони гривень), підтримка фермерських господарств (2 мільйони). Впроваджуватиметься обласна програма «Питна вода», ремонтуватимуться та будуватимуться дороги. 

Депутати затвердили перелік об’єктів, фінансування яких здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету розвитку. Як і в попередні роки, матеріально заохочуватиметься активність органів місцевого самоврядування, зокрема проведенням обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад, на що передбачено 1,5 мільйона гривень. Принагідно зауважимо, що цю суму передбачається суттєво збільшити в ході виконання бюджету.

Уперше за роки незалежності в обласному бюджеті мають місце видатки на забезпечення харчуванням учнів 5—11 класів усіх без винятку загальноосвітніх шкіл. На це виділено  23 мільйони гривень. Загалом завдяки зростанню субвенції з державного бюджету місцеві органи влади отримають більше коштів на соціальну допомогу.

За словами директора департаменту фінансів облдержадміністрації Миколи Копачевського, бюджет на цей рік сформований на показниках дохідної та видаткової частини, які є реальними для виконання та в яких прогнозується перспектива розвитку. Видатків капітального характеру (без врахування капітальних видатків за рахунок власних надходжень бюджетних установ) заплановано на 11,1 мільйона гривень, або на 53,9 % більше, ніж торік. При формуванні держбюджету України на соціально-економічний розвиток Вінниччини передбачено 50 мільйонів 860 тисяч гривень, які спрямовуються на 16 місцевих бюджетів: 4 бюджети міст обласного значення та 12 районних. Середнє зростання видатків у галузях соціально-культурної сфери області становить 9,8%, у той час як видатки на заробітну плату зростають на 6,3%. Обсяг субвенцій з державного бюджету на соціальний захист населення області зріс на 17%, або на 320 мільйонів гривень. Вінниччина розраховує на додаткову допомогу держави, так як у прикінцевих положеннях Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» зазначено, що за підсумками першого півріччя цього року Кабінет Міністрів має внести пропозиції щодо підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення.

Новий бюджет регіону вже працює. Пенсії та всі соціальні зобов’язання держави у січні профінансовано повністю.

Чернігівщина. Видатки більші, ніж торік

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

Головними для всіх жителів завжди є такі критерії, як здоров’я, фінансова стабільність, доступність і належний рівень соціальних послуг. Керуючись ними, депутати Чернігівської обласної ради й прийняли обласний бюджет, в якому передбачається зростання розміру мінімальної заробітної плати з 1218 гривень в січні до 1301 гривні на місяць в жовтні 2014 року.

На галузь охорони здоров’я передбачається спрямувати із загального фонду бюджету понад 430 мільйонів гривень, що майже на 30 мільйонів більше, ніж торік. На галузь культури передбачено понад 74 мільйони гривень, що на 18 мільйонів перевищує показник 2013 року.

Задля поліпшення якості життя населення планується активізувати економічні процеси, впроваджувати загальнодержавні економічні реформи,   використовувати  внутрішні і зовнішні можливості. Це закладено в Програмі економічного і соціального розвитку області на 2014 рік. У її рамках — спорудження середніх навчальних закладів на 1000 учнівських місць, дошкільних закладів освіти — на 320 місць,  лікарень — на 165 ліжок, амбулаторно-поліклінічних закладів — на 195 відвідувань за зміну, газових мереж —  32,8 кілометра. Триватиме розвиток аграрного сектору області. На часі — підвищення ефективності землекористування, модернізація та структурна перебудова галузі, розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

У самому обласному центрі міським бюджетом передбачено кошти на облаштування спортивних та ігрових майданчиків у місті, харчування школярів 1—4 класів та учнів із соціально незабезпечених сімей, оздоровлення дітей улітку. Заплановано видатки на ремонт доріг, ремонт покрівель, модернізацію та заміну ліфтів, реалізацію соціальних та цільових програм перспективного розвитку міста.

Гарячим обідом намагатимуться забезпечити як першачків, так і старшокласників. Фото Володимира ЗAЇКИ

Миколаївщина. Триватиме реалізація масштабних проектів     

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Прийнятий бюджет Миколаївської області на 2014 рік вийшов збалансованим та соціально орієнтованим. Як відзначив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Вадим Іщенко, кошторис області спрямований, зокрема, на фінансування обласних бюджетних закладів та установ, забезпечення безперебійної роботи закладів освіти, охорони здоров’я, культури.

