ЄВРОРЕЗОНАНС

На засіданні Правового комітету ПАРЄ було представлено проект доповіді на тему розмежування кримінальної та політичної відповідальності

Автор доповіді голландський депутат Пітер Омтзіхт (Європейська народна партія) запропонував ПАРЄ визнати Юрія Луценка та Юлію Тимошенко політичними в’язнями, що може створити Україні великі проблеми у Раді Європи. Адже наявність політичних в’язнів у країні є прямим порушенням основних засад у сфері прав людини, за дотриманням яких стежить РЄ.

Засідання Правового комітету, яке відбулося у рамках сесії ПАРЄ, що триває у Страсбурзі, було закритим для журналістів, Проте, як сказав у коментарі «УК» член комітету від України Володимир Пилипенко, більшість пунктів доповіді викликала зауваження у присутніх. Сам Пітер Омтзіхт  також відмовився розповісти про реакцію колег на зміст доповіді.

— Не маю права розповідати вам про деталі засідання, але у нас була дискусія, звучали різні думки, вносили поправки, — сказав депутат ПАРЄ в інтерв’ю «УК». —  Але, зокрема, було повністю прийнято пункт, у якому подається визначення, що таке кримінальна і політична відповідальність. Що стосується саме України, то було схвалено пункт, у якому висловлювалася стурбованість справами Юрія Луценка та Юлії Тимошенко.

«Процитую його вам, — пропонує Пітер Омтзіхт, гортаючи покреслені кульковою ручкою сторінки, водночас затуляючи їх від мого погляду. — Щодо справ колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, які зачіпають сферу захисту прав людини, пропонується висловити критику від імені міжнародної спільноти на дії української влади, яка застосувала систему правосуддя з метою політичного переслідування. Вважати ці справи такими, під час розгляду яких принципи розподілу політичної та кримінальної відповідальності було порушено».

Згідно з процедурою, пункти доповіді, які схвалили члени комітету, стають основою для проекту резолюції. Отже, ймовірно, що під час літньої сесії  у Страсбурзі резолюцію з назвою «Розмежування політичної та кримінальної відповідальності» буде винесено на голосування депутатів ПАРЄ.

Матеріали для своєї доповіді Пітер Омтзіхт збирав під час візиту в Україну наприкінці лютого 2013 року. За його словами, українська влада надала йому всю необхідну інформацію. Так само продуктивним було і його спілкування з опозицією. «Мені не вдалося зустрітися з пані Тимошенко, бо для цього треба було подавати відповідний запит за місяць наперед, проте я спілкувався з її дочкою та адвокатом», — сказав Пітер Омтзіхт. Він також висловив задоволення з приводу того, що за останні кілька місяців офіційний Київ «відкрився для відвертого діалогу з Європою».

На запитання «УК», як він сприйняв новину про помилування Юрія Луценка, депутат ПАРЄ відповів:

— Радий, що Луценка було помилувано, але це лише перший крок уперед. Гадаю, що після рішення Європейського суду з прав людини, яке було прийняте щодо Юрія Луценка, ця людина заслуговує на те, щоб її ім’я було повністю відмите від звинувачень. Пітер Омтзіхт підтримує  наміри України підписати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді. «Ми маємо спільне майбутнє, спільні кордони, і добрі відносини із сусідами дуже важливі для Євросоюзу, — сказав політик. — Але вважаю, що у цьому контексті питання захисту прав людини повинні бути вагомим чинником у переговорах з ЄС».