Директор департаменту оподаткування
та контролю об’єктів і операцій
Міністерства доходів і зборів України
Лілія ПАВЕЛКО 

Тільки за І квартал 2013 року фахівці Міністерства доходів і зборів зібрали до державного бюджету акцизного податку на загальну суму 7,3 мільярда гривень. Сума доволі значна. Це більше, ніж річний бюджет таких великих структур, як Міністерство закордонних справ та Міністерство юстиції, разом узятих.

При цьому, як зазначив перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, серед усіх податків саме акциз став лідером із приросту надходжень. «Приріст загального доходу від акцизу порівняно з минулим періодом становить 43,5%», — заявив він.

Як вдалося так істотно збільшити доходи від акцизу, «Урядовому кур’єру» розповіла директор департаменту оподаткування та контролю об’єктів і операцій Міністерства доходів і зборів України Лілія ПАВЕЛКО.

— Пані Ліліє, сума, якою поповнилась скарбниця держави завдяки роботі Міністерства доходів і зборів за перші три місяці цього року, справді значна. Особливо по акцизу...

— Найбільший приріст надходжень від акцизного податку за цей період забезпечив саме акциз із тютюнових виробів. За І квартал 2013 р. наше міністерство зібрало до державного бюджету 5 мільярдів 250 мільйонів гривень тютюнового акцизу. Це майже на 64% більше, ніж за аналогічний період торік. Завдяки цьому ми змогли перевиконати загальний план з акцизного податку за І квартал 2013 року майже на 24%. Зараз три з кожних чотирьох гривень отриманого акцизу — це акциз із тютюнових виробів.

— У чому секрет такого істотного зростання доходів держави від тютюнового акцизу?

— Найголовніше — це серйозне вдосконалення акцизної системи на тютюнові вироби, яке відбулося завдяки Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (№ 5503-VI). Цей закон було ухвалено в парламенті 20 листопада торік й він набув чинності з початку цього року. Наші спеціалісти брали активну участь у розробленні цього закону.

— Чим нова акцизна система відрізняється від старої?

— Основні нововведення: по-перше, значно підвищено мінімальне податкове акцизне зобов’язання. Також зросла фіксована частина акцизу, яка не залежить від ціни на сигарети. Тепер із кожної тисячі сигарет тютюнові компанії мають сплатити акцизу не менш як 217 гривень 60 копійок.

По-друге, запроваджено авансову сплату акцизу. Це не дасть тютюновим компаніям змоги економити на акцизі, насичуючи ринок більш дешевою продукцією напередодні чергового підвищення акцизного податку. За І квартал 2013 року тютюнові компанії вже внесли до державного бюджету 1 мільярд 456 мільйонів гривень авансових платежів.

По-третє, покладено край схемам маніпулювання тютюновою сировиною. Відповідно, це має зменшити обсяг виробництва нелегальної тютюнової продукції в Україні.

— Чи можна вже дійти висновку, що нова акцизна система на тютюнові вироби ефективніша?

— Так. Найголовніше — зріс рівень прозорості сплати акцизного податку. Відповідно, за результатами роботи за І квартал 2013 року можна сказати, що нова система сплати акцизу більш ефективна, ніж попередня.

Сергій КОСЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Лілія ПАВЕЛКО. Народилася 1961 р. на Житомирщині. За освітою — інженер-економіст. Радник податкової служби І рангу. З 2006 по 2011 р. очолювала Костянтинівську об’єднану ДПІ Донецької області.

З травня 2012 р. — директор департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України.