Найбільшою бідою, яка руйнує економіку країни та робить бідними пересічних людей, є корупція. Саме це ганебне явище наскрізь «в’їлося» в українські реалії та супроводжує всі сфери життя та діяльності влади, органів місцевого самоврядування, різних контролюючих відомств, бізнесу тощо.

Звісно, що з  цими вкрай негативними процесами в нашій країні ведеться боротьба. У першу чергу «вартовим» у цьому процесі виступає Державна фінансова інспекція України (Держфінінспекція), яка здійснює незалежний державний фінансовий контроль від імені виконавчої гілки влади. Ця структура  «пильно стежить» за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов’язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб’єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях.

Дуже важливим є те, що Держфініспекція контролює державні закупівлі та цільове використання коштів державного і місцевих бюджетів. Саме в цій царині відбуваються найжахливіші розкрадання коштів та майна.

Вірним помічником Держфініспекції в антикорупційній та антимарнотратській справі є Державна служба фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг). Основними напрямами її діяльності є супроводження у правоохоронні органи узагальнених матеріалів з так званими ознаками підозри у відмиванні коштів та налагодження взаємодії в цьому аспекті з органами влади. Таким чином, ця структура виконує своєрідну функцію фінансової розвідки. Як вважають експерти, та й саме керівництво Держфінмоніторингу, найкращими показниками роботи органу є не кількість переданих у правоохоронні органи матеріалів, а кількість порушених кримінальних справ та судових вироків за ними.  І з цим не можна не погодитися.

Звісно, що в умовах суцільної корупції та покривання цього явища вищими посадовими особами за часів панування минулої влади переважна більшість зловживань не попадала під пильне око контролюючих та каральних органів.

Проте матеріали, які надала «УК» Держфінінспекція за підсумками своєї роботи за 2013 рік та виявлення великих корупційних схем останніх місяців, є просто кричуще-жахливими. Вражають масштаби розкрадань, пов’язані з підготовкою до проведення Євро-2012, у соціальній сфері та загальні показники щодо так званих сумнівних операцій на сотні мільйонів гривень у багатьох регіонах України. Саме інформацію про останні Держфініспекція cкерувала до Держфінмоніторингу для запобігання та протидії відмиванню незаконних доходів на суму 1,7 мільярда гривень.

Читачі «УК», мабуть, погодяться, що хоча така сума є дуже великою, проте вона може бути лише надводною частиною корупційного «айсбергу» у масштабах всієї України. За теперішніх умов, як сподівається громадянське суспільство, що лише формується в нашій країні, безумовно, такі дуже важливі і сумлінні органи, як Держфінінспекція та Держфінмоніторинг, запобігатимуть проявам корупції в державній сфері та викриватимуть ще набагато більше фінансових злочинів, ніж раніше. 

Сумнівні операції на мільярдні суми

З метою запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму Держфінінспекція України та її територіальні органи протягом 2013 року направили до Державної служби фінансового моніторингу України повідомлення про виявлені фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, на загальну суму фінансових операцій понад 1,7 млрд грн. Кількість направлених минулого року до Держфінмоніторингу відповідних повідомлень становить 226.

Найбільше таких операцій виявили держфінінспекції в АР Крим (на суму 358 млн грн), Івано-Франківській (понад 480 млн грн), Київській (172 млн грн), Донецькій (понад 96 млн грн), Черкаській (понад 38 млн грн), Миколаївській (понад 23,2 млн грн), Одеській (понад 21 млн грн) областях та у м. Києві (понад 101 млн грн). Працівники центрального апарату надіслали до Держфінмоніторингу зазначених повідомлень на суму понад 656 млн грн.

Так, під час перевірки Держфінінспекцією в АР Крим державних закупівель ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» за 9 місяців 2013 року (орган управління — НАК «Нафтогаз України») встановлено взаємовідносини із суб’єктами господарювання, які не мали матеріально-трудових ресурсів (на підприємстві числився один працівник), були відсутні за місцем реєстрації та надавали документи в складі пропозицій конкурсних торгів, що не відповідали дійсності.

2013 року за результатами процедур державних закупівель, проведених з порушенням законодавства, ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» уклало договори із 7 суб’єктами господарювання на придбання товарів на суму понад 337 млн грн. Зокрема, це ТОВ «Індекстрейд Україна»; ТОВ «Київмонтаж»; ТОВ «Фадлес»; ТОВ «Інтех-Метал-Груп»; ТОВ «Капромбуд»; ТОВ «Маестро Торг»; ТОВ «Універсальне комерційне суспільство». За спроби провести зустрічні звірки у зазначених контрагентів державні фінансові інспектори не виявили їх за місцем реєстрації. Про ці факти у листопаді 2013 року повідомлено правоохоронні, податкові та державні реєстраційні органи, а також Держфінмоніторинг (лист від 27.11.2013 № 31-14/746).

