Одного разу знайомий із Закарпаття попросив допомогти йому перевірити, чи існує насправді автомобіль, про можливу купівлю якого чоловік домовився по телефону з продавцем із Черкас. Оголошення з описом авто й мобільний телефон, яким і зв’язувався з продавцем, він надибав в Інтернеті. Перевірити виявилося непросто. Адреса, яку вказав продавець, за всіма ознаками мала бути десь за містом. Та яким же було наше здивування, коли на 17-му кілометрі, де нібито мав стояти гараж, крім лісу, нічого не виявилося. Телефон продавця, зрозуміло, вже не відповідав. Як потім зрозуміли, це не було непорозумінням. Цікаво, що «продавець» усіляко намагався прискорити платіж половини вартості автівки переказом на банківську картку, зауважуючи, що покупців у нього багато, й чекати кілька днів він не буде.

Завдяки нашій кмітливості мій знайомий на вудку шахрая не потрапив. Так би й забулася ця пригода, однак життя нагадало про неї. У недавньому повідомленні служби зв’язків із громадськістю УМВС України в Черкаській області йшлося про те, що правоохоронці викрили зловмисника, який, перебуваючи за ґратами, ошукував жителів міста Канева. Працівники міліції встановили особу, яка здійснювала шахрайські дії, перебуваючи при цьому в місцях позбавлення волі. Відкрито кримінальне провадження. Триває досудове розслідування.

Спритники із місць позбавлення волі умудряються вести «бізнес». Фото з сайту nadlanu.com

Жертв тюремного шахрая (чи шахраїв) було кілька. Так, 78-річна місцева жителька повідомила працівникам міліції, що її ошукали. Як розповіла пенсіонерка, вночі її розбудив телефонний дзвінок. Голос у трубці повідав: рідна їй людина втрапила у велику халепу, а щоб їй допомогти, пенсіонерка повинна негайно сплатити півтори тисячі євро. Їх необхідно передати через посередника — чоловіка, який під’їде до неї в обумовлений час. Нічого лихого не підозрюючи, жінка передала гроші. І лише потім зателефонувала до родичів. Проте ніхто нічого про подію не знав. Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася до правоохоронних органів.

Правоохоронці поспілкувалися з потерпілою, з’ясовуючи найменші подробиці, котрі могли прискорити розкриття правопорушення. Зібравши всі необхідні дані, оперативники розпочали пошуки зловмисника. Проте невдовзі до чергової частини міськвідділу надійшло повідомлення про нове шахрайство. Черговою жертвою стала інша пенсіонерка, яка віддала зловмисникам тисячу доларів та сім тисяч гривень. Негайно вирушивши на місце події, оперативники встановили, що потерпіла віддала шахраям не всю суму, а тому запропонували їй перетелефонувати й сказати, що знайшлася решта коштів.

Невдовзі поряд із будинком зупинився автомобіль, водія якого й затримали для з’ясування всіх обставин. Однак водій виявився звичайним таксистом, якого по телефону попрохали забрати гроші та надіслати їх на певний рахунок у банку. Оперативники продовжували розплутувати цей клубок і зрештою вийшли на власника картки, котрий проживає в Києві. При спілкуванні з ним працівники правоохоронних органів встановили, що гроші з картки використовував для придбання продуктів харчування та подальшого їх постачання в місце позбавлення волі для його знайомого, котрий і здійснював ці телефонні дзвінки.

Встановивши зв’язок із керівництвом виправного закладу, правоохоронці передали отриману ними інформацію. Під тиском зібраних незаперечних доказів 23-річний зловмисник зізнався у скоєнні правопорушення. Тож на шахрая чекає чергове слідство та суд. До речі, як повідомили в Канівському міськвідділі міліції, правоохоронці продовжують працювати над встановленням та документуванням інших фактів його протиправної діяльності. Відкрито кілька кримінальних проваджень за частиною 2 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Такі дії караються позбавленням волі терміном до трьох років.