БІДНІСТЬ ЗНИЗИТЬСЯ

Якщо люди працюватимуть й отримуватимуть гідну зарплату

Заступник директора
Департаменту стратегічного
планування — начальник відділу
Ніна ПІДЛУЖНА

В Україні прийнято Державну цільову соціальну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. Кореспондент «УК» поцікавилась у заступника директора Департаменту стратегічного планування — начальника відділу Мінсоцполітики Ніни Підлужної, наскільки її виконання вплине на доходи громадян і чи станемо ми хоч трохи заможнішими.

— Ніно Вадимівно, назвіть, будь ласка, основні аспекти подолання бідності.

— Якщо говорити про основні напрями подолання бідності, які визначає програма, то передовсім ідеться про підвищення соціальних стандартів, сприяння зайнятості населення, удосконалення оплати праці, підвищення пенсій, здійснення реформування пенсійної системи, соціального страхування, системи соціального захисту, медичного обслуговування, соціальної підтримки молоді, сімей та захисту прав дітей.

Безперечно, виконання програми сприятиме збільшенню доходів громадян, а також зниженню кількості бідного населення, насамперед серед працюючих та сімей з дітьми.

— Які передумови для такого оптимістичного прогнозу?

— Про позитивні тенденції з поліпшення рівня життя населення свідчить моніторинг показників соціального розвитку.

Попри економічні негаразди, лише протягом минулого року було істотно забезпечено підвищення соціальних стандартів та гарантій. Розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком (надбавок та підвищень до пенсії) зросли майже на 9%. При цьому індекс споживчих цін становив 104,6%. Із підвищенням прожиткового мінімуму збільшувалися і розміри соціальних допомог сім’ям з дітьми, безробітним, інвалідам та малозабезпеченим громадянам.

— Це якось позначилося на доходах громадян?

— Звісно, це вплинуло і на зростання грошових доходів співвітчизників. Номінальні доходи населення за ІІІ квартал 2011 року зросли на 15,9% порівняно з відповідним періодом попереднього року. Реальний наявний дохід, визначений з урахуванням цінового фактора, — на 10,3%. Наявний дохід у розрахунку на одну особу становив 5950,1 грн, що на 20,1% більше, ніж у відповідний період попереднього року.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за видами економічної діяльності за січень-листопад 2011 р. становила 2598 грн, що на 17,9% більше, ніж у відповідний період попереднього року. Індекс реальної заробітної плати за цей період становив 108,5%.

Спостерігається поліпшення ситуації з бідністю в Україні. За даними обстеження умов життя домогосподарств, рівень бідності за відносним критерієм за перше півріччя 2011 року порівняно з відповідним періодом 2010-го становив 24,5%. Рівень бідності, визначений за абсолютним критерієм (за прожитковим мінімумом), за І півріччя 2011 року становив 16,2% проти 20,2% у відповідний період попереднього року. 

 

ДОСЬЄ «УК» 

Ніна ПІДЛУЖНА. Народилася у Російській Федерації. Закінчила Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю «економіст». Працює в Мінсоцполітики з 1990 року.