НАПЕРЕДОДНІ

Завтра починається зовнішнє незалежне тестування

Відлунав останній дзвоник, залишаючи позаду гомінку шкільну пору. Тож на випускників шкіл, які щойно отримали атестати зрілості й вирішили цього року стати абітурієнтами, незабаром чекає незалежне тестування. Перше випробування відбудеться 2 і 3 червня з української мови та літератури - у ньому візьме участь найбільша кількість вступників. І хоч юнаки і дівчата в ці дні продовжують ретельно готуватися до складання тестів, проте часто забувають, що для вдалого результату важливо не лише "прихопити" багаж знань, а й не проігнорувати елементарні правила.

Чотири Коцюбинських

В Українському центрі оцінювання якості освіти наполегливо радять заздалегідь вивчити маршрут до свого пункту тестування, щоб у день випробування зручно туди дістатися, а, головне, завчасно. До речі, місце та час проведення тестувань зазначено в запрошеннях-перепустках, що вже надійшли на адреси, вказані абітурієнтами під час реєстрації. Запрошення також можна роздрукувати з персональної сторінки абітурієнта, доступ до якої здійснюється за номером сертифіката та PІN-кодом, указаним у ньому.

"Краще напередодні проїхати цим маршрутом, щоб потім більш вдало спланувати час. Якщо ж учасник буде їхати здалеку громадським транспортом, потрібно підлаштуватися під його маршрут, - уточнює директор Київського регіонального ЦОЯО Світлана Сакаєва. - Мешканцям великих міст треба бути особливо уважними - заздалегідь знайти потрібну вулицю, де розташований пункт тестування. Адже, приміром, тільки в столиці є чотири вулиці Коцюбинського, Велика Окружна і Велика Кільцева - їх дуже легко переплутати і потрапити не туди. А в результаті запізнитися чи взагалі не потрапити до свого пункту". Киянам Світлана Вікторівна радить скористатися метрополітеном, щоб уникнути можливих заторів, особливо на мостах.

"Пропуск до всіх пунктів тестування розпочнеться о 10.15, тому краще приїхати саме о цій порі, щоб без поспіху знайти свою аудиторію, про всяк випадок знайти туалет, заспокоїтися. Якщо ж піде дощ, учасників до приміщення впускатимуть раніше", - додає директор.

Через книжку чи телефон анулюють результат

При вході до пункту тестування кожен абітурієнт повинен пред'явити запрошення-перепустку, сертифікат та паспорт (або свідоцтво про народження), серія та номер якого вказані в сертифікаті. Також обов'язково при собі треба мати дві-три капілярні чи гелеві ручки із чорнилом чорного кольору та за бажанням - маленьку прозору пляшку із питною водою.

Слід пам'ятати, що до аудиторії не можна брати мобільні телефони, плеєри, калькулятори - словом, пристрої, які зчитують і передають інформацію. А також олівці й гумки, додаткові аркуші паперу. Адже під час тестування учасники отримують зошити із завданнями, які, власне, й є чернетками. "На парті повинні лежати лише документи, решту особистих речей, в тому числі й вимкнені мобільні телефони, учасники покладуть у спеціально відведене для них місце, - розповідає Світлана Сакаєва. - Якщо персонал до початку або під час виконання завдання помітить зайві речі, якими не лише не можна користуватися, а й навіть мати при собі (шпаргалки, книжки, різні пристрої), одразу складає акт про порушення правил і виводить учасника з аудиторії. Його результат буде анульовано".

Фахівці наголошують, що слід бути дуже уважними - під час тестування в сертифікатах будуть проставлені спеціальні відмітки, які засвідчать участь того чи іншого абітурієнта в ЗНО. Тому якщо ви завчасно закінчите роботу, перевірте наявність такої відмітки у вашому сертифікаті, оскільки без неї результати тестування вважатимуться недійсними.

Якщо ж ви зареєструвалися для участі в незалежному оцінюванні, але з якихось причин не отримали, втратили чи пошкодили сертифікат, зверніться до відповідного регіонального центру - там вам видадуть дублікат. За це доведеться заплатити, щоб компенсувати витрати на його виготовлення, -в кожному регіональному центрі вартість різниться. Приміром, в Київському РЦОЯО дублікат сертифіката обійдеться всього в 2,2 гривні.

Також не слід майбутнім учасникам ЗНО, готуючись до випробування, користуватися відповідями на нібито цьогорічні тестові завдання, розміщеними на деяких Інтернет-сайтах. В УЦОЯО запевняють: ця інформація не є достовірною - правильні відповіді будуть оприлюднені на сайті центру лише після завершення тестування з певного навчального предмета. З додатковими запитаннями можна звернутися по телефону "гарячої лінії" центру за номером (044) 503-37-93.