Якщо українці взялися за будівельні матеріали, отже життя в нашій країні, попри труднощі та негаразди, триває. І ДАБІ ставить завдання допомогти співвітчизникам зробити правильними і законними будівництво та здачу об’єктів в експлуатацію. Задля цього в усіх областях України інспекція виступила з ініціативою створити щонайменше по два консультаційні центри, де громадян  навчали б заповнювати дозвільну документацію в галузі будівництва. Ці центри планують розмістити в містах, віддалених від обласного центру, щоб наблизити консультаційний сервіс до людей.

Такий експеримент уже дав позитивний результат у Київській області, де кількість відмов у реєстрації дозвільних документів скоротилася на 63%. Мають змогу отримувати фахові консультації також жителі Херсонської (у містах Нова Каховка та Скадовськ) і Чернігівської (Прилуки, Бахмач, Новгород-Сіверський) областей.

У Києві новобудови ростуть як гриби, невипадково столиця в лідерах за деклараціями про готовність об’єкта до експлуатації. Фото автора

30 жовтня в межах децентралізації системи держархбудконтролю відбулась історична подія: в Мінрегіонбуді урочисто передали повноваження від ДАБІ України органам місцевого самоврядування Дружківки та Красного Лиману на Донеччині, які першими виконали всі умови для створення власних інспекцій. Це стало можливим завдяки оперативному розробленню міністерством та інспекцією пакета нормативно-правових актів,  які регламентують роботу нової системи держархбудконтролю.

— Місцеві громади, — зазначив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, — повинні стати активними учасниками децентралізації країни. Їхня роль, спроможність, повноваження змінилися. І влада тепер дивиться на них як на партнерів, а не прохачів. Ефективний менеджер повинен уміти збирати податки та ефективно їх використовувати. Діалог між нами став зрозумілішим. Ми нині піонери в реконструкції країни в Європі. Там ніхто не проводить децентралізаційних реформ. Тому, попри воєнну агресію, незрозумілу економічну ситуацію, місцеві громади повинні мати вплив на розвиток країни. Вони мають нести відповідальність за децентралізацію. І добре, що зміни розпочинають не з обласних центрів, у яких і повноважень, і ресурсів більше, а з маленьких громад.

Відродимо  Донбас

Керівники громад зі сходу України ці слова віце-прем’єр-міністра сприйняли схвально.

— Сьогоднішній захід — це перший крок до того, щоб на місцях прискорити децентралізацію влади, — сказав Дружківський міський голова Валерій Гнатенко. — Два роки ми лише говорили про децентралізацію, а тепер починаємо діяти. Хотілося б, щоб повноваженнями із громадами поділилися інші відомства, як-от Міністерство юстиції, міграційна служба, МРЕВ. І не лише поділилися, а й допомогли у підготовці фахівців на місцях. У нас на Донбасі вже тепер працюють адміністративні центри, які надають різні послуги населенню. Крім того передача повноважень прискорить процес оформлення дозвільних документів. Бо одна річ, коли питання вирішується в Києві (до столиці не наїздишся, якщо щось не так), а інша — на місці, де проблему розв’яжуть за день-два. Бо знаючи тривалість документального пробігу, забудовник засумнівається, чи варто розпочинати справу.

— Нині я вперше відчув, що в Україні розпочалися реформи, — підтримав колегу Краснолиманський міський голова Леонід Перебийніс, який 24 роки керує радою. — Ми спростимо роботу всього будівельного комплексу громади. Проект, експертиза, погодження у столиці — на все це йшло 10—15 днів. Тепер на місці буде людина, яка контролюватиме цей процес. Друге полегшення — нам дозволили самостійно вирішувати питання початку будівництва, яке коштує до 300 тисяч гривень. Таких об’єктів багато, особливо в селах. Ми чи не першими в Україні створили територіальну громаду, яка об’єднує 12 сільських та селищних рад. На місці тепер і контроль здійснюватимуть. Мінрегіонбуд, на мою думку, — єдине поки що міністерство, яке почало реально щось робити. За 24 роки у владі набридло слухати саме говоріння. Ми не чекаємо, що хтось нам щось даватиме — самі починаємо вирішувати побутові питання. І що швидше запрацюють громади, то краще житиме країна, зокрема Донбас, який є частиною України.

Міські голови подякували Держархбудінспекції, фахівці якої надали  вичерпну роз’яснювальну та консультаційну допомогу місцевим органам влади. Зокрема розробили примірне положення про орган держархбудконтролю на місцевому рівні. Також ДАБІ розробила пам’ятку для органів  місцевого самоврядування, в якій покроково розписала порядок дій під час створення органу держархбудконтролю.

— Символічно, що нові інспекції держархбудконтролю першими запрацюють саме в Донецькій області, — підкреслив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев. — Попри наявну складну ситуацію в регіоні, місцева влада виявила бажання взяти під контроль усю сферу містобудування. Інші громади повинні взяти приклад з Донбасу, бо, на жаль, спостерігається невелика активність на місцях щодо бажання взяти на себе нові повноваження. Серед причин — зокрема недостатній рівень кадрового потенціалу. Тому на кінець жовтня Держархбудінспекція отримала  лише 28 заявок на створення місцевих органів держархбудконтролю. Серед них 7 обласних центрів із 25.

На місцях  видніше

За словами керівника ДАБІ, після передачі повноважень місцеві ради та їхні виконкоми впливатимуть на будівництво від початку і до кінця, тобто від виділення землі забудовникові до прийому об’єктів будівництва в експлуатацію. Це дасть змогу громадам здійснювати моніторинг містобудівної діяльності, і, як сподіваються в інспекції, приведе до зменшення незаконних забудов. Тож громадяни бачитимуть, хто з посадовців, яких вони обрали, відповідальний за ухвалення рішень.

До речі, саме відповідальності нині бракує багатьом чиновникам. Тому ДАБІ доводиться часто вдаватися до каральних дій. У вересні 2015 року департамент Держархбудінспекції  в Одеській області оштрафував на 1,2 мільйона гривень за самочинні будівельні роботи порушника містобудівного законодавства. За позовом ДАБІ Господарський суд Сумської області зобов’язав уже іншого порушника знести за власний рахунок самовільно збудовану культову споруду в обласному центрі. На 1 мільйон гривень оштрафувало управління Держархбудінспекції у Волинській області підрядника будівництва за відхилення від проектної документації.

І насамкінець: зі зростанням мінімальної зарплати штрафи для українців у галузі містобудування теж зростуть від  4134 гривень до 1 240 200. Плата за ліцензію на ведення будівництва  становитиме мінімальну зарплату (1378 гривень), а сертифікат на прийняття в експлуатацію будівельних об’єктів IV і V категорій складності — відповідно 4,6 (6338 гривень) та 5,2 (7165 гривень) мінімальних окладів.

ДОВІДКА «УК»

У третьому кварталі 2015 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) зареєструвала та видала 56,8 тисячі документів дозвільного характеру. З них найбільше декларацій про початок будівельних робіт — 20,7 тисячі та 17,4 тисячі — декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Найбільше дозвільних документів у липні-вересні зареєстровано у Львівській, Київській та Дніпропетровській областях, найменше — в Кіровоградській та Луганській. Паралельно ДАБІ проводила «будівельну амністію» — легалізацію самочинних будівництв, здійснених у 1992—2011 роках: у третьому кварталі 2015 року зареєстровано 3,3 тисячі декларацій про готовність об’єкта до експлуатації. Найбільше — у Дніпропетровській, Тернопільській та Чернівецькій областях.