МІСТОБУДУВАННЯ

Президент Віктор Янукович виступив у КМДА на презентації Стратегії розвитку столиці до 2025 року

Розвиток головного міста країни, його впорядкування та оновлення є справою загальнодержавного значення, на яку повинні серйозно працювати не лише київські чиновники, а й уряд та народні депутати. Адже саме на столицю рівняються й інші українські міста, вона задає тон і показує приклад. Тож надзвичайно важливо, щоб план життя Києва на найближчу чверть століття був успішно реалізованим. Одна з передумов цього успіху полягає у застосуванні сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Критерій успішності

"Міська влада має сьогодні усі можливості та повноваження для стимулювання інновацій, - заявив Президент Віктор Янукович під час презентації Стратегії. - Вона може використовувати систему муніципального та державного замовлення, а також інструменти технічного, законодавчого та адміністративного регулювання". На його думку, особливе місце у цьому процесі належить найпотужнішим українським містам, включаючи і столицю, повідомляє прес-служба глави держави. "Київ майбутнього - це місто, яке перебуватиме у постійній інтерактивній взаємодії з кожним жителем, - наголосив Президент. - Тут ми не повинні пасти задніх, а, навпаки, Україна мусить бути серед країн-лідерів у інноваційному розвитку". Розбудова столиці, її впорядкування та оновлення є справою загальнодержавного значення. "Порядок у країні починається зі стану столиці. Від того, наскільки ефективно буде проведено зміни у Києві, залежатиме успіх модернізації всієї України", - переконаний Віктор Янукович.

Керівники столиці повинні пам'ятати, що головним критерієм оцінки їхньої роботи є добробут та якість життя мільйонів киян, які прагнуть жити у комфортних і безпечних умовах, у зеленому, затишному та облаштованому місті. "Тут є над чим попрацювати, але ми з вами добре знаємо, як це зробити", - констатував Президент.

Одним з найболючіших питань у столиці, на думку Президента, залишається питання корупції та наслідки розкрадання майна й земель київської громади. "Боротьба з цим ганебним явищем - корупцією - має вестися постійно, незважаючи на ранги, - заявив Віктор Янукович. - Ми викорінюватимемо корупцію не лише у Києві, а й в усіх містах України".

Стратегії - громадське обговорення

Глава держави переконаний, що до стратегічних пріоритетів модернізації Києва належить питання побудови нових потужних транспортних артерій для сполучення правого та лівого берегів Дніпра. "Йдеться про будівництво мостів, - пояснив Віктор Янукович. - У перспективі потрібно вирішити питання проектування та будівництва тунелів під Дніпром, що дозволять розв'язати транспортну проблему без погіршення екологічної ситуації у столиці".

Загалом екологічні чинники мають надзвичайну вагу для подальшого розвитку Києва. Тут варто працювати і над зведенням сучасних сміттєпереробних заводів, що розв'яжуть проблему твердих побутових відходів, і продумати можливості винесення за межі міста промислових підприємств, які забруднюють довкілля, вважає Президент. Серед іншого перед владою Києва стоїть ще ціла низка серйозних викликів: безпека і громадський порядок, підвищення енергетичної ефективності, модернізація застарілої комунальної інфраструктури, будівництво сучасних дитсадків, шкіл та поліклінік. Водночас необхідно дбати про збереження історичної частини міста, яка традиційно приваблює туристів.

Президент доручив керівництву Київміськдерж?адміністрації розробити Програму широкого та повного інформування киян про перспективні напрямки розвитку столиці. Жителі, на його думку, мають бути максимально залучені до вироблення та прийняття важливих рішень щодо життєдіяльності міста. Йдеться, власне, про ефективний громадський контроль за виконанням стратегії розвитку столиці. За словами Віктора Януковича, ознакою прозорості виконання Генплану розвитку столиці має стати створення інформаційної системи щодо об'єктів інвестицій, ведення містобудівного й земельного кадастрів.

Президент повідомив, що не пізніше осені Стратегію разом із Генеральним планом міста буде затверджено на державному рівні. До цього Стратегія розвитку Києва до 2025 року пройде широке громадське обговорення. Віктор Янукович зазначив, що бачить потребу в створенні окремої управлінської структури для моніторингу практичної реалізації положень документа. На думку глави держави, тут також необхідна підтримка уряду. Президент доручив Прем'єр-міністрові разом із КМДА підготувати пропозиції щодо такої управлінської структури.

Останнє попередження

На думку глави держави, у Стратегії розвитку Києва також необхідно підсилити складову житлово-комунальної реформи. Йдеться про створення конкурентного середовища на ринку відповідних послуг, залучення приватного капіталу для модернізації інфраструктури ЖКГ, перехід до економічно обгрунтованих тарифів. Крім того, Віктор Янукович висунув жорстку вимогу до уряду виробити пропозиції щодо оптимізації житлово-комунальних тарифів. "Я переконаний, найближчим часом ми матимемо на цю тему дуже серйозну розмову", - пообіцяв Президент. Звертаючись до Прем'єр-міністра Миколи Азарова, він висловив сподівання, що відповідну нараду із грунтовними пропозиціями буде підготовлено до початку липня.

"Мені вже набридло повторювати. Я вчергове і востаннє попереджаю вас і весь блок житлово-комунального господарства країни: підготувати серйозні пропозиції щодо оптимізації тарифної політики", - наголосив Президент.

Під час свого виступу Віктор Янукович звернув увагу київської влади на проблему розширення території національного природного парку "Голосіївський". "Майже у центрі мегаполіса розташована перлина заповідної природи, - сказав Віктор Янукович. - Однак вже котрий рік природоохоронна установа не може отримати в постійне користування землі "Київзеленбуду", як того вимагає відповідний Указ Президента, який був підписаний ще в 2007 році".