ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Збільшення бюджетних видатків
підтримає соціальну сферу 

Днями Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на поточний рік, збільшивши, на пропозицію уряду, доходну частину головного кошторису країни на 14 млрд грн. Це стало можливим завдяки зростанню економіки, що дало додатковий ресурс. Більшу частину надходжень буде спрямовано на підвищення соціальних виплат, адже таке зобов’язання брали на себе уряд і парламентська більшість.

«Видатками з державного бюджету, які збільшено на 11 млрд грн, ми, зокрема, підтримуємо рівень життя людей, внутрішній ринок і макроекономічну стабільність. Значно збільшено соціальні видатки.

За рахунок цього до кінця року чотири рази, а не два, як планувалося, підвищуватимуться зарплати бюджетникам», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. За його словами, це — важливий крок у стратегії перелому від кризи до сталого розвитку. 

На що підуть кошти

Глава уряду навів конкретні приклади запланованого зростання соціальних виплат. Так, заробітна плата вчителя в середньому збільшиться на 340 гривень, лікаря вищої категорії у стаціонарі — на 359 гривень. Значно розширено й перелік педагогічних працівників, які отримують двадцятивідсоткову надбавку до посадового окладу. «Це реальні гарантовані доходи людей, які підуть на споживчий ринок, підтримають попит на наші товари і послуги», — зазначив Микола Азаров.

Він також заявив, що 1 липня буде чергове підвищення зарплат для вчителів, лікарів, збільшиться ставка першого тарифного розряду і міжтарифне співвідношення. Крім того, Прем’єр-міністр нагадав: на червень припадає пік виплати відпускних вчителям — понад 3,5 млрд грн. «Це на чверть більше, ніж у червні минулого року. Ніде не повинно бути затримок з виплатою відпускних педагогам. Контролювати це повинні спільно і Міністерство фінансів, і Міністерство освіти, і керівники регіонів», — підкреслив глава уряду.

Серед іншого буде збільшено видатки на харчування дітей у закладах освіти, які розташовані у постраждалих від Чорнобильської катастрофи зонах, на придбання технічних засобів для реабілітації інвалідів. Передбачено збільшення обсягу медичної допомоги на лікування чорнобильців, завершення реконструкції приміщень Наукового центру радіаційної медицини, підвищення доплат до пенсій членам сімей загиблих ліквідаторів, придбання житла для чорнобильців. Крім того, за словами глави уряду, з бюджету виділено 200 млн грн на розвиток служби екстреної медичної допомоги.

Бюджетні зміни торкнуться й фінансування розвитку житлово-комунального господарства. Прем’єр-міністр повідомив, що запроваджено бюджетну програму «Реконструкція та будівництво систем централізованого водовідведення». 400 млн грн, які закладено до програми, буде спрямовано на поліпшення стану каналізаційних мереж, головних колекторів, насосних станцій, очисних споруд, а також на підвищення ефективності та надійності каналізаційних систем. Микола Азаров зауважив, що, крім іншого, реалізація програми сприятиме підвищенню екологічної безпеки, а отже, поліпшенню здоров’я людей.

Крім того, істотно збільшено капітальні видатки держбюджету, що, як наголосив глава уряду, реально прискорить створення нових робочих місць. А продовжуючи політику фінансової стабільності, дефіцит бюджету зменшено на 3,5 млрд грн.

Завершуючи тему, Микола Азаров заявив, що бюджет підвищених соціальних стандартів повинен виконуватись автоматично. «Щоб ці зміни якнайшвидше було втілено у життя, доручаю Міністерству фінансів терміново розробити і затвердити всі необхідні нормативні акти для виконання зміненого бюджету», — резюмував Прем’єр-міністр.