Дохідна частина бюджету області становить майже 2 мільярди 950 мільйонів гривень, що на 500 мільйонів більше, ніж у 2013-му. В головному фінансовому документі спеціалісти відзначають кілька родзинок. Зокрема, триватиме фінансування обласної програми щодо компенсації першочергового 25% внеску на придбання доступного житла працівниками обласних закладів освіти та охорони здоров’я у розмірі двох мільйонів гривень. Також, як повідомив голова облдержадміністрації Геннадій Ніколенко, у 2014-му Миколаївщина отримає значний фінансовий ресурс для ремонту доріг. Окрім державної субвенції у 48 мільйонів гривень, додатково на ремонт доріг комунальної власності в самих населених пунктах буде виділено 166 мільйонів, а на капітальний ремонт та реконструкцію доріг місцевого значення — 159 мільйонів гривень.

Особливість нинішнього бюджету полягає в тому, що вперше закладені кошти на харчування учнів з 1 по 11 клас. Якщо у 2010-му була розв’язана  проблема гарячого харчування дітей молодшої школи, нині в області знайшли додаткові ресурси для забезпечення гарячим харчуванням  усіх школярів. На 7,2% збільшені видатки і на сферу охорони здоров’я.

Коментуючи показники бюджету, голова обласної ради Ігор Дятлов назвав масштабні проекти, які влада планує реалізувати цього року. «Ми продовжимо зведення студентського спортивного містечка в парку Перемоги, — наголосив він. — Необхідно «запустити» там фехтувальний зал, забезпечити благоустрій, збудувати майданчики для активних видів спорту в літній період. Потрібно завершити проектування обласної філармонії на базі кінотеатру «Іскра». Маємо розпочати будівництво перинатального центру на базі обласної лікарні».

Головний фінансовий документ міста затвердили і депутати Миколаївської міської ради. Виконуючий обов’язки міського голови Юрій Гранатуров охарактеризував новий міський бюджет як реалістичний і цілком здійсненний. «Він не гірший за бюджет минулого року, — зазначив він. — Правильний розподіл і виконання дадуть змогу досягти відчутніших результатів, ніж торік».

Бюджет Миколаєва затверджено в розмірі 1 мільярд 761 мільйон гривень.  Витрати — 1 мільярд 754 мільйони. Динаміка зростання стосовно минулого року — 12,7%. Бюджетне фінансування розподілено таким чином, щоб важливі заходи забезпечити насамперед. Так, виділені перші 3,5 мільйона гривень на будівництво віадука, або пішохідного моста, над залізничним полотном у приміському селищі ім. Горького. Вже визначено підрядника будівництва.

 Є свої цікавинки і в бюджеті міста. Як повідомив Ю.Гранатуров, починається реалізація програми «Миколаївський двір», яка є частиною програми реформування ЖКГ міста Миколаєва. Районні адміністрації нині обирають найбільш занедбані двори, роблять проекти їх реконструкції та надають документи на розгляд до департаменту ЖКГ. 10—12 дворів у кожному районі реконструюються вже цього року в рамках нової програми. Крім того, закладено фінансування на приведення до ладу міського парку Перемоги.

«Наступного року відзначатиметься 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Наші батьки і діди закладали цей парк, і ми не можемо залишати його у такому занедбаному стані. Відновимо доріжки, побудуємо нові майданчики для відпочинку дітей, молоді, альтанки для людей похилого віку», — каже він.

Тож бюджетні кошти допоможуть Миколаєву стати більш комфортним для життя та привабливим містом.

ОФІЦІЙНО

В Україні триває процес затвердження місцевих бюджетів на 2014 рік: станом на 14 лютого із загальної кількості місцевих бюджетів різних рівнів (12 087) затверджено 10 775 бюджетів, або 89,1%, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Затверджені усі місцеві бюджети у Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Чернівецькій областях та зведеному бюджеті міста Севастополя. Прийнято бюджет міста Києва.

Найменша кількість бюджетів затверджена у Хмельницькій (35,3%), Львівській (47,9%) областях.