Цьогорічні одинадцятикласники та їхні батьки дедалі частіше замислюються над вступом до вищих навчальних закладів. Тим паче у 2016 році на абітурієнтів чекає чимало змін. Нещодавно Міністерство освіти і науки затвердило нові Умови прийому до вишів.

Пробне ЗНО  відбудеться 

Найперше, що цікавить випускників, яким чином відбуватимуться державна підсумкова атестація та зовнішнє незалежне оцінювання. Адже ще влітку слідчі органи міліції вилучили в Українського центру оцінювання якості освіти сервери з базою даних. Їх не повернуть до завершення всіх процесуальних дій. Поки що правоохоронці дозволили керівництву центру копіювати інформацію, яка зберігається на вилучених серверах. Тож ЗНО-2016 відбудеться: і пробне, і звичайне.

«Пробне тестування проведемо як  зазвичай, — запевняє «УК» новопризначений директор УЦОЯО Вадим Карандій. — Адже проведення пробного ЗНО забезпечують регіональні центри. Ми ще не можемо назвати точні дати, коли стартуватиме реєстрація. Розробляємо проект наказу. Втім фактично місяці на півтора-два старт кампанії затягнеться у зв’язку з подіями навколо центру та зміною керівника». Конкретні дати початку реєстрації на пробне та звичайне ЗНО Вадим Анатолійович обіцяє озвучити за два тижні.

Майбутні абітурієнти зможуть скласти незалежне тестування з 12 предметів, обравши не більше чотирьох із них. Слід зазначити, що ЗНО і надалі поєднуватиметься з ДПА. Так, державну підсумкову атестацію у формі незалежного тестування проведуть з української мови й на вибір з математики або історії України.

«Планувалося, що ЗНО з іноземної мови буде обов’язковим для всіх і зараховуватиметься як результат державної підсумкової атестації, — розповідає Вадим Карандій. — Але для ДПА недостатньо дати лише письмові відповіді — треба проводити аудіювання, тобто оцінювати додатковий вид мовленнєвої діяльності учня. В Українському центрі поки що немає відповідних напрацювань такого методу оцінювання. Водночас враховуючи обсяги фінансування на наступний рік, прийнято рішення відстрочити впровадження обов’язкового ЗНО з іноземної мови до 2017-го».

Тож ДПА з іноземної залишиться обов’язковою для всіх, однак школи проведуть її самостійно, не у формі ЗНО. Для випускників розроблять системи завдань, подібні до тестів, але з аудіюванням. Такий підхід стане апробацією певних методів зовнішнього незалежного оцінювання.

Тести знову  стануть  однорівневими

ЗНО-2016 проведуть у звичній формі, як і в попередні роки. Використовуватимуть його виключно для вступу до вищих навчальних закладів. Однак тести вже не будуть різнорівневими (базовий і поглиблений) — цьогорічну новацію профільне міністерство скасувало. «Це пов’язано із запитами університетів на відповідні іспити, — пояснює директор Українського центру. — Торік різнорівневі тести формували здебільшого для урізноманітнення іспитів, які можуть використовувати у вишах. На практиці дуже мало університетів  зазначили поглиблений рівень тестів».

Утім виникає запитання: чому під час вступу університети не вимагали в абітурієнтів результати поглибленого рівня ЗНО, принаймні з профільних спеціальностей? Невже навіть провідні виші не бажали відібрати на навчання найрозумніших абітурієнтів? На думку директора центру, причина в іншому. «Загалом тест ЗНО націлений на те, щоб рейтингувати результати абітурієнтів: показати, хто є кращим, а хто — гіршим, — резюмує Вадим Карандій. — І від того, яким тестом ми мірятимемо — поглибленим чи базовим, — рейтинг абітурієнтів не зміниться. Багаторівневі тести ефективніші, коли застосовують критеріальну шкалу оцінювання, коли прагнемо не рейтингувати, а визначити, який обсяг знань має випускник. Для  вступної кампанії достатньо рейтингувати результати ЗНО».

