ДУХОВНІСТЬ

У Парламентській бібліотеці столиці  триває виставка, присвячена 1025-річчю  Хрещення Київської Русі

Тетяна КАПУСТА 
для «Урядового кур’єра»

Серед майже сотні видань, представлених на виставці, — культурологічні, історичні та краєзнавчі, книжки про християнство і його історію в Україні. Погортати та переглянути їх можна до 26 липня. Вхід на виставку, яку організували Державний комітет телебачення та радіомовлення і Національна парламентська бібліотека, вільний.

«У цій виставці дві складові: релігія та книжка, що є атрибутом діяльності всіх 18 тисяч бібліотек, підпорядкованих Міністерству культури. Завдяки співпраці, що склалася в останні роки між міністерством і Державним комітетом телебачення та радіомовлення, працює програма «Українська книга» й ми щороку поповнюємо наші фонди новими виданнями», — наголосив заступник міністра культури Віктор Балюрко.

Тож під час відкриття експозиції презентовано й видання, які побачили світ упродовж останніх років завдяки програмі «Українська книга». Цікаво, що найновіше видання — «Зруйновані храми і монастирі України» — видрукуване лише кілька днів тому. Ця грунтовна наукова праця, яку упорядкували дослідники Інституту національної пам’яті, містить перелік українських храмів та монастирів, знищених у минулому столітті внаслідок антирелігійної політики або через воєнні дії чи природні чинники.

В експозиції представлена майже сотня видань. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Серед інших презентованих книжок — «Популярна історія християнства» Сергія Саннікова, в якій автор намагався «просто й доступно розповісти читачеві, не обізнаному з релігієзнавчими та богословськими тонкощами, історію найвеличнішої світової релігії». А ще «Українська православна енциклопедія», що побачила світ у видавництві «Фоліо». Слід відзначити й мініатюрні книжки-магніти на релігійну тематику, видрукувані цим видавництвом, і унікальну, вже кілька разів перевидану, «Історію української ікони Х—ХХ ст.» Дмитра Степовика (видавництво «Либідь»).

Прикметно, що цього року в часі збіглося кілька знаменних дат: і 1025-річчя Хрещення Київської Русі, й 1150-річчя місії Кирила і Мефодія, і  900-ліття створення Нестором Літописцем «Повісті временних літ». «Ми зібралися тут, у Парламентській бібліотеці, щоб уклонитися книжці й тим, хто її створює. Це великий подвиг, загальнодержавна справа, і надзвичайно приємно, що державні інституції допомагають книжці вийти у світ. Лише Христос міг нагодувати п’ятьма хлібами, а у видавців — бюджет і багато інших проблем. Тому коли є увага до праці видавця, повага до колективів, які вони зберегли (а це науковці, дизайнери, письменники — наша еліта), тоді все буде добре. Якщо такі чудові книжки з’являються нині в Україні й розповідатимуть усім про наші скарби, про те, що ми можемо явити світові й навчити його, отже, ми робимо святу праведну справу», — наголосила ігуменя Серафима, голова Синодального відділу Української православної церкви.

Справді, насамперед дякувати слід авторам, упорядникам та видавцям, чиїми великими зусиллями ці видання побачили світ. Адже відчуваєш, яка це велика праця лиш тільки гортаючи їх — важкі, ретельно відредаговані та ілюстровані.

ПРЯМА МОВА

Анатолій МУРАХОВСЬКИЙ,
заступник голови Державного
комітету телебачення і радіомовлення України:

— Відкриття такої виставки — це не лише службовий, а, зрештою, наш християнський обов’язок. Видавнича галузь України продовжує плекати українську духовність, береги й розвивати наші традиції. На виставку обиралися кращі книги, які вийшли впродовж цього та минулих років. За нашим підрахунком, світ побачило близько двохсот проектів. Тут представлено майже сто, на нашу думку, найбільш достойних, аби їх презентувати інтелектуальному православному читачеві. Дуже приємно, що на виставці представлені як книжки, видані за кошти державного бюджету в межах програми «Українська книжка», так і багато видань, представлених у рамках комерційних  проектів.