КВАДРАТНІ МЕТРИ

На програму «Доступне житло» у цьому році виділять удвічі більше коштів, ніж торік 

Іван та Настя одружені вже три роки, обом майже по 30. Дітей подружжя поки що не ризикує народжувати, хоч і дуже хочуть цього обоє. Живуть-бо у гуртожитку і заощаджують кожну копійку на власне житло. Іван каже, що в гуртожитку немає ніяких умов для того, щоб жити тут із немовлятами. До речі, зауважує Іван, саме через квартирне питання не поспішають народжувати дітей ще кілька родин у їхньому гуртожитку. Втім, нині у подружжя з’явилося «світло в кінці тунелю» — нещодавно вони, як каже Іван, «записалися на квартиру» за програмою пільгового молодіжного кредитування. Тепер чекають. І сподіваються, що отримають нарешті власне помешкання, а в ньому зазвучить такий довгоочікуваний дитячий сміх.

Як «записатися на квартиру»?

І підстави для оптимізму в них є. Напрацювання, зроблені в «квартирному питанні» на державному рівні, вселяють надію, що вирішення житлової проблеми пришвидшиться. І не тільки для Івана з Настею. А й для багатьох сімей, які хочуть отримати власний «куточок». Чимало Іванових друзів підходили до нього і запитували: як би й собі «записатися на квартиру»? Адже один із його товаришів Валерій навіть одружуватися не ризикує, не маючи свого куточка.

Як відомо, державна підтримка забезпечення молоді житлом здійснюється в Україні Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» у формі довгострокового пільгового кредитування. Скористатися програмою можуть одинокі та одружені молоді громадяни, яким на день укладення договору не виповнилося 35 років та які перебувають на обліку з поліпшення житлових умов (стоять на квартирній черзі).

Крім цього, до 2008 року молоді сім’ї могли скористатися програмою часткової компенсації державою відсоткової ставки іпотечного кредиту комерційних банків. Розмір компенсації встановлено в обсязі облікової ставки НБУ, (на сьогодні —7,75%). Однак нині нових договорів за цією програмою не укладають.

Діє ще одна програма без обмеження віку — «Доступне житло», учасники якої сплачують за квартиру 70% її вартості, а 30% компенсує держава. Торік обсяг цієї компенсації з держбюджету становив 98,2 млн грн, на будівництво доступного житла, з урахуванням коштів населення, було спрямовано 552,5 млн грн. А це — квартири для 1232 сімей.

А на нинішній рік фінансування програми «Доступне житло» збільшено майже вдвічі — державний бюджет на цю справу виділив 200 млн грн. А фінансування молодіжного будівництва в цьому році залишиться на рівні 2011-го і становитиме 60 млн грн. І якщо торік за державними програмами забезпечення житлом отримали квартири 1,2 тисячі сімей, то цього року очікується, що власні помешкання одержать 2,5 тисячі родин.

Заборгованість по відсотках погасять

У минулі роки «збій» дало лише фінансування програми часткової компенсації відсоткової ставки комерційних банків. Але в 2012 році, обіцяють посадовці, проблему також розв’яжуть. Адже коштів на цю програму виділили більше, ніж торік — 111 млн грн. Це дасть можливість погасити заборгованість, яка виникла ще в 2009 році, та повністю виконати заплановані на 2012 рік показники програми.

Як повідомила прес-служба Мінрегіону, уряд на нормативно-правовому рівні повністю ліквідував проблему затримки перерахунку коштів, які спрямовуються на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків на будівництво та реконструкцію житла для молоді. Постановою КМУ від 7 грудня 2011 року №1259 внесено зміни до Порядку перерахунку коштів Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, які усувають будь-які затримки, пов’язані з опрацюванням великої кількості платіжних доручень, а також значно скорочується їхня кількість. Регіональні відділення Фонду перераховуватимуть кошти з казначейських рахунків на спеціальні рахунки у комерційних банках, а звідти банки розподілятимуть їх на персональні рахунки позичальників.

— На сьогодні держава через Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву частково компенсує відсотки по кредитах майже 11 тисячам молодих сімей. Обробка великої кількості платіжних доручень призводила до затримок. Це викликало не тільки масове невдоволення позичальників, а і призводило до порушення умов договорів. Тому Мінрегіон розробив ці зміни за результатами аудиту ефективності виконання державних програм забезпечення молоді житлом, який провела Рахункова плата України, — зауважив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.

За його словами, одним з основних завдань держави залишається створення нових фінансово-кредитних механізмів для стимулювання попиту на житло, зокрема довгострокове (20–30 років) іпотечне кредитування з низькою процентною ставкою (5–10% річних) і збільшення платоспроможності споживача.

