Не дивуйтесь, якщо після минулого вікенду лави активних прихильників здорового способу життя поповняться чималою кількістю велосипедистів.  Адже традиційні змагання, що зазвичай відбуваються у День Києва, — це найкраща реклама. А в тому, що старти перенесли на один тиждень через вибори 25 травня, є й свій позитив. З нової столичної влади питатимемо за всіма законами непростого сьогодення. Для початку, як мінімум, про корупцію і… велодоріжки.

Є надія, що з часом змагання велосипедистів-аматорів і професіоналів переростуть у масштабний велорух. Фото Володимира ЗAЇКИ

Отож, саме велогонка миру відкрила цього року професійну міжнародну велогонку Race Horizon Park 2014. Старт перегонам дав міністр молоді та спорту України Дмитро Булатов, який наголосив на важливості моменту: «Це вкрай необхідно для майбутнього всієї нашої держави. Поки люди зі зброєю ставлять під сумнів існування України, ви даруєте всій країні символ миру і добра», — зазначив урядовець.

А президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка згадав, як багато років тому в Києві починалася велогонка дружби. «Неймовірно важливо, що ця традиція не тільки зберігається, а й поширюється. Велоспорт завжди був сильним в Україні. Нині у нас є нове покоління спортсменів, як на шосе, так і на треку, які прославляють країну, здобуваючи високі результати», — нагадав він. 

Перед стартом спортсмени, члени команд, організатори та гості залишили свої побажання миру і якнайшвидшого розв’язання військових конфліктів на символічному «банері світу», який передадуть у Донецьку область. А маленькі українці на відкритті гонки випустили в небо білих голубів, як символ миру і надії. Також разом з «банером світу» в східну Україну передадуть і гірлянду з 1000 паперових журавликів, яка символізує щире бажання людей жити в суспільстві, де панує єдність і злагода.

Про смаки не сперечаються. Фото УНІАН

Варто зазначити, що іноземні гонщики не тільки не злякалися приїхати в Україну на змагання, а й своєю участю висловили солідарність з українським народом у прагненні жити в мирі і спокої на своїй землі. І навіть незважаючи на перенесення дат гонки на тиждень через вибори в Україні, що вплинуло на всі календарні плани континентальних команд, пелотон складався з 20 професійних команд із 9 країн Європи, а також українських гонщиків.

А по закінченні змагань ми з приємністю констатували: Горизонт Парк 2014 підкорили українці. Всі три дні (30—31 травня і 1 червня) на подіум піднімалися українські гонщики, все «золото» залишиться цього року в Києві. Чим не вагомий внесок у репутацію України на світовому рівні. Та й привід, аби вже завтра сісти на велосипед, неабиякий.

ТАБЛО «УК»

Переможці гонки Горизонт Парк 2014

30 травня

Перше місце — Віталій Буц (Україна, Кольсс Cycling Team)

Друге місце — Блажей Янічек (Польща, BDC Marcpol)

Третє місце — Рейнір Хоніг (Австрія, команда Форарльберг )

31 травня

Перше місце — Михайло Кононенко (Україна, Кольсс Cycling Team)

Друге місце — Лешек Плучінскі (Польща, BDC Marcpol)

Третє місце — Олександр Квачук (Україна, Кольсс Cycling Team)

1 червня

Перше місце — Денис Костюк (Україна, Кольсс Cycling Team)

Друге місце — Блажей Янічек (Польща, BDC Marcpol)

Третє місце — Олександр Паливода (Україна, Кольсс Cycling Team)