АФЕРА

Понад 80% ошуканих керівниками закарпатської  фінустанови — соціально незахищені верстви населення

Ужгородська кредитна спілка «Централь-Старт» — наочний приклад того, як можна роками обманювати людей і вийти сухими з води. Останнього слова від правоохоронців ще не прозвучало, однак є побоювання, що організатори найбільшої закарпатської фінансової піраміди отримають не надто суворе покарання. Вкладники залишаться без майже 30 млн грн, вкладених у спілку. Якщо враховувати курс національної валюти станом на 2008 рік, коли розгорівся скандал, то це  близько $6 млн. Не кажучи вже про відсотки!

Пікет потерпілих перед будівлею суду. Фото автора

Доведи, що потерпів

Потерпілих близько 700. Із середини 2009-го на зібраннях спілчани вислуховували «медові» обіцянки голови правління Мар’яни Джанди: «Повернемо все».  Заколисані, навіть не переобрали її на посаді голови правління. Цим допомогли їй замести сліди. З лютого 2011 року сотні вкладників почали подавати заяви про злочин.

У той час більшість фінансових документів кредитівки «Централь-Старт» безслідно зникла. Частину договорів, укладених із вкладниками, знаходили навіть на смітнику... А ще багато угод Джанда та її спільниця Марія Донець офіційно не реєстрували. Документів, які підтверджують рух  їхніх коштів у спілці, немає. Сьогодні десятки вкладників, маючи на руках підтвердження, що вносили гроші в спілку, змушені доводити правоохоронцям, що вони теж потерпіли від фінансових махінацій.

— Джанда, Донець та Людмила Сукович (невістка Джанди) оформляли фіктивні кредити на вкладників спілки або осіб, паспортними даними яких заволоділи, — стверджує голова спостережної ради Анатолій Костюк.

 Четвертий рік правоохоронці шукають відповіді на запитання: куди зникла величезна сума грошей?

— Від березня 2010-го до вересня 2011р. слідство не велося, бо  основна підслідна  М. Джанда (медик за освітою) посилено хворіла — то в неї крутилося в голові, то боліла спина, — додає Анатолій Дмитрович. Слідство було настільки лояльним до неї, що навіть зупиняло через хворобу досудове слідство без жодної заяви та довідки з боку Джанди. Такі періоди могли тривати й по чотири місяці.

Діям керівництва «Централь-Старт» «присвячено» дві кримінальні справи. В одній фігурують 31 потерпіла особа і 2,8 млн «завислих» гривень, у другій — усі інші. Але якщо суд задовольнить претензії потерпілих, що йдуть першою чергою, чи знайдуться кошти для виплати решті? Тому вкладники вимагають об’єднання справ у одне провадження.

— За період розслідування померло понад 15 вкладників, десятки, внаслідок перенесеного стресу, прикуті до ліжка, — констатує член спостережної ради спілки, лідер ініціативної групи потерпілих вкладників Ольга Чукардіна. — Фактично, постраждала кожна сота родина в Ужгороді.

Невідомість  для піддурених

Основні фігуранти кримінальних справ тепер бачать небо «у клітинку». Голову правління та бухгалтера-касира 4 жовтня за поданням слідчого та погодженням прокурора, рішенням Ужгородського міськрайонного суду затримано за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), що карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна. М. Джанда та М. Донець звинувачуються у привласненні грошових коштів вкладників кредитної спілки. Попередній термін утримування під вартою — 2 місяці.

— За двома кримінальними справами визнано потерпілими 340 вкладників на суму 17 млн грн, — розповідає А. Костюк. — Але, згідно з нашою інформацією, ще 360 вкладників на близько 13 млн грн до правоохоронців не звернулися. Можливо, ці люди втратили віру в те, що їхні кошти може бути повернуто. Справа честі правоохоронців — розвіяти скепсис щодо здатності вивести махінаторів на чисту воду.

За словами А. Костюка, слідство наклало арешт на майно родини Джанди у сумі 25 млн грн. Утім, більшість його у заставі банків або придбане за рахунок кредитів у фінустановах, тож отримати його для покриття збитків вкладників спілки буде неможливо. За неофіційними даними, кошти спілчан могли бути вивезені за кордон головою правління Джандою, де проживають дві її рідні сестри. Чи ці припущення підтверджуються фактами, правоохоронці відмовчуються, посилаючись на таємницю слідства.