КУЛІНАРІЯ

Сало — то є сила

Ольга Чайка в Технічному коледжі ТНТУ ім. Івана Пулюя викладає діловий етикет. Називає себе солодкою жінкою через любов до солодощів. Збирати ж рецепти сала її спонукала сумна подія — передчасно пішов із життя батько, який був саломаном. Удома завжди мав понад десяток заготовок із національного продукту. Великими шанувальниками сала стали два його сини. Поминаючи батька, згадували, як він готував сало. Так і з’явилися в нотатнику Ольги Чайки перші рецепти.

Коли назбирала з півдесятка способів приготування страв із сала, скомпонувала їх у брошуру. Цей «самвидав» розійшовся серед близьких. Згодом в одному з хмельницьких видавництв світ побачила книжка Ольги Чайки «Сало — то є сила…» Нині з такою ж назвою вона вже готує четвертий збірник, де, крім рецептів, читач прочитає чимало корисної інформації.

Ольга Чайка тепер визнаний салознавець і кулінар. Не може бути такого, щоб не мала в холодильнику кілька видів приготовленого сала. Куди б її нині не запрошували у гості, мусить нести із собою шматок, а то й кілька, цього продукту. Сама ж більше любить споживати сало в шоколаді, у меді, з печивом. Щодня може з’їсти «плястерко» (пласт) чи два, а це 15—25 г. Найбільше, каже, смакує сало холодної пори року. У спеку канапка із салом пригодиться радше після важкої роботи. Взагалі, цей продукт більше розрахований саме на людей фізичної праці через високу калорійність. Смакуйте салом, бо то є сила!

 УСМІШКА

— Куме, а ви чули, що від сала розвивається склероз?

— Я ж то думаю: як зранку сальця з’їм, то весь день і не згадую, що їсти хочеться.

 

Рецепти і поради від Ольги Чайки

Сало по-тернопільськи

Сало порізати подовженими шматками, натерти з усіх боків маринадом (ріпчасту цибулю натерти на великій терці та додати за смаком спеції). Мариновані шматки поставити до холодильника на 6—8 год. Нашпигувати сало скибочками сирої моркви та часнику, покласти в рукав для запікання, зав’язати та пекти 15—25 хв.

Сало в меді

Переварити 1 л води, додати 60 г солі, 30 г цукру, 4 лаврових листки, 10 горошин запашного перцю, по 0,5 чайної ложки сушеного орегано й базиліку та кип’ятити ще 5 хв. Зняти з вогню, додати мед (100 г), розмішати до повного розчинення, накрити кришкою й дати  настоятися 5 хв. Покласти у маринад сало, накрити кришкою і настояти. Обсушити, обмастити медом, загорнути у фольгу та покласти до холодильника на 1 год.

♦ Свіже сало має бути білого або злегка рожевого відтінку, не жилаве.

♦ Найкориснішим є сало товщиною 2,5 см від шкірки. Найкраще сало — зі спини, дещо гірше — з боків.

♦ Для засолювання краще використовувати кам’яну, грубу сіль, бо дрібна «в’їдається» в сало, тож продукт легко пересолити.