Ні для кого, на жаль, не секрет, що тарифи на комунальні послуги весь час зростають. І хоч зарплати давно не підвищувалися, нам доводиться розкривати свої гаманці і платити дедалі більше. Хочу дізнатися, які чинники впливають на таке відчутне підвищення тарифів.

С. БОРЗЯК, м. Київ

Сергій ЛАСІКОВ, заступник міністра з питань житлово-комунального господарства:

- Існує низка об'єктивних чинників підвищення тарифів, основні з яких на сьогодні - підвищення цін на імпортний природний газ та висока частка споживання енергоресурсів.

Збільшення ціни на природний газ для населення та підприємств теплоенергетики в частині надання послуг населенню вимагає відповідного підвищення тарифів на централізоване опалення, постачання гарячої води, оскільки в собівартості цих послуг складова газу в середньому становить 58%.

Окрім того, на зростання тарифів впливають такі чинники, як збільшення витрат підприємств на мінімальну заробітну плату, цін на електроенергію та інші матеріальні ресурси, а також рентабельність підприємств, необхідна для проведення модернізації та їхнього технічного переоснащення.

Порядок формування тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та послуги з централізованого постачання гарячої води затверджено постановою Кабміну від 10.08. 2006 року N 955. Реалізація цього Порядку дає змогу запровадити єдиний в державі механізм розрахунку економічно обгрунтованих тарифів на підставі державних, галузевих норм і нормативів на житлово-комунальні послуги для підприємств всіх форм власності, забезпечує єдині принципи та методичні основи формування тарифів, вводить єдину класифікацію витрат, які включаються до складу повної собівартості послуг, запобігає включенню до складу тарифів витрат, безпосередньо не пов'язаних з наданням таких послуг.

Згідно з цим порядком висновок щодо економічного обгрунтування витрат на послуги теплопостачання надається Державною інспекцією з контролю за цінами.