НОВАЦІЇ. В Україні перерахують прожитковий мінімум, створять фонд гарантування виплат боргів із заробітної плати, а ще — вітчизняні протезовиробники одержать істотну підтримку держави. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська наприкінці минулого тижня під час робочої поїздки у Харківську область.

Виробництво протезів — на новий рівень   

Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності поки що єдиний в країні, який займається вирішенням питань комплексної реабілітації інвалідів з патологією опорно-рухового апарату. Інститут займається розробкою стандартів, методик реабілітації, випробуванням і сертифікацією продукції, навчанням фахівців, а також клінічним аспектом — розв’язанням проблем найскладніших пацієнтів. Якщо 10 років тому інститут обслуговував 1200 людей на рік, то тепер за рахунок нових ефективних методик кількість пацієнтів зросла до 2500. Щороку тут розробляють 15 тисяч протезів і 30 тисяч ортезів. 90% комплектуючих ортезів — українського виробництва.

— Ми розуміємо, що тут є проблеми, — зазначила в ході знайомства з продукцією та реабілітаційними можливостями інституту Наталія Королевська, — і сьогодні я спеціально як міністр приїхала сюди, щоб усе побачити особисто, поспілкуватися з колективом та спільно розробити програму на 2013—2014 роки, яка передбачатиме оновлення обладнання, нові технології і взаємодію з промисловим об’єднанням «Укрпротез».

Вона також зазначила, що міністерство і вона особисто ще уважніше дослухатимуться до проблем інвалідів. Люди нарікають на те, що допоки їм без урахування сезонності виділяється лише одна пара взуття, а візки — не частіше, ніж раз на чотири роки. І з цих та інших приводів до міністерства надходять скарги. Тож у його планах — зібрати всі заявки й максимально забезпечити якісне обслуговування.

Також перед Мінсоцполітики стоїть ще одне важливе завдання — повністю забезпечити протезним взуттям дітей і продовжити реалізацію соціальних ініціатив Президента щодо забезпечення протезами всіх інвалідів. Крім того, в Україні планується створити мережу сервісних центрів, куди люди зможуть приходити на коригування й адаптацію своїх протезів. До того ж, міністр повідомила, що за якістю українські протези можуть конкурувати з європейськими.

— Протезування в Україні перебуває на досить конкурентному рівні, але вимагає й інвестування, і державної підтримки,  — наголосила Наталія Королевська.

Вона повідомила, що цього року на сферу протезування з держбюджету виділять 500 мільйонів гривень, і підкреслила, що цю суму буде переглянуто і збільшено на 30 мільйонів гривень. Частину грошей, за словами міністра, обов’язково спрямують  Харківському НДІ протезування.  

   

На сферу протезування з держбюджету виділять 530 мільйонів гривень. Фото УНIAН

Прожитковий мінімум перерахують

По-новому рахуватимуть в Україні й видатки «на життя». Про це поінформувала Наталія Королевська у ході брифінгу, відповідаючи на запитання власного кореспондента газети. Перше, що буде зроблено, — змінено систему розрахунків прожиткового мінімуму. Тому що сьогодні Україна — одна з небагатьох країн світу, яка користується старими методами розрахунків, котрі діяли ще минулого століття. Згідно з ними, людина носить пару шкарпеток три роки, а сукню — п’ять. 

У Європі давно вже діє схема, більш наближена  до реальних потреб людей. Вивчивши цей досвід, Міністерство соціальної політики розробило нову систему розрахунків прожиткового мінімуму. Планується, що в бюджеті наступного року такі розрахунки вже робитимуть по-новому. 

— Напрацьований проект направили на погодження з іншими міністерствами, і сподіватимемося, що вже в бюджет 2014 року ввійде новий стандарт прожиткового мінімуму. Безпосередньо розмір прожиткового мінімуму визначатиметься від тих можливостей бюджету, які є. Я, наприклад, за те, щоб ми об’єктивно говорили, на скільки процентів реально можемо забезпечити можливостями бюджету той рівень, який має бути в людей як мінімальний прожитковий стандарт. Гадаю, що в 2014 році ми на нього вийдемо, — пообіцяла посадовець.

Борги підприємств компенсуватиме фонд

На нараді з керівниками промислових підприємств трьох областей — Харківської, Донецької та Луганської, яка пройшла в облдержадміністрації, — презентували проект створення Фонду гарантованих виплат заробітних плат державним підприємствам-банкрутам. Тепер їх борги, за словами міністра, візьме на себе держава.

Усі три регіони заборгували своїм працівникам близько 300 мільйонів гривень. З них Харківщина — майже 100 мільйонів. Найбільші проблеми в державних підприємств-банкрутів: імені Шевченка та Чугуївському авіаремонтному.

Як формуватиметься цей фонд? Міністр повідомила:

— Сьогодні є єдиний соціальний внесок, частину ресурсу якого спрямовують на фонд зайнятості. І ми розглядатимемо, як не збільшувати ставку обкладання податку, а за рахунок ефективного використання наявного ресурсу забезпечити людям гарантовану виплату заробітної плати. Це не означає, що буде компенсуватися вся заборгованість повністю. Але як перший крок гарантії з боку держави для державних підприємств-банкрутів, я вважаю, ми повинні це зробити.