Цьогорічне вшанування нашого славетного Тараса Шевченка хоч і не було позначено ювілейним розмахом, але пройшло, здається, навіть сердечніше, ніж торішні помпезні урочистості. 201-й день народження, початок відліку нового століття, традиційні квіти до пам’ятників Кобзареві в усій країні, читання віршів і притишена душевність, яка з’явилася лише нині і змусила нас сприйняти Шевченків образ абсолютно з іншого боку. Не плакатного чи розтиражованого, а близького й рідного.

Звичайно, головний монумент Тарасу в парку його імені традиційно є місцем паломництва шанувальників його таланту й державницьких ідей. Квіти сюди приносять постійно не стільки за наказом згори, скільки за покликом національної свідомості.

Віра у свою правоту — запорука європейського майбутнього Української держави. Фото з Урядового порталу

У день народження Тараса її виявило все вище керівництво держави. Перед пам’яттю Шевченка схилили голови Президент Петро Порошенко з дружиною, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, члени уряду, народні депутати України, представники громадськості, діячі культури та мистецтв. Усі вони поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку біля Київського національного університету.

Того самого дня під час радіо- й телемарафону «Шевченко мобілізує», який тривав із 6:00 години на каналі «Культура» Національної радіокомпанії України із включеннями на Першому Національному та Першому каналі Українського радіо, твори Кобзаря читали урядовці, політики, діячі науки, культури, військовослужбовці, волонтери, представники громадськості.

Не залишився осторонь цієї події й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він підкреслив, що слово Великого Кобзаря потрібне всій країні, щоб вибороти нашу незалежність і наше майбутнє. «Наша віра і наша впевненість у тому, що ми переможемо, є запорукою європейського майбутнього для Української держави, яка зіткнулася з російською військовою агресією, зіткнулася з війною, але бореться і перемагає», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк прочитав уривок із поеми Кобзаря «Кавказ». За його словами, коли він обирав вірш, розмірковував, які були б найкращі слова, щоб звернутися до країни. Арсеній Яценюк розповів, що пригадав, як цю поему читав Сергій Нігоян, «який разом із нами на Майдані боровся за нашу свободу і нашу волю».

Він зазначив, що народи Кавказу «також завжди боролися проти темної імперії за свободу». Нині ж кожен рядок цієї поеми  надихає і дає впевненість у нашій праведній боротьбі. Він зачитав уривок, який завершується пророчими словами: 

Борітеся — поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда,
за вас слава
І воля святая!

Арсеній Яценюк висловив вдячність віце-прем’єр-міністрові — міністрові культури В’ячеславу Кириленку за започаткування марафону «Шевченко мобілізує»: «У такі часи Україні потрібне сильне слово. А сильне слово є в Шевченка».