Борщ буде з чого зварити

Кабінет Міністрів продовжив практику заслуховування керівників регіонів про ситуацію на ринку овочів, підготовку інфраструктури для зберігання врожаю, а також заходів, які вживаються, аби взимку було вдосталь  в асортименті овочів і фруктів за прийнятними цінами. В усіх без винятку регіонах, підкреслив Микола Азаров. Зокрема, на вчорашньому засіданні звітували голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим та глава Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Окремо Прем’єр-міністр питатиме з тих, хто відповідає за проведення ярмарків сезонної сільськогосподарської продукції. Зокрема, Миколу Азарова цікавить, які умови створено для селян і фермерів, аби вони мали змогу безпосередньо продавати свою продукцію у містах. «Європейська традиція, коли щодня, буквально в центрі міста, в цивілізованих умовах можна купити зелень, овочі, молоду картоплю тощо має стати нормою і для України», — зазначив глава уряду.

Триває робота з будівництва та організації роботи оптових ринків і сховищ сільгосппродукції. Це дасть змогу зберігати продукцію протягом усього маркетингового року. Принагідно Микола Азаров зазначив, що Міністерство фінансів виділило Міністерству аграрної політики та продовольства 2,6 млрд грн для закупівлі Аграрним фондом продовольчих товарів до Державного інтервенційного фонду.      

«Уряд ставить завдання, щоб продовольчі запаси створювалися не тільки централізовано, а й щоб кожен регіон подбав про, умовно кажучи, якісний і доступний «борщовий набір», — сказав Прем’єр-міністр.

В очікуванні реформи

Останніми днями значну частину інформаційного простору займають розмови про пенсійну реформу. І не дивно, адже на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради, принаймні як планувалося, народні обранці мають розглянути у першому читанні відповідний законопроект. А вчора на урядовому брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко підвів, так би мовити, останню риску в дискусіях щодо деяких аспектів реформування пенсійної системи.

Зокрема, урядовець повідомив, що у доопрацьованому документі у розділі, який стосується пенсійного забезпечення військовослужбовців, прописано лише одну зміну. Вона стосується тих, хто закінчував невійськові виші. Таким військовослужбовцям період навчання зараховуватиметься у вислугу років як 6 місяців за рік.

Віце-прем’єр наголосив: усі військовослужбовці матимуть право вийти на пенсію після 25 років служби (якщо закінчували невійськовий ВНЗ — плюс 2,5 року). При цьому пенсія виплачуватиметься незалежно від того, працевлаштувалися вони, чи ні.

Коментуючи заяви депутатів про неконституційність обмеження максимальних пенсій (зокрема, вже призначених), Сергій Тігіпко заявив, що у цьому питанні уряд передусім дослуховувався до людей. Більшість громадян ображає розрив між максимальною та мінімальною пенсіями. Водночас обмеження максимальних пенсій (нині їх отримує 14412 осіб) до 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб дасть змогу отримати Пенсійному фонду 328 млн грн у наступному році. Проте віце-прем’єр зазначив, що проект пенсійної реформи містить важливіші пункти, тому уряд готовий піти на компромісне рішення і вилучити вищезгадану норму.

Головним наслідком реформи має стати збільшення пенсій. За словами Сергія Тігіпка, уряд планує у 2012 році розпочати так зване осучаснення показника середньої зарплати (востаннє робилося 2006-го), який безпосередньо впливає на рівень пенсій. За попередніми підрахунками, на це потрібно 13 млрд грн, і якщо осучаснення буде здійснено, то найменші пенсії істотно зростуть.

Насамкінець віце-прем’єр висловив переконання у необхідності проведення реформи, а також сподівання, що депутати ухвалять відповідний законопроект. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду (проект Закону); 
  • Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо особливостей провадження у справах про видворення іноземців та осіб без громадянства (проект Закону); 
  • Про внесення змін до переліку центральних органів виконавчої влади, при яких утворюються як консультативно-дорадчі органи ради вітчизняних та іноземних інвесторів (постанова Кабінету Міністрів); 
  • Про затвердження плану заходів щодо спрощення процедури провадження іноземними підприємствами та підприємствами з іноземними інвестиціями (розпорядження уряду); 
  • Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка про повітряне сполучення (розпорядження уряду).