Подію, що відбулася в місті над Ворсклою, фахівці відразу назвали знаковою. «Укрнафтагазсервіс» відкрив у Полтаві сервісний цех з обслуговування бурової техніки Wenzel. Ця канадська компанія — світовий лідер у своїй галузі, її високотехнічним буровим обладнанням для нафтогазового видобутку користуються Schlumberger, Halliburton, Shell тощо. У Європі доставку та сервіс обслуговування техніки компанії раніше здійснювали на одному німецькому підприємстві. Тепер сервіс світового рівня став доступним і українцям.

Маленька  Канада в Україні

— Вітчизняна нафтогазова галузь активно розвивається, і вимоги до якості бурового обладнання постійно підвищуються. Кілька років тому на українському ринку сформувався стійкий і стабільно зростаючий попит на бурове обладнання найкращих світових виробників, до числа яких входить Wenzel. Цю техніку обрали для себе гіганти нафтогазовидобувної галузі. Цим обладнанням вже давно цікавляться й українські бурові компанії, — каже керуючий директор компанії «Укрнафтагазсервіс» Ігор Вітрик.

За його словами, відкриття сервісного цеху компанії дасть змогу уникнути додаткових витрат часу та фінансів на ремонт обладнання Wenzel за кордоном. Раніше логістика техніки, що вимагає регулярного сервісного обслуговування, тривала майже місяць. Зараз, завдяки наявності необхідних потужностей у Полтаві, обслуговування з урахуванням транспортування триває три дні. Замовлення в Україні оформлюють цілодобово і без вихідних: до цього подібний процес забирав не менше двох тижнів. Персонал сервісного цеху пройшов чотиримісячне стажування в Німеччині.

Присутній на церемонії відкриття віце-президент компанії Wenzel Downhole Tools Ltd Кріс Уайт зазначив, що сервісний цех у Полтаві побудовано з дотриманням усіх стандартів і технологій материнської компанії, його обладнання імпортовано з Канади, тому його можна вважати «маленькою Канадою» в Україні.

На думку новопризначеного посла Канади в Україні Романа Ващука, відкриття в Полтаві підприємства такого рівня не тільки значуща подія для області, а й важливий крок у рамках стратегічного партнерства між державами. «Наша країна підтримує шлях України до енергетичної незалежності і готова сприяти давньому партнерові. Україна має вагомий потенціал для розвитку зазначеної галузі й фахівців, а Канада — великий досвід у виробництві бурової техніки. Відкриття сервісного цеху — значний прогрес у співробітництві двох держав у нафтогазовій галузі», — сказав він.

Належно оцінила таку подію й Полтавська обласна влада. «Створення такого об’єкта саме в нашій області є логічним, адже Полтавщина видобуває нафти і газу найбільше в Україні. Сьогодні ми бачимо, що Канада допомагає нам вирішувати всі наші економічні й політичні проблеми, інвестує своє найкраще обладнання. Віднині всі наші компанії, які видобувають нафту і газ, матимуть сервіс і завдяки цьому збільшуватимуть видобуток. Ми з видобувними компаніями співпрацюємо й у питаннях соціальної сфери. Вони допомагають розв’язувати проблеми на місцях, тому для Полтавщини це дуже цікавий і потрібний проект», — зауважив заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук.

Під час демонстрації нового сервісного цеху увагу учасників привернула брекаут-машина, або гідравлічний ключ, що слугує для проведення тестувань двигунів та іншого обладнання, що використовується при бурінні свердловин. Фото автора та надане «Укрнафтагазсервіс»

Друзі пізнаються в біді

Посол переконаний, що за допомогою канадського бурового обладнання Україна зможе набагато швидше й ефективніше видобувати власні газові ресурси. А також відновити постачання вуглеводнів з покинутих джерел. Це обладнання можна буде використати і для буріння нових газових свердловин у Луганській області.

Відповідаючи на запитання щодо можливих ризиків, Роман Ващук сказав: так, ризик у тому, щоб розмістити такий бізнес в Україні, є, але це якраз той випадок, коли ризикувати варто. «Світова нафтогазова промисловість працює в різних умовах, часто дуже складних, а умови, які є в Україні, в Полтаві, не найскладніші. І канадська фірма це врахувала. Дороге бурове обладнання канадці надаватимуть в оренду разом з обслуговуванням. Цим займатиметься бюро фірми у Німеччині. Але передбачено, що сюди регулярно навідуватимуться й спеціалісти з Канади.

У перспективі Роман Ващук вважає можливим появу в Україні додаткових сервісних цехів Wenzel.

Принагідно посол повідомив, що його країна співпрацює з нашою й за іншими напрямами. «Я за місяць був на відкритті двох великих зернових елеваторів з канадською технологією, яку закупили українські сільгоспвиробники. Також канадці беруть участь і в регіональних проектах з економічного розвитку. Наприклад щодо розвитку молочарських кооперативів на Дніпропетровщині й Київщині. Плануємо поширити це і на Полтавщині», — каже він.

І додає: нещодавно канадські медики працювали в київському шпиталі, надавали необхідну допомогу пораненим у зоні АТО. Хірурги прооперували в польових умовах майже три десятки тяжкопоранених пацієнтів, врятувавши їхні життя. Ця співпраця матиме продовження. Медики домовилися про підтримання контактів і після закінчення воєнних дій на сході. Також Канада надала загальну позику українському бюджету на 200 мільйонів доларів США. У найближчих планах — допомогти і ЗСУ та українському МВС. Йдеться про постачання теплого одягу та іншу необхідну допомогу, обсяги якої наразі уточнюють у Києві і Оттаві.