ВЕЛИКА РОДИНА 

Представники понад ста національностей зібралися  на традиційний  форум «Ми — українські!»
 

Понад 500 учасників творчих колективів національно-культурних товариств із різних регіонів України зібралися в курортному містечку Приморськ Запорізької області на  традиційний Всеукраїнський фестиваль національних культур «Ми — українські!»

У Запорізькій області болгари займають третє місце за чисельністю після українців та росіян. А народну майстриню болгарського народу  — учасницю ансамблю «Роднина» Земфіру Іванівну Штирьову, яка нещодавно відсвяткувала 80-річний ювілей, — вважають справжнім символом краю. Втім, тут є й солідніші за віком люди — довгожителеві з Гюнівки Миколі Івановичу Пройчеву ще торік виповнилося 100(!) років. Та старенький продовжує свою плідну творчу діяльність у  фольклорному ансамблі «Вртеніца». Він постійний учасник усіх  фестивалів «Ми — українські!», тож саме йому як найстаршому та   наймолодшій учасниці — п’ятирічній Ганнусі Кравчук з дитячого  фольклорного ансамблю «Ладушки» російського національного товариства «Джерело» у Приморську випала честь урочисто підняти прапор фестивалю.

Свій 10-річний ювілей святкувала у великому родинному колі  громадська організація Запорізького культурного товариства білорусів «Мінськ». Вірменську культуру представляла на фестивалі молодь зі Спілки вірмен Запорізької області. Запорізькі греки з товариств «Геліос» та «Еллада» подарували глядачам чудову концертну програму і запросили на обласний фестиваль грецької культури та мистецтва «Вогонь Еллади», який відбудеться невдовзі у Запоріжжі.

Великою сім'єю веселіше!. Фото автора

Виокремлювалися своїми запальними танцями грузинські хлопці із Запорізького міського грузинського товариства імені Шота Руставелі. До речі, на базі колегіуму №98 Запорізької міськради цього року відкрито факультатив з вивчення грузинської мови.

Майстер-класи, благодійні вечори, програми «Милосердя» та «Чуйне серце», що проводяться протягом року, стали яскравою візитівкою  представників Запорізького міського благодійного фонду «Єврейський громадський центр «Мазал Тов». Дарувало свою творчість гостям фестивалю і Токмацьке районне товариство «Барви Білорусі», польське «Радошч» з Вільнянського району, вірменське товариство культурних зв’язків з міста Василівка і «Чехоград» із села   Новогородківка Мелітопольського району, албанська «Дарданія» і  «Русь» з Приазовського району.

Яскравими творчими доробками запам’яталися афганське та молдовське товариство з Одеси, грецьке — з Донецька, єврейське — з Дніпропетровська, татарське — з Херсона, російське — з Харкова,  єврейське та польське — з Луганська, болгарське — з Миколаєва,  осетино-аланське — із Криму, Союз азербайджанців України з Києва.

— Запорізький край — серце України. На землі козацької вольниці знайшли батьківщину і вважають її рідною  представники понад 100 національностей. Упевнений, що ми й надалі залишатимемося територією взаємопорозуміння і толерантності. Підтвердження цього — наш фестиваль, який об’єднує різні народи і культури, — щиро вітав  учасників фестивалю заступник голови Запорізької облдержадміністрації Андрій Гамов.

У рамках фестивалю відбувся «круглий стіл» за участі представників влади та керівників національно-культурних товариств «Національні традиції як основа виховання суспільної моралі», де йшлося про збереження та розвиток рідної мови, історичних традицій і самобутньої культури. Представники влади і громадськості обговорили питання створення обласного центру національно-культурних товариств,  забезпечення функціонування недільних шкіл для дітей, надання  фестивалю «Ми — українські!» статусу  щорічного заходу (його проводять раз на два роки).