ВІДРОДЖЕННЯ

«Покрова на Хортиці» приваблює дедалі більше гостей і учасників
 

Збереження, відродження та популяризація народного мистецтва, підвищення ролі традиційної козацької культури у формуванні світогляду та духовності українців — таку шляхетну мету поставили перед собою організатори заходу, започаткувавши козацький фестиваль у 2010 році. Те, що третій рік поспіль він збирає на хортицькій землі тисячі учасників з усієї України, далекого і близького зарубіжжя, наочно підтверджує  його доцільність.

Упродовж 10 днів, що тривав фестиваль, у Запоріжжі відбулося чимало цікавих і значущих подій. Так, у Національному заповіднику «Хортиця» працювала виставка «Образи православних святих у духовному світі запорозького козацтва».

А ХVI Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака зібрав понад 1000 учасників та гостей. Представники України, Білорусі, Росії, Молдови, Грузії та Азербайджану запекло змагалися у володінні козацьким рукопашем, а також провели показові бої зі своїх національних видів єдиноборств. Уперше тут пройшов чемпіонат Європи з козацького бойового мистецтва. У різних вагових категоріях за першість боролися понад 100 учасників. А на бої лава на лаву в місцевому парку культури та відпочинку «Дубовий гай» зійшлися шість команд, зокрема й збірна бійців із країн СНД. Втім, побороти запорізьких козаків нікому не вдалося. Перемогу здобула команда «Спас-кремінь».

В історико-культурному комплексі «700-літній запорізький дуб» відбувся «круглий стіл» «Слов’янські бойові мистецтва», на якому учасники підбили підсумки змагань, провели майстер-класи для новачків та одноголосно ухвалили рішення провести наступного року чемпіонат світу з козацьких бойових та традиційних мистецтв.

На дитячому творчому фестивалі «Яскрава країна» колективи юних артистів продемонстрували високий рівень виконавської майстерності. Їхні виступи мали неабиякий успіх: коли вдарили гопака, публіка підхопилася з місць і ледве не пустилася в танок.

Нащадки запорізьких казаків — коваль Олександр Ракшевський із синами дивували своєю роботою. Фото автора

Головні події фестивалю розгорнулись на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» на Хортиці на свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. І попри несприятливі погодні умови — справжню зливу, люди навіть не думали розходитися, а просто розкривали парасольки і брали участь у культурно-мистецьких заходах. Скажімо, в «Містечку майстрів» працювали різьбярі, гаптувальники, вишивальниці. Тут авторка цих рядків зустріла й героя своєї нещодавньої публікації — мелітопольського коваля Олександра Ракшевського. Майстер приїхав на Хортицю із двома синами. Утрьох вони й дивували глядачів  своєю вправною роботою.

Численна публіка зібралася і на майдані біля центральної сцени фестивалю — тут проходили творчі звіти колективів з різних районів Запорізького краю. За словами генерального директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, фестиваль дуже впливає на розвиток Хортиці як туристичного об’єкта.

— Про зростання популярності заповідника свідчать цифри: одного з фестивальних днів ми прийняли 114 екскурсійних груп,  — зазначив він.

У  рамках фестивалю було презентовано фестивальну туристичну марку ІІІ Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», особливість якої в тому, що придбати її можна тільки на самому фестивалі. Завершився святковий день грандіозним театралізованим дійством «Всі ми, браття, козацького роду!», яке відбулося просто неба в Совутиній балці на Хортиці.

Творчий колектив Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара спільно з творчими та козацькими колективами міста в театралізованому дійстві поєднали історично достовірні факти й народні легенди, реалістичні картини з життя та мистецьки осмислені події часів козаччини. Глядачів захопили колоритні сцени дівочих ігор-замовлянь на Покрову, написання листа турецькому султанові, яскраві картини козацького побуту на хуторі та на Січі тощо. Дійство створено за оригінальним сценарієм, який ∂рунтується на народних віруваннях та основних мотивах ландшафтних вистав «Тарас Бульба» і «Мамай». Головний герой театралізованого дійства — українське козацтво, втілене в образі Тараса Бульби. У ролі Тараса Бульби — народний артист України Михайло Голубович. Відвага, незнищенна віра в перемогу, любов до життя і прагнення це життя захистити притаманні героям часів козаччини, пронизують усю канву дійства і дають потужний імпульс для сучасних українців.

  Наш фестиваль набув  загальнонаціонального значення, — підтвердила організатор  заходу начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Конарєва. — Міністр культури Михайло Кулиняк передав нам побажання успіхів та спрямував на подальше продовження традицій запорозького козацтва, збереження культурно-історичної спадщини. А голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко поставив завдання вже розпочати підготовку до нового IV Всеукраїнського козацького фестивалю, який повинен перевершити попередні й за рівнем організації, й за масовістю. Для цього фінансування фестивальних заходів буде збільшено.