Укрупнення  спеціальностей відчують  магістри

Також Міносвіти затвердило нові Умови прийому до вишів. Тож вступна кампанія передбачає чимало новацій. Зокрема юнаки і дівчата вперше зможуть подати документи на здобуття ступеня молодшого бакалавра, а випускники магістратури — доктора філософії. Водночас влітку востаннє виші набиратимуть студентів за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста й спеціаліста. Відтак згодом у вищій школі залишаться ступені молодшого бакалавра, бакалавра, магістра й доктора філософії.

Університети набиратимуть абітурієнтів за новим Переліком галузей і спеціальностей, затвердженим постановою Кабміну (№266) у квітні та запровадженим з 1 вересня цього року. Тож обираючи майбутню професію, випускники шкіл повинні орієнтуватися на укрупнені спеціальності. «Помітний ефект від цього нововведення буде на рівні магістрів, спеціалістів, молодших спеціалістів і докторів філософії, — пояснює «УК» заступник директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров. — На рівні бакалавра не варто переоцінювати вплив укрупнення спеціальностей. Скажімо, якщо раніше під час вступу на бакалаврат абітурієнт робив вибір з-поміж 150—160 спеціальностей, то тепер обиратиме серед 115. Тому випускникам шкіл та їхнім батькам не слід хвилюватися — жодних труднощів вони не відчують».

Змінюються й правила подачі заяв вступників. Виключно в електронній формі подаватимуть документи  абітурієнти, які бажають здобути ступінь молодшого бакалавра й бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування після закінчення одинадцяти класів.

«Це не стосується лише пільговиків. Оскільки такі вступники повинні особисто принести до приймальних комісій вишів відповідні документи, що підтверджують їхні пільги, — уточнює Олег Ігорович. — Можливо, в наступні роки система державних реєстрів стане розвиненішою, і вдасться уникнути й цього. Втім, поки що зареєструвати абітурієнта-пільговика в інший спосіб ми не можемо».

Виші вплинуть на обсяг  держзамовлень

Як і цього року майбутні абітурієнти зможуть подати до 15 заяв, попередньо визначивши їхню пріоритетність. Але подаючи документи на здобуття ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування після закінчення школи можна буде подати документи на п’ять спеціальностей. Далі — відповідно до вказаних пріоритетів — Єдина державна електронна база з питань освіти розподілятиме вступників по вищих навчальних закладах, куди вони зі своїми балами проходять на бюджет. Причому на освітні програми, де немає навчання державним коштом, в електронній формі тепер можна подати необмежену кількість заяв.

Одна з вагомих новацій наступної вступної кампанії — зміна моделі держзамовлення. Тепер на кількість бюджетних місць за тим чи тим фахом впливатиме не лише міністерство, а й вищі навчальні заклади та вступники до них. «Держзамовлення буде дещо плаваючим. Міністерство формуватиме його обсяг загалом по країні, — розповідає заступник директора департаменту. — А вже в межах профільних спеціальностей мінімум і максимум бюджетних місць виші визначатимуть самостійно. Вступників, які здобудуть право навчатися коштом бюджету, розподілятимуть відповідно до своїх пріоритетів у визначених вишами межах. Звісно, певні обмеження будуть, адже жоден заклад не може набрати на навчання необмежену кількість студентів. Скажімо, максимальна кількість майбутніх бюджетників не має перевищувати минулорічне держзамовлення більш ніж на 25%».

Профільне відомство подало Умови прийому на навчання до вишів у 2016 році в Міністерство юстиції — документ повинен отримати державну реєстрацію, після чого він набуде чинності.

АБІТУРІЄНТОВІ НА ЗАМІТКУ

♦ Державна підсумкова атестація — з 5 до 30 травня

♦ Зовнішнє незалежне оцінювання — з 5 травня до 10 липня

♦ Початок прийому заяв і документів у вишах — 11 липня

♦ Завершення прийому документів від вступників, які проходять творчі конкурси, іспити, співбесіди — 20 липня

♦ Проведення творчих конкурсів, іспитів, співбесід — із 21 до 27 липня

♦ Завершення прийому заяв від вступників — 27 липня

♦ Оприлюднення рейтингового списку рекомендованих на місця держзамовлення — 1 серпня