БІЗНЕС

Концепція розвитку грунтується на глибокій повазі до прав власника землі

Київське ТОВ «Українські аграрні традиції» — компанія молода, створена цього року. Але її працівники мають досвід роботи в різних галузях економіки, чималу практику залучення інвестицій та реалізації потужних проектів у різних регіонах України. Працюючи зокрема з аграріями Шполянського району на Черкащині, компанія прагне не тільки придбати те чи те сільськогосподарське підприємство, а й розвинути його, дати хороший поштовх до удосконалення технологій виробництва, допомогти колективу розв’язувати соціальні проблеми, яких нині накопичилося чимало. Проте у ході освоєння інвестицій виникає чимало різноманітних питань, зокрема стосовно правових взаємовідносин, які потребують роз’яснень фахівців. Таку юридичну допомогу селянам успішно надають працівники компанії.

Директор ТОВ «Українські аграрні традиції» Павло Місценко має серйозні наміри щодо розвитку сільського господарства. Фото надане автором

Влада сприяє

Щодо самої компанії, як зауважує директор Павло Місценко, то люди дедалі більше переконуються в її серйозних намірах, хоч дехто спочатку й висловлював недовіру, закидаючи, що приїхали, мовляв, чужі: «Обдурять і поїдуть». Звісно, людей, які не раз обпеклися на нечесних ділках, можна зрозуміти. Але «Українські аграрні традиції» — підприємство зі значним статутним капіталом, потужним колективом фахівців, яке має на меті добитися успіхів у сфері сільського господарства. Ознайомившись із потенціалом Шполянського району,  переконалися, що це один із тих районів, у якому зосереджені родючі землі, є розвинена інфраструктура, кваліфіковані кадри і керівної, і середньої ланки. Тут є всі умови й можливості втілювати на практиці найпривабливіші проекти. Головне — те, що місцева влада сприяє розвитку бізнесу. До того ж люди бережуть традиції продуктивної праці і в рослинництві, і у тваринництві. Вони відповідальні, вболівають за доручену ділянку роботи, а це — немало.

Компанія виробила свою концепцію розвитку, яка грунтується на глибокій повазі до прав власника землі, захисті його інтересів, зокрема й майнових. Це дасть перспективи розвитку й самій компанії, завдання якої  — вкладення інвестицій, впровадження інноваційних технологій у вирощуванні, зберіганні, переробці і реалізації сільськогосподарської продукції.

ТОВ «Українські аграрні традиції» — активний гравець на українському аграрному ринку, який має свої особливості. Здійснюючи моніторинг щодо можливості придбання діючих аграрних підприємств, фахівці компанії з’ясували для себе, що реальних пропозицій щодо продажу аграрних підприємств, які мали б прозорі, тобто оформлені належним чином, орендні відносини, нині вкрай мало. Ті самі підприємства, які виставлені на продаж, мають здебільшого приховані кредитні навантаження, що для інвестора означає значний фінансовий ризик. Багато підприємств перебувають у напружених відносинах із власниками земельних наділів.

Виграти в перспективі

Тому працівники компанії вбачають для себе можливість розвитку земельних відносин шляхом укладання прямих договорів оренди з пайовиками. Хоча тут також виникає безліч запитань. Одне з найболючіших: чи не програють селяни у випадку, якщо інвестор, тобто фактично новий власник, не виконає своїх зобов’язань?

—  Укладання угоди про оренду землі з тим чи тим її власником — дуже копітка робота, — роз’яснює Павло Миколайович. — Необхідно враховувати не тільки кон’юнктуру ринку, а й практику відносин, що склалися в регіоні, вміти спрогнозувати їх подальший розвиток та врахувати конкуренцію серед потенційних орендарів на цьому ринку. Ми розуміємо і маємо можливості серйозного інвестування в етап становлення, в якому головні прибутки з самого початку одержує не власник підприємства, яке продається, а власник землі (пайовик). Якщо орендар працював безініціативно й отримував недостатній прибуток, то власник земельної ділянки в жодному разі не повинен втратити свій прибуток, передбачений угодою. На практиці ми часто чуємо про укладання угоди за нижчою ставкою з обіцянкою сплатити більше або зменшення виплати власнику паю у зв’язку з невдалим урожаєм.

Ми прагнемо бути максимально прозорими та відкритими, тому всі договори, які укладаємо, офіційно зареєстровані в державних органах. Пропонуємо найвищу орендну ставку в регіоні, що становить мінімум 5,5% нормативно-грошової оцінки землі. Окрім того, у нас в угоді прописаний соціальний пакет.

Що це означає для власника ділянки?

Він гарантує власникам землі певний соціальний мінімум, який не залежить від чинного керівника і його вподобань. Це, приміром, одержання грошової виплати за обробіток городів, фінансова допомога при народженні в сім’ї пайовика і допомога родині пайовика в разі його смерті. Це гарантовано угодою, але поза договірними відносинами ми здійснюємо різного роду соціальну і правову допомогу. Ми хочемо, аби наші партнери були впевнені в серйозності й взаємовигідності наших відносин, у їхній прозорості й чесності. У свою чергу, сподіваємося, що наші партнери будуть задоволені співпрацею з нами. Вважаємо, що, проводячи політику соціального і правового забезпечення, ми виграємо в перспективі. Наші адвокати і юристи працюють не тільки з населенням, яке проживає в селах, а й розшукують тих спадкоємців, які проживають за межами сільської ради, щоб допомогти в оформленні їхніх законних прав із подальшим укладанням договірних орендних відносин.

Протягом першого етапу розвитку компанії, який нині триває, передбачено інвестування в економіку села приблизно 80 мільйонів гривень. У ТОВ «Українські аграрні традиції» підкреслюють: компанія — прозорий платник податків, відкритий до соціальних програм розвитку регіонів. Разом із місцевими громадами бере активну участь у реалізації наміченого, аби життя в кожному селі ставало кращим, заможнішим.