Щороку в липні у християнській святині в Зарваниці, що на Тернопіллі, організовують загальнонаціональну прощу. Основні її заходи тривають упродовж двох днів. Однак  кожен сам вирішує, як підготуватися до такого богомілля, вирушити пішки чи транспортним засобом. Майже 200 прочан із Хмельниччини, скажімо, зібралися у далеку дорогу ще на початку тижня, бо рушили зі своїх міст і сіл пішки до Чудотворного місця. Від архікатедрального собору в Тернополі колона з майже 2000 прочан  теж дружно подалася пішою ходою до Зарваниці. Власними ногами пройшли маршрут від рідного порогу до Марійського духовного центру деякі жителі Тернопільщини та сусідніх областей. Віряни з Косова  скористалися велосипедами.

Блаженніший Святослав (Шевчук) благословляє прочан з особливими потребами. Фото автора

Загалом,  за словами архієпископа та митрополита Тернопільсько-Зборівського о. Василія (Семенюка), за два дні загальнонаціональної прощі Зарваницю відвідали ледь чи не 140 тисяч прочан. Представили вони, напевно, всі регіони України. Адже побували тут делегації з Херсонської, Одеської, Кіровоградської, Миколаївської, Житомирської областей, зі столиці й, безперечно, з Галичини, Поділля, Закарпаття. Примітно, що помолитися приїхали також із Луганщини, Донеччини й навіть окупованого Криму. Певна річ, Зарваниця радісно приймала численних прочан зі США, Канади, Франції, Польщі, Бельгії, Португалії, Італії та інших країн.

Із вірянами щиро молився глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Він особливо подякував за присутність двом «унікальним групам». Перша — прочани з особливими потребами, «ті, які, можливо, не втішаються найкращим станом здоров’я, але силою любові Божої мають нагоду бути люблячими й милосердними». До другої  групи ввійшли ті, хто репрезентував Харківсько-Полтавську єпархію Української автокефальної православної церкви, що разом з духовенством на єпархіальному соборі вирішили шукати шляхи єднання з УГКЦ.

Тема єднання українського народу звучала рефреном прощі. «Нашою духовною зброєю для перемоги над ворогом має стати єдність», — зазначив Президент України у вітальному листі прочанам, який зачитав голова облдержадміністрації Степан Барна. Міністр культури Євген Нищук, який приїхав на прощу, закликав співвітчизників не сходити з правильного шляху боротьби за справедливість, рідну Церкву, віру, любов, за Українську державу та український народ.

Нинішній рік Церква оголосила Роком Божого милосердя. Як зауважив Блаженніший Святослав, прочани прийшли до Матері Божої, щоб прикликати Боже милосердя на українську землю. «Найбільший дар, — зазначив глава УГКЦ, — який ми сьогодні просимо у вірі, у слуханні Божого слова, — ласки миру для нашої Батьківщини. Просимо життя, а не смерті. Просимо, щоб Господь прийняв наші молитви як найвищий вияв Божого милосердя, Своєю силою зупинив війну».

Зарваниця приймає прочан. Фото автора

Відбулася панахида по Героях Небесної Сотні, по воїнах, які загинули під час проведення АТО на сході України, і всіх невинно убієнних.

Молитвою вшанували пам’ять наших героїв на Чудотворному місці. Але спочатку тисячі прочан стали учасниками неймовірного заходу — походу зі свічками від парафіяльного храму в Зарваниці до Марійського духовного центру. Його організували вже у сутінках. Грав духовий оркестр, звучала пісня «Із Києва-міста». На місці з’яви Богородиці задзвонили дзвони, розпочали молебень до Матері Божої.

Недільного ранку на всіх чекала архієрейська свята літургія, яку відслужив глава УГКЦ.

Останнім часом хтось активно хоче розсварити українців і поляків. В історії наших народів складалися різні обставини, серед них і трагічні. І поляки, й українці, на жаль, мають за що одне одного перепрошувати. Але минулим повинні займатися історики, а не політики, нам же нині не слід повторювати помилок предків. Бо ж до Бога не наблизимося без покаяння, примирення. Тож такі тези звучали й на прощі в Зарваниці. Серед почесних гостей був і голова конференції єпископату Польщі архієпископ Станіслав Гондецкі, митрополит Познанський. Він разом із Блаженніший Святославом закликав народи Польщі та України до примирення.