Звістка про те, що перші дотації за збережений молодняк великої рогатої худоби селяни зможуть отримати вже в другій половині червня, порадувала багатьох трудівників села, які вирощують та утримують худобу. Адже ні для кого не секрет, що з поголів’ям тварин, особливо корів, в Україні, м’яко кажучи, давно непереливки.

Як прокоментував урядове рішення заступник голови Черкаської облдержадміністрації Олексій Головко, вперше в історії України держава пішла на такий крок щодо підтримки розвитку галузі скотарства, заохочуючи жителів сільських населених пунктів утримувати молодняк великої рогатої худоби. Поза сумнівом, таке рішення дасть позитивні наслідки щодо збільшення поголів’я. А отже, зростуть можливості виробництва як молока, так і м’яса.

Приміром, задля підтримки розвитку молочного напрямку тваринництва держава повертає 70% податку на додану вартість за кожен літр молока, зданого на молокозаводи. Решта 30% суми ПДВ спрямовується у спецфонд на виплату дотацій за іншими програмами (у т.ч. на дотацію зі збереження поголів’я молодняку ВРХ, частково компенсуються витрати на будівництво молочно-товарних комплексів та ін.).

Разом із тим багатьох селян турбує, що ніхто нині предметно не займається проблемою падіння закупівельних цін на молоко. Проблема традиційна — таке трапляється щоліта. Але нинішнього року низка обставин спровокувала передчасну появу і загострення кризи. Нині молоко в селян на Черкащині заготівельники скуповують фактично за 1,7—1,8 грн.

Як вважає депутат Черкаської обласної ради Наталія Старікова, сезонне зниження закупівельних цін на молоко проявилося набагато раніше через нерегулярну виплату дотацій виробникам, брак державного регулювання цін на молоко та заборону експорту молочної продукції. «У європейських країнах, щоб ураховувати інтереси всіх складових  ланцюжка  «виробник—торговельна мережа—споживач», створено асоціації, до яких входять і виробники, й переробні підприємства, і реалізатори цієї продукції, — зауважує депутат. — Саме держава повинна потурбуватися про розв’язання цієї важливої проблеми на всеукраїнському рівні. За останні 20 років виробництво молока в нас знизилося на третину. Люди не зацікавлені в утримуванні корів і часом втрачають єдине джерело доходів».  

Депутат ініціювала створення робочої комісії, яка дослідить кожен аспект цієї проблеми, перевірить виправданість сьогоднішніх закупівельних цін. Очевидно, до цього слід залучити й  інспекцію з контролю за цінами, і відділення Антимонопольного комітету України, й інші підрозділи, які можуть вплинути на ситуацію. Проблема розвитку галузі і загалом розбудови інфраструктури села, забезпечення людей роботою, створення перспектив для молоді вже давно перезріла. Одиничні приклади успішної роботи в цьому напрямку, приміром, на Черкащині свідчать тільки про те, що за бажання й відповідної уваги селу ще можна зарадити.

Однак чи доб’ємося цієї уваги? В інакшому випадку склянка простого молока на столі може стати екзотикою…