ЗОВНІШНІ ВІДНОСИНИ

Активізація економічного співробітництва з азійськими державами
принесе українським компаніям значний зиск 

За останні роки спостерігається бурхливий економічний розвиток країн Центральної, Південної та Південно-Східної Азії. Велетні регіону вкладають значні кошти не тільки у внутрішній розвиток, а й інвестують мільярди доларів в економіку інших держав. Ті ж, що розвиваються, залюбки відчиняють двері для іноземних товарів та підприємств. В останні десятиліття Україна залишалася осторонь від цих процесів, і лише півтора року тому ми почали активніше співпрацювати з країнами Азійського регіону. Про перші результати та перспективи цього процесу під час відеомосту з Дніпропетровськом, Львовом, Одесою та Харковом розповів заступник міністра закордонних справ Віктор Майко.

Він зазначив, що в останні роки Україна не мала активних політичних та економічних зв’язків з державами Азійського регіону. Варто навести лише рівень співробітництва з Китаєм, який протягом 7-8 років інвестував в інші країни близько 80 млрд доларів, тоді як в Україну — 35 млн. Однак низка двосторонніх візитів на найвищому політичному рівні, що відбулися 2010 року, змінили ситуацію на краще. Зокрема було підписано рамкову угоду, за якою Китай у найближчі роки інвестує в Україну 10 млрд доларів. Крім того, є угоди про будівництво китайськими компаніями так званого повітряного експресу з Борисполя до Дарниці, реконструкцію та модернізацію вітчизняних шахт на сході країни, будівництво парогазової станції у Щолкіному в АК Крим. За словами Віктора Майка, протягом півтора року ми маємо надолужити втрачені можливості у співробітництві з Китаєм. Завдання амбітне, але реальне.

Позитивна динаміка двосторонніх відносин і з іншими країнами регіону. Згадаємо турне Президента України Південно-Східною Азією (В’єтнам, Сінгапур, Бруней-Даруссалам) і його візити до Монголії та Японії. До того ж, слід відзначити інтенсифікацію діалогу з Казахстаном.

Окрему увагу заступник глави МЗС звернув на відносини з Туркменістаном. За його інформацією, ця країна проводить новий аудит газових ресурсів і, за попередніми результатами, може вийти на третє місце в світі за покладами вуглеводню. У контексті того, що ця центрально-азійська держава активно працює над диверсифікацією шляхів постачання блакитного палива, зокрема у західному напрямку, Україна може отримати альтернативу російському газу.

Також Віктор Майко нагадав, що при МЗС створено Раду експортерів на чолі з міністром Костянтином Грищенком. Цей орган покликаний стати посередником між українськими підприємствами та іноземним капіталом, а отже, допомогти просуванню наших товарів на світові ринки. Це вкрай важливо передусім через негативне зовнішньоторговельне сальдо. Відтак дипломати закликають усі вітчизняні підприємства активніше дивитися в бік перспективних ринків, адже Схід — справа прибуткова.