Зробимо ремонт — і думатимо про поповнення сім'ї. Фото з сайту visualphotos.com 

Громадськість схвалила нову концепцію

Також нині підготовлено нову концепцію молодіжної житлової політики. Ось що розповів голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін:

— Запровадження принципово нової стратегії державної молодіжної житлової політики можливе після прийняття Закону «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» (законопроекту №9290). Ініціатор його розробки — Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. У разі прийняття закон регламентуватиме такі головні принципи:

♦ державна підтримка молоді у будівництві власного житла (держава надає молоді пільгові кредити, субсидії на квартири або тимчасові наймані оселі, а також створює умови для організаційної підтримки шляхом створення молодіжних житлових кооперативів, молодіжних житлово-будівельних кооперативів);

♦ багатоваріантність (забезпечення диференційованого підходу залежно від майнового стану молодої сім’ї та пріоритетів державної політики — наприклад забезпечити житлом насамперед багатодітні родини);

♦ прогнозованість, системність, результативність та прозорість державної молодіжної житлової політики.

Загалом законопроект покликаний розв’язати низку важливих завдань держави соціального й демографічного спрямування. Запропонована модель має підвищити рівень забезпечення молоді житлом і, як наслідок, позитивно вплинути на рівень народжуваності в країні, знизити кількість розлучень, адже цей показник теж не може не турбувати державу.

Власне житло, безумовно, поліпшить побутові умови молодих українських родин, сприятиме створенню позитивного клімату в сім’ях, дасть їм змогу впевнено планувати майбутнє, мати більше дітей.

Окрему увагу в законопроекті приділено організації дієвого громадського контролю за виконанням законодавства у сфері забезпечення молоді житлом. Для реалізації цих функцій передбачається створити Громадську раду та пропонується сформувати цю структуру при Президентові України.

Законопроект готували на основі напрацювань фонду, народних депутатів, урядовців, експертів, громадських молодіжних організацій, що були представлені в ході низки публічних заходів — «круглих столів», громадських обговорень та дискусій у Києві та регіонах України. Дуже важливо й те, що документ перед поданням на розгляд Верховної Ради пройшов громадське обговорення.

КОМПЕТЕНТНО
                                   
Анатолій БЛИЗНЮК, 
міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ:

— З огляду на можливості бюджету та відповідно до статті 47 Конституції України, в першу чергу необхідно розвивати програми, спрямовані на створення умов для самостійного будівництва і придбання житла громадянами. Такі програми ефективніші. Наприклад, будівництво доступного житла. Ця програма актуальна, оскільки враховує інтереси всіх учасників будівельного ринку: держави, що забезпечує виконання житлових зобов’язань перед громадянином, населення, яке отримує шанс нарешті розв’язати свою житлову проблему, а також будівельних і фінансових організацій, зацікавлених у пожвавленні будівельного ринку, отримання інвестицій і платоспроможного покупця.

Новосели обживають будинки

«Урядовий кур’єр» поцікавився, як реалізується молодіжна житлова політика в регіонах

КИЇВЩИНА. У грудні 2011 року в Києві введено в експлуатацію 4 багатоквартирні житлові будинки, в яких 125 сімей отримали квартири за підтримки державної програми доступного житла. 

Директор Іпотечного центру в місті Києві та Київській області Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зауважив, що в 2011 році в Києві та на Київщині 494 родини стали учасниками програми доступного житла. Нині виявили бажання приєднатися до програми ще 50 сімей. Усього в межах виконання держпрограми доступного житла, яка стартувала наприкінці 2010 року в Києві та області, укладено 744 договори на придбання квартир, з яких 220 вже введено в дію.

АР КРИМ. Шість севастопольських сімей отримали ключі від квартир під час урочистого введення в експлуатацію за програмою доступного житла 60-квартирного житлового будинку. Голова Севастопольської міської держадміністрації Володимир Яцуба зауважив, що в місті успішно реалізується проект «Доступне житло». 

— Минуло трохи більше місяця з моменту підписання Меморандуму про співпрацю між Севастопольською міською держадміністрацією і Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву і ось — результат проведеної роботи. Сьогодні шість сімей, які звернулися в регіональне управління Фонду, отримують ключі від нових квартир, 30% вартості житла їм компенсувала держава, — підкреслив він.

ПОЛТАВЩИНА. Цього року в Кременчуці заплановано надати 46 квартир в рамках державної програми пільгового молодіжного кредитування.

— Торік пільговими кредитами скористалася 21 молода сім’я. Реєстрація на участь у програмі триває. Ми не відмовляємо нікому, — зауважила директор Полтавського регіонального управління фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олена Алексєєва.

ЖИТОМИРЩИНА. Сесія Житомирської облради затвердила комплексну програму «Молодь і родина Житомирщини» на 2012–2016 роки, в якій передбачено фінансування програми пільгового молодіжного кредитування на 4,56 млн грн. 

За словами директора регіонального управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Павла Шестопалова, загалом протягом 2012–2016 рр. з облбюджету заплановано виділити 2,78 млн грн. Крім цього, 1,14 млн грн профінансують із позабюджетних коштів. Також 630 тис. грн залучать від повернення кредитів.