Цікавий приклад наводить Держфінінспекція щодо зловживань у соціальній сфері. Так, під час проведення Держфінінспекцією в Одеській області планової ревізії фінансово-господарської діяльності Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період з 01.10.2011 по 01.03.2013 встановлено, що його структурні підрозділи необгрунтовано переказали кошти за лікарняні в розмірі 21,3 млн грн на рахунки 27 підприємств, які фактично не мали застрахованих осіб у Пенсійному фонді України та не сплачували за цих осіб внесків.

За даними державних органів (статистики, Пенсійного фонду, державної реєстрації) встановлено, що 15 із цих підприємств припинили діяльність, а 12, які були зареєстровані у жовтні 2012 року, відсутні за місцем реєстрації.

Без розкрадань не обійшлося

Протягом 2008 — 2013 рр. Держфінінспекція України та її територіальні органи провели контрольні заходи на об’єктах, які отримували кошти на підготовку та проведення в країні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Під час ревізій виявлено порушення, що призвели до збитків, на загальну суму 318,5 млн грн.

Найзначніші порушення фінінспектори встановили в регіональних службах автомобільних доріг та на державних підприємствах, які перебувають у сфері управління Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів.

Так, під час ревізій ДП «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» виявлено порушення, що призвели до збитків на суму 48,8 млн грн.

Під час ревізії ДП «Дирекція з капітального будівництва і реконструкції Міжнародного аеропорту «Донецьк» виявлено збитків на суму 9,4 млн грн, з яких 8,5 млн грн становить оплата за завищеною вартістю виконаних робіт.

На ДП «Дирекція з будівництва об’єктів Євро-2012 у м. Львові» під час ревізії встановлено збитків на загальну суму 9,2 млн грн. Так, генеральний підрядник ТзОВ «Альткомкиївбуд» через неправильне застосування ресурсних елементних кошторисних норм та необгрунтоване врахування кошторисних трудовитрат на влаштування банерів, турнікетів та перфорування акустичних плит завищив вартість виконаних робіт на 3,7 млн грн. Окрім того, це ж товариство на 4 млн грн завищило розмір прибутку, адміністративних та загальновиробничих витрат.

Кому і за що платив спорткомплекс «Олімпійський»

Фахівці Держфінінспекції України під час ревізій державного підприємства «Національний спортивний комплекс «Олімпійський» виявили порушення, що призвели до збитків на суму 48,8 млн грн. Під час контрольних заходів перевірялась законність використання коштів, виділених на підготовку та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Так, посадові особи спорткомплексу придбали валюту за курсом, який перевищував курс Національного банку України, через що зайво витрачено 930 тис. євро, або 9,8 млн грн.

Ще 7,7 млн грн зайво витрачено внаслідок безпідставного завищення посадових окладів працівників НСК «Олімпійський».

Крім того, посадові особи спортивного комплексу не переказали до державного бюджету 3,6 млн грн, отриманих від реалізації демонтованого майна, та не зменшили на зазначену суму фінансування будівельних робіт.

Також НСК «Олімпійський» безпідставно заплатив 9,9 млн грн ДП «Інститут «Київінжпроект» ВАТ «Київпроект» за виконання проектних робіт із перенесення інженерних мереж, тоді як ці роботи оплачені GМР Generalplanungsgesellschaft mbH відповідно до укладеного договору на виконання проектувальних робіт.

Ще 13,2 млн грн спорткомплекс зайво сплатив субпідрядним організаціям, які завищили вартість робіт із будівництва та реконструкції об’єктів НСК «Олімпійський».

Матеріали контрольних заходів передано до Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України, за результатами розгляду яких порушено кримінальну справу.

ДОВІДКА «УК»

Загалом упродовж 2008 — 2013 років Держфінінспекція України та її територіальні органи провели 457 контрольних заходів на об’єктах, які отримували кошти на підготовку та проведення в країні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Про результати виявлених фінансових порушень Держфінінспекція щоквартально з відповідними пропозиціями інформувала Адміністрацію Президента України та Кабінет Міністрів України та двічі на місяць надсилала відповідні відомості Міністерству фінансів України.