Цій темі був присвячений брифінг, який відбувся в Міністерстві оборони за участі директора департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва генерал-майора Анатолія ПЕТРЕНКА.

— Як відомо, минулого тижня у Варшаві відбувся саміт НАТО, де лідери 28 країн — членів цієї організації приймали визначальні рішення, які зрештою матимуть вплив на безпекове середовище у Євроатлантичному регіоні. На відміну від попередніх років, коли НАТО зосереджувалося на врегулюванні криз поза межами власних кордонів, коли акцентували на створенні можливостей реагувати на евентуального (невизначеного) противника, нині з’явилися чітко окреслені загрози. Передовсім ідеться про агресивну й непередбачувану політику Російської Федерації, яка й досі веде агресивні дії у багатьох регіонах світу, — поінформував представник оборонного відомства.

Активна співпраця з війсковими НАТО дасть Україні змогу вирішувати найскладніші завдання щодо обороноздатності нашої держави. Фото з сайту mfa.gov.ua

Серед нових небезпек військовий назвав кіберзлочини й кіберзагрози сучасному світові. Пан Анатолій наголосив, що вони впливають на стійкість будь-якої держави. Відтак під час Варшавського саміту НАТО ухвалено рішення про визнання кіберпростору четвертим операційним простором для ведення воєнних дій. Це означає, що на додаток до суші, моря, повітря кіберпростір стає тією ареною, де впроваджуватимуть військові планування та підготовку, генеруватимуть відповідні сили й засоби, які унеможливять проведення масштабних кібератак на країни, які є членами НАТО, зокрема та Організацію Північноатлантичного договору загалом.

Генерал-майор Анатолій Петренко окреслив сучасний стан і розвиток подальшої співпраці Збройних сил України з арміями країн — членів Альянсу в різних напрямах. Передусім ішлося про комплексний пакет допомоги НАТО, до якого належать 13 галузей співпраці та 40 цільових напрямів. Їх реалізація дасть Україні змогу вирішувати найскладніші завдання щодо обороноздатності держави, задовольняти поточні оперативні потреби, зміцнювати оборонний потенціал і впроваджувати реформи, окреслені в стратегічних оборонних документах.

Під час Варшавського саміту Україна запропонувала Альянсу розпочати використання потенціалу нашого ДП «Антонов» й літаків типу «Руслан» та «Мрія» для стратегічних авіаперевезень і забезпечення спільних безпекових інтересів.

Маючи певний досвід протидії гібридним загрозам, Україна також внесла пропозиції щодо взаємосумісності з вивчення і протидії цим загрозам.

— Первинне сприйняття такої пропозиції позитивне, і ми плануємо у найближчі місяці перейти до реалізації ініціативи, — повідомив генерал-майор Анатолій Петренко.

Серед актуальних питань співпраці Україна — НАТО й нарощення потенціалу українського оборонного промислового комплексу. На думку військового, він потрібен насамперед для задоволення оперативних потреб перспективних ЗСУ, ефективного імпортозаміщення, створення замкнутих циклів виробництва. Це дасть змогу передовим технологіям заходити на вітчизняні підприємства і створювати продукти військового призначення для використання ЗСУ, що зробить їх сильнішими.

— Допомога, яку за підсумками Варшавського саміту НАТО планує отримати Україна, не має аналогів, — зазначив Анатолій Петренко. — Адже у ХХІ столітті ще не було  таких гібридних загроз, і жодна держава не анексувала своїми збройними силами територію іншої незалежної та суверенної держави.

За його словами, комплексний пакет допомоги, який нададуть Україні країни — члени НАТО, дасть змогу використовувати потенціал союзників майже по кожному із напрямів діяльності українського сектору та оборони нашої держави. Він пояснив, що існує п’ять стратегічних цілей: створення об’єднаної системи керівництва силами оборони, ефективна політика планування і застосування ресурсів, розвиток спроможності, об’єднана логістика та система медичного забезпечення, а також професіоналізація Збройних сил і створення необхідних військових резервів.

— Якщо ми подивимося на дії НАТО і на дії України, які відбуваються впродовж останніх двох років, доцільно відмітити, що кожна зі сторін рухається за узгодженим графіком. Ми реалізуємо послідовну стратегію стримування, яка унеможливить ескалацію конфлікту та застосування в подальшому заходів гібридного впливу, не дасть змоги підірвати наш суверенітет, територіальний устрій і нашу незалежність, — наголосив генерал-майор Анатолій Петренко.

На думку фахівців, саміт НАТО для України знаковий. Його результати використають для збереження і обстоювання національних інтересів у межах територіальної цілісності України, для реалізації масштабних реформ і виведення Збройних сил на новий рівень якості.