Минулий тиждень та початок цього Україна прожила у відносному спокої з огляду на суспільно-політичне протистояння. Зниження рівня агресії, що справді можна відчути на вулицях столиці, відсутність масових сутичок між протестувальниками та правоохоронцями, поступове розблокування роботи раніше захоплених обласних державних адміністрацій — усе це засвідчує: переговори між владою та опозицією дали певний результат. Тож виконуючий обов’язки глави уряду Сергій Арбузов переконаний, що переговорний процес слід продовжувати, і висловив сподівання, що порядок і спокій пануватимуть у нашій державі й надалі.

Перший віце-прем’єр-міністр заявив, що не менш важливим за розв’язання політичних проблем є й реформування вітчизняної економіки. «Мусимо зняти політичний фактор в економіці. Хоч як би розвивалася ситуація, яким би був формат уряду, він повинен буде вирішувати головне питання — питання реформ. Набір реформ очевидний для всіх: і для влади, і для опозиції», — зазначив урядовець.

Основними напрямами, на яких слід сконцентрувати зусилля, перший віце-прем’єр назвав бюджетну стабілізацію; спрощення та подальшу модернізацію податкової сфери; очищення від корупції всіх гілок влади; скорочення державних видатків; подальшу дерегуляцію; реформу енергетичного ринку. «Це базовий список реформ, без реалізації яких Україна рухатися не буде. Ще раз підкреслюю: на мою думку, це список універсальний. Його реалізація — це ключ і до успіху економіки, і до суспільного порозуміння. Братися за нього треба негайно. Готовність є. Стимул є. Давайте працювати на країну, а не на рейтинги», — закликав Сергій Арбузов.

Для повноцінного розвитку бізнесу потрібен сприятливий інвестиційний клімат. Фото Олександра КРЮКОВА

Працювати не на рейтинги

При цьому він акцентував увагу на необхідності продовження роботи, спрямованої на полегшення умов ведення підприємницької діяльності, а отже, і поліпшення інвестиційного клімату. Цьому значною мірою має сприяти налагодження діалогу з бізнесом та розв’язання актуальних проблем підприємців. А їх нині насамперед турбують такі питання: політична нестабільність, що вже спричинила погіршення рейтингових позицій нашої держави як суверенного позичальника; мінімізація втрат бізнесу у зв’язку з цим; ситуація на валютному ринку та валютні ризики; державна підтримка бізнесу й стимулювання інвестицій; захист прав інвесторів та боротьба з рейдерством.

«Упевнений, найближчим часом політичну ситуацію буде стабілізовано. Тож політичний чинник перестане істотно впливати на економічні процеси в державі. Звичайно, прикро, що окремі рейтингові агенції сприймають Україну досить негативно. Інвестори демонструють обережність, і ми ставимося до цього з розумінням. Бізнес не любить політичної невизначеності, яка не дає змоги планувати власні кроки, насамперед довгострокові стратегічні проекти. Разом із тим об’єктивних економічних підстав для істотного зниження довіри до України немає», — запевнив перший віце-прем’єр.

Для створення додаткових стимулів для інвесторів Сергій Арбузов доручив міністрові доходів і зборів Олександрові Клименку та міністрові економічного розвитку і торгівлі Ігореві Прасолову вивчити можливості поглибленого використання інвесторами таких інструментів, як податкові пільги для проектів у пріоритетних галузях економіки та їх удосконалення з огляду на поточну ситуацію, а також проаналізувати додаткові інструменти стимулювання інвестицій.

«Важливим завданням залишається підвищення прозорості податкової політики паралельно зі збереженням її прогнозованості. Це насамперед оптимізація структури податків і підходів до їх адміністрування. А також зменшення кількості звітності і, як результат, адміністративного навантаження на платників податків. Доручаю міністрові доходів і зборів проаналізувати ці питання та визначити шляхи їх запровадження найближчим часом», — поставив завдання перший віце-прем’єр.

Водночас він запевнив, що, незалежно від розвитку політичної ситуації, права інвесторів надійно захищає чинне законодавство. «Ми робимо все можливе, щоб гарантувати інвесторам захист їхніх прав, недоторканність бізнес-активів, сприятливі умови для розвитку бізнесу», — наголосив Сергій Арбузов.

Валютний ринок керований

Актуальним питанням як для бізнесу, так і для пересічних громадян залишається стабільність на валютному ринку. У цьому контексті перший віце-прем’єр заявив, що  Національний банк посилив моніторинг і контроль за динамікою ринку задля зниження спекулятивного попиту.

«Запроваджені заходи своєчасні та дієві. Вони вже продемонстрували стабілізаційний ефект і дали заспокійливий сигнал ринку. Його учасники пересвідчились, що Нацбанк має достатньо інструментів для забезпечення стабільності. На сьогодні ситуація на валютному ринку керована та контрольована. Курс може незначно коливатися в обидва боки — це абсолютно нормальна ринкова ситуація. Національний банк стримує надмірні коливання та протидіє спекуляціям», — підкреслив Сергій Арбузов.

Водночас він нагадав, що громадяни багатьох розвинених країн зберігають заощадження в національній валюті. Так, у Польщі 92% депозитів у злотих, у Чехії — 96% у кронах, у Росії — 79%  у рублях. Так, за словами урядовця, громадяни цих країн підтримують фінансову стабільність і економічне зростання своїх держав.

Готуймося до водопілля

Окрему увагу Сергій Арбузов приділив непростим погодним умовам, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій. Зокрема у зв’язку з відлигою відповідні служби мають бути готові  до льодоходу, а також до весняного водопілля.

«Потрібно завчасно підготуватися і організувати пропуск води з мінімальною шкодою для людей і держави. Доручаю Держводагентству, Мінінфраструктури, місцевим органам влади та іншим профільним відомствам перевірити стан гідроспоруд, забезпечити безперебійну роботу водопровідно-каналізаційних споруд, привести у готовність техніку, людей та мобілізувати відповідні служби, цілодобово стежити за розвитком ситуації, щоб завчасно дати достовірний прогноз не тільки залученим до реагування службам, а й громадянам. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул повинен тримати ці питання на особистому контролі», — окреслив завдання перший віце-прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про Стратегію розвитку державно-приватного партнерства в Україні (проект закону);

♦ Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку виплати компенсації втрати частини доходів у зв’язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного збору з пального для фізичних осіб, які користувалися пільгами щодо сплати податку з власників транспортних засобів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 червня 2010 р. № 405 і від 21 липня 2010 р. № 680 (щодо переліку суб’єктів літакобудування, щодо яких запроваджуються тимчасові заходи державної підтримки) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на період до 2020 року (розпорядження